Članek
Kar MI VSI hočemo ali nočemo, je občinski interes
Objavljeno May 15, 2018

Kdo je kako glasoval glede pred nekaj dnevi Občinskemu svetu Občine Logatec postreženega OPPN za Brod, zanima tudi mene, in podatke pričakujem v kratkem; glasovanja v svetu so namreč javna, vendar zdaj pritiskamo gumbe in ne dvigamo več kartončkov, tako da na prvi pogled glasovanje posameznika ni očitno. Dejstvo je, da je v skoraj isti zadevi lani aprila samo en svetnik glasoval za trgovski center, ostali smo bili proti, tokrat nas je bilo proti samo še 7, za je glasovalo 9 svetnikov (trije so bili vzdržani, 2 sta manjkala). Vsaj 8 se jih je torej premislilo. Zakaj, ne vem, je pa sumljivo. Ker si me direktno izzval, Janez Istenič, lahko brez sramu povem, da sem tako lani kot letos glasovala proti trgovskemu centru, v obeh primerih sem se tudi oglasila in povedala, zakaj. Tako kot sem se s tem, da sem proti še eni štacuni, zamerila nekaj sosedom, bi se verjetno tudi, če bi bila za. Moje stališče je jasno in se ne spreminja ne glede na čas. Sploh pa ne volitev.

To, da sedim v občinskem svetu, je bilo zame veliko presenečenje - nisem namreč članica stranke SMC, sem se pa po vabilu odločila kandidirati na njeni listi iz povsem banalnega razloga: leta sem poslušala, da sem samo "za šankom glasna in pametna", naredim pa nič, tako kot večina; ker sem pa tudi lena, je bila zame najenostavnejša možnost, da skušam kakšno besedo spremeniti tudi v dejanje tako, da se pač nekomu pridružim in vabilo Eve je prišlo v pravem času in iz kolikor toliko prave smeri. Da mi bo dejansko uspelo, nisem verjela. Ampak zdaj sem tukaj in po vsaki seji posebej se sprašujem, ali mi je bilo tega res treba. Po drugi strani sem pa prepričana, da takšne glasne "zoprnije", kot sem jaz, v občinskem svetu morajo biti, večja nevarnost so namreč "ta tihi", ki pa na žalost predstavljajo večino - iz njihovih vrst prihaja tudi večina novih glasov ZA spremenjeni OPPN.

Moje stališče sicer ostaja nespremenjeno in tako pred-, med- in povolilno že tri leta in pol. Vedno bi bila proti takemu »kapitalu« na tem koncu, ker se ga - ja - bojim, ker so štacune še vedno odprte ob nedeljah, čeprav smo imeli referendum, ko smo temu jasno rekli ne, ker so trgovke v teh diskontih slabo plačane in ker nas filajo s poceni in nekakovostno hrano. Navijam za obdelovanje vrtov, domača semena in kmete iz naše občine, kupujem njihova jajca, meso in mleko; mislim, da je to kapital, v katerega moramo vlagati kot - ja – lepo podeželsko mestece, kot rad poudari naš župan. Bodo ti na boljšem, ko bomo imeli še dve štacuni? Malo morgen - novih 10 slabo plačanih delovnih mest bomo dobili, novo moderno piksno sredi travnika in novo konkurenco logaški tržnici. Smo tudi mi, oz. družina mojega partnerja, prodali zemljo na zemljišču, kjer bo stal Spar, druga od predvidenih treh trgovin? Ja, res je, s(m)o - na robu omenjenega zemljišča, na meji z zemljiščem Hoferja, pa najmanjšo parcelo in kot zadnji izmed lastnikov, ko druge smiselne izbire ni bilo več. To navajam kot dejstvo, ne kot priznanje ali izgovor.

Župan pravi: »Kvaliteta življenja je odvisna od kapitala. Kapital daje sredstva za šolstvo, kulturo, zdravstvo in ostale dobrine za kvaliteto življenja.« Je kakovost življenja na Brodu zaradi štacun boljša? Vsekakor ne - smeti so vsenaokoli, več prometa ogroža otroke, hrupne so že noči. Kapital daje sredstva za šolstvo? Prostorske stiske naših treh šol še niti nismo začeli reševati, pa zanjo vemo že n let. Kulturo? Imamo načrt za nov kulturni dom, ne vemo, kaj bomo vanj dali in kje bomo dobili denar za gradnjo. Imamo društvo likovnikov, galerije ne. Zdravstvo? Lekarna Ljubljana se še vedno ni lotila gradnje prizidka k ZD, ki bo zasedel tistih nekaj prepotrebnih parkirišč tam. Kaj imamo občani od takšnega kvazi kapitala? Hofer še parkirišče zapre ponoči.

Očitali so mi, da s svojim mnenjem zamujam za 10 let, kolikor je sprejet novi OPN. In veste kaj? Takrat sem bila na javni obravnavi in občinska uprava s takratnim županom na čelu je zagotavljala, da bo na Sekirici športni park, zazidljiva zemljišča ob priključku na avtocesto med krožiščema pa naj bi bila rezervirana za javno družbeno koristne objekte - zdravstveno postajo, šolo, vrtec, gasilski dom … Danes bi premislila celo o podpori štacuni na tem mestu, če bi lahko v njej kupila športno opremo ali nočno omarico, saj take ponudbe Logatec res ne premore. Ampak tri štacune s špecerijo v vrsti? Za raznolikost ponudbe? Ne, hvala. Da so zemljišča ob priključku na avtocesto daleč od elitne lokacije; je res? To je verjetno najbolj prometna cesta poleg Tržaške v naši občini, kjer bi lahko starši le odložili otroke na poti v službo, gasilci in reševalci bi lahko bili v roku nekaj minut na avtocesti … bi se trgovec boril za bedno lokacijo, kjer ni kupcev?

Poslušam, da občina tega ne bo kupila, ker nima interesa. Res se je odpovedala predkupni pravici. In KS Naklo jo je pri tem podprla, brez da bi vprašala enega samega stanovalca tukaj. Občina tudi nima nobene vizije, strategije (ker župan - kot pravi - te besede ne mara) za področje prostorskega upravljanja (no, pravzaprav nima nobene strategije na nobenem področju, ampak pustimo to za kdaj drugič). Tako bomo širili zdravstveni dom na parkirišče, čeprav tam že zdaj zmanjkuje prostora za parkiranje. Šola 8 talcev je pravkar ostala brez prizidka, ki bi le omilil njeno prostorsko stisko. Vrtec menda ni sprejel vseh otrok. O kupih stoječe pločevine na Pavšičevi samo govorimo in govorimo in govorimo … Za kulturni dom vsakih 5 let narišemo nov načrt. Ampak občina smo mi! Tisti, ki si želijo več trgovin, za katere imamo hektare prostora v DVEH industrijskih conah. Tisti, ki želimo še kaj drugega kot trgovine v središču kraja. Lastniki zemljišč, ki bi jih, povsem razumljivo, radi prodali najboljšemu ponudniku. Seveda moramo najti kompromis, saj so naše želje različne, ampak - kar MI VSI hočemo ali nočemo je občinski interes.

In kateri argument ZA OPPN se mi zdi najbolj bizaren? Da je to območje že itak degradirano. Podreš hišo, če ti streha pušča? Pelješ avto na odpad, ko crkne luč? Vedno, kadarkoli je čas za spremembo. V vsakem trenutku se lahko odločimo, da bomo bolje skrbeli za okolje, da bomo gradili pasivno, da bomo zmanjšali količino smeti, da bomo sadili rastline za čebele, da bomo poskrbeli za potepuške mačke, da bomo naučili naše otroke pridelovati svojo hrano, da bomo začeli ceniti izkušnje starejših in želje mladih. A platno ima v rokah vsakokratni župan. Šele ko on, s svojo občinsko upravo, nanj nariše kroj, lahko 21 občinskih svetnikov zareže s škarjami, pa še to imajo bolj kot ne samo dve možnosti - po zarisani liniji ali pa sploh ne.