Članek
O koloidnem srebru
Objavljeno Aug 31, 2016

Intervju o koloidnem srebru, ki ga je pripravila gospa Tatjana Svete:

Renesansa uporabe koloidnega srebra v zdravstvene namene dosegla tudi Slovenijo 
Dr. Anton Jeglič se je s koloidnim srebrom osebno »srečal« leta 2010 zaradi svojih hudih zdravstvenih težav. In te je premagal prav s srebrom. Prej je vedel za koloidno srebro, a se ni poglabljal v njegovo učinkovitost. Odkar je preučil, kako ta koloidna tekočina deluje, se tudi cepi proti gripi ne več. O koloidnem srebru je preučil vse, kar je dosegljivo v znanstvenih medicinskih in bioloških revijah. 

vir slike: bodieko.si

Dr. Jeglič je do upokojitve delal kot redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kot strokovnjak s področja magnetskih merjenj, bioelektromagnetike in procesne tehnike. Zadnja leta dela na številnih raziskovalnih projektih na Inštitutu Jožefa Štefana in Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Štefana. 

Renesansa uporabe koloidnega srebra v zdravstvene namene se je po Evropi začela že pred leti. Tudi v Sloveniji vedno več ljudi posega po učinkovitem sredstvu za zdravljenje mnogih bolezni. Koloidno srebro ne pušča stranskih učinkov, je naravni antibiotik in učinkovita alternativa vsem sintetičnim antibiotikom. Mnoge raziskave dokazujejo, da ima antibakterijski učinek in da deluje proti virusom in glivam, mikoplazmi in nekaterim parazitom. Njegovo uspešno delovanje je opisano pri širokem spektru bolezni. Pomembno je, da je uporaben tudi za preventivo ali podporo zdravljenju, saj nadomesti ali razbremenjuje imunski sistem organizma. 

V ZDA so leta 1997 prepovedali prodajo in oglaševanje koloidnega srebra kot terapevtskega izdelka, njegova raba pa je dovoljena kot prehransko dopolnilo. Tudi v Avstraliji so ga leta 2002 prepovedali za zdravljenje, njegova uporaba je dovoljena za ohranjanje in čiščenje pitne vode. Uporaba srebra je po svetu za zagotavljanje pitne vode v vodovodnih omrežjih danes že veliko bolj razširjena kot kloriranje. Tudi Rusi in Američani na mednarodni vesoljski postaji pijejo vodo z dodanim koloidnim srebrom, kar se je izkazalo kot najboljša rešitev. 

Je koloidno srebro dostopno? 
Po evropski zakonodaji ne sme biti na tržišču, ker farmacija ne bo nikdar dovolila, da bi ga ljudje uporabljali. A kljub tej zakonski prepovedi je v nekaterih evropskih državah v prosti prodaji. Denimo v lekarnah v Avstriji. Prodaja se vleče iz preteklosti, ko je bilo po Evropi proti koncu osemnajstega stoletja veliko slepih dojenčkov. Ti so se okužili na porodu, ker so mame imele gonorejo. Takrat so na področju današnjih evropskih držav sprejeli zakon, da mora vsak novorojenček dobiti kapljice srebrovega nitrata v oko v treh intervalih; in tako so to težavo pri novorojenčkih ustavili. Zaradi te tradicije je po vsej Evropi koloidno srebro ponekod še dosegljivo v lekarnah. Kupite ga lahko tudi v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji. A čeprav ga lahko kupite v lekarnah, to še ne pomeni, da je kakovosten. V lekarnah ga ne delajo, marveč naročajo pri različnih dobaviteljih. 

V ZDA pa ne morejo prepovedati proste prodaje koloidnega srebra, ker je Ameriški vladni urad za zdravila in prehrano sprejel koloidno srebro kot zdravilo že v obdobju ustanavljanja in tistega, kar je bilo prej, ne morejo preklicati. Ne prodajajo ga v lekarnah, je pa dostopen v vseh »drug stores« in ga ogromno uporabljajo. 

V Sloveniji …? 
Pri nas ga seveda ni dovoljeno prodajati, ker je Slovenija na tem področju zelo ozka. Niti se ga ne dobi v lekarnah, saj pri nas to ni registrirano zdravilo, zato ga zdravnik ne sme predpisati bolnikom, niti jim ga ne sme svetovati. 


Ali ni to v nasprotju s Hipokratovo prisego? 
Nekateri zdravniki ga svetujejo, neuradno seveda, in ti delajo v skladu s Hipokratovo prisego. Hipokrat bi bolniku svetoval, če bi bolniku to rešilo življenje, naj gre po koloidno srebro, pa čeprav ni na seznamu registriranih zdravil. Je pa res, da večina slovenskih zdravnikov nič ne ve o tem, ker jih ni nihče poučil. Koloidno srebro je bilo pred drugo svetovno vojno in na začetku vojne na voljo tudi v ljubljanskih lekarnah, tudi moji starši so ga kupovali. Med vojno je bilo srebro v sestavi ameriške in nemške vojaške kirurgije, ni pa še bilo v taki obliki kot danes; uporabljali so srebrne ploščice, tako imenovane srebrne žličke, ki so jih vstavljali v operativne rane in po uspešnem celjenju odstranili. Do blagodejnega učinkovanja srebra so prišli z odkritjem srebrnih ploščic v lobanjah iz egipčanskih grobnic; Egipčani so srebrne ploščice vstavljali v lobanje po trepanaciji na glavi, da bi preprečili okužbe. In danes je isti problem v sodobnih bolnišnicah – treba je rešiti okužbe, predvsem bolnišnične. 

Govorite o MRSI, zaradi katere tudi v slovenskih bolnišnicah nepričakovano umre veliko relativno zdravih ljudi? 
Ja, tudi o MRSI oziroma o patogeni bakteriji Staphylococcus aureus, Legionelli in drugem. Proti tem je, če odpovedo antibiotiki, medicina nemočna, koloidno srebro pa vse to učinkovito uniči. Prav tako je učinkovito pri zastarani boreliji in še marsičem, za kar medicina nima svojega zdravila. Po letu 2011 in 2012 je izšlo tudi nekaj člankov v medicinskih in bioloških revijah, kjer so objavili izsledke o učinkovanju koloidnega srebra na nekatere rakave celice. 

Zakaj ga ne ponuja farmacija? 
Ker ga ne more patentirati, hkrati pa se ji to ne splača, ker bi verjetno počasi odpadli vsi antibiotiki, citostatiki, vse, s čimer največ zaslužijo, tega pa ta kapital ne bo nikdar dovolil prostovoljno. Koloidnega srebra ne morejo zaščititi s patentom, saj ga ljudje uporabljajo že veliko časa in ker se je izkazalo, da so tisti, ki so ga redno uporabljali, preživeli razne epidemije. Ko so prišli antibiotiki, ga je farmacija zelo spretno izrinila, ker ji je bilo s servisom medicine antibiotike lažje uporabljati. 

Je farmacija brezvestna? 
Popolnoma. 

Zdravniki niti nimajo vpliva na to? 
Ne. Oni imajo svoja pravila, po katerih ne smejo uporabljati ničesar, kar ni kot zdravilo registrirano v njihovi državi; če to naredijo, lahko izgubijo licenco in zakaj bi si kdo uničil poklic. Seveda pa farmacija poskuša koloidno srebro uporabljati v svojih pripravkih tako, da zlato, srebro ali platino vstavi v kakšno drugo kemično sestavo. Delovanje srebra je v takšni kombinaciji manj učinkovito kot koloidno srebro. Za bolnika to ni dobro, ker imajo vse ostale sestavine nanj največkrat negativne stranske učinke, kar lahko vidimo vsak dan. 

Ga uporabljajo v kitajski tradicionalni medicini? 
Ja, tam ga uporabljajo, ker Svetovna zdravstvena organizacija nima nanje tako velikega vpliva, zato tam verjetno ne bodo preprečili njegove splošne uporabe. Celo predsednik Kitajske je dve ali tri leta nazaj izjavil, da pri njih ne bo ptičja gripa nikdar več problem, ker bodo zagotovili zadostne količine koloidnega srebra za vse prebivalstvo Kitajske. Kitajci so ga uporabljali že zdavnaj, tudi akupunkturne igle so srebrne. 

Omenili ste učinkovanje koloidnega srebra na rakave celice … 
Prvi preizkus na tumorju je opisal zdravnik v ZDA, ki je takšne poizkuse na tumorjih že opravil na živalih, pred tremi desetletji. Koloidno srebro je dovajal neposredno na lokacijo tumorja bolnika, ki so ga že prenehali zdraviti. Ta bolnik ga je prosil, naj poizkusi še na njem, saj naj bi mu preostalo le še malo dni življenja. Ta hipokratski zdravnik je to naredil in bolnik je ostal živ, tumor je izginil. Pri tem je ugotovil, da se rakaste celice pretvarjajo v izvorne, te pa se potem pretvarjajo v celice tkiva, v katerem je ta rak nastal. Ko je to predstavil kolegom, naj bi se mu le prizanesljivo smejali. Bilo je slišati preveč preprosto, da bi bilo resnično. Celoten postopek tudi ni ustrezal kriterijem za znanstveno raziskovalno delo. V zadnjih dveh letih pa je nekaj raziskovalnih skupin potrdilo njegova dognanja. 

In kaj so ti raziskovalci ugotovili? 
Za zdaj se tovrstne raziskave opravljajo v raziskovalnih laboratorijih na kulturah rakastih celic, ki jih vzgojijo na ustreznih gojiščih, torej in vitro, ne na človeku. Znani pa so primeri, ko se oboleli sami odločijo za uporabo koloidnega srebra. Če imajo pri tem podporo zdravnika ali izkušenega praktika – v ZDA, so rezultati lahko zelo vzpodbudni, še posebej, če takšno zdravljenje poteka na medicinski ustanovi. 

Za uspešnost učinkovanja pa je zelo pomembno vedeti, za kakšne rakaste celice gre, kje je ta rak lociran, ali so nastale že metastaze, kakšna je prekrvitev v tistem področju in tako naprej. Poznati je treba mehanizme delovanja srebrovih ionov na razne patogene, rakaste tvorbe in druge sisteme. Prav tako je nujno vedeti, kaj se dogaja s srebrom v telesu. Le tako je možno priti do potrebnega programa doziranja, načina jemanja, izbire potrebnih karakteristik koloidnega srebra in prilagajanja posameznim izvidom. Jasno je, da morajo pri tem sodelovati izkušeni zdravniki. Vsi ti, ki prodajajo koloidno srebro na spletu, o tem nič ne vedo in ga prodajajo z navodilom dvakrat dnevno po eno žličko. To je tako, kot bi zdravnik za vse bolezni tega sveta predpisoval dvakrat na dan po eno tabletko. 

Kje se lahko človek pouči o tem, kako, koliko, kdaj jemati koloidno srebro? 
Pri nas nimamo klinike za to področje. V ZDA pa so ljudje, predvsem zdravniki, z izkušnjami. Pomembno pa je, da se tam tudi nekateri medicinski in biološki inštituti ukvarjajo z raziskavami na tem področju. Poleg tega pa na nekaj zasebnih klinikah že zdravijo tudi s koloidnim srebrom. 

Zanimiva klinična študija je bila opravljena na prostovoljcih na Univerzi Utah v Salt Lake Cityju. Po določenih obdobjih kontroliranega rednega uživanja koloidnega srebra so z izbranimi testi in meritvami ugotovili, da ni prišlo do motenj v procesih, ki so pomembni za bistvene življenjske funkcije ali v drugih sistemih. Ugotovili pa so vrsto pozitivnih učinkov. Drugi cilj projekta je bilo ugotavljanje depozitov srebra v organih, urinu in telesih posameznikov. Depozitov, ostankov srebra, po končani raziskavi z nobeno merilno metodo niso mogli ugotoviti. Raziskava je tako ovrgla najpogostejše kritike nasprotnikov uporabe koloidnega srebra. 

Kolikšen pa bi bil dnevni preventivni odmerek? 
Ni mogoče korektno odgovoriti na to vprašanje, ne da bi upoštevali značilne karakteristike koloidnega srebra, ki bi ga v ta namen uporabljali. To velja tudi za splošno zdravstveno stanje in posebnosti uporabnika. Poleg tega pa so potrebne izkušnje iz prakse. 

Kaj menite o kakovosti koloidnega srebra, ki ga prodajajo prek spleta? 
Spletni prodajalci po večini ne vedo, kaj prodajajo, še manj kupci, kaj dobijo. Meritve lastnosti koloidnega srebra niso enostavne, so zahtevne in zahtevajo metrološko znanje. 

Kaj potem preostane? 
Da nabavijo srebro od nekoga, ki mu zaupajo. 

Kako preverimo, ali ima koloidno srebro še električni naboj? Ali je to možno z infrardečim žarkom? 
Laserski žarek le pokaže, ali je v tekočini koloidno srebro ali ga ni; srebro je lahko še vedno v tekočini, a se usede na dno, če izgubi električni naboj. Električni naboj pa izgubi že na svetlobi, še posebno hitro na sončni svetlobi. Izgubi ga tudi, če je blizu dovolj močnih magnetnih in električnih polj. Najbolje ga je hraniti v temnih steklenicah iz medicinskega stekla, ki ga farmacija uporablja za svetlobno občutljive snovi, in še v temnem prostoru, v kakšni omari, na sobni temperaturi. 

Ali ste že naredili preizkus kakovosti koloidnega srebra iz avstrijskih lekarn? 
Ne še. 

Bi ga bili pripravljeni narediti za revijo Misteriji, ki bi potem objavila izsledke vaših meritev? 
Sem pripravljen, za objavo pa le, če bi lekarna v to privolila. 

Pri kateri uporabi pa koloidno srebro, kupljeno prek spleta, ne more škodovati? 
Če ga uporabljate za zunanjo uporabo, na površini kože, pri pikih, opeklinah, glivicah na nogah; a tudi za te zadeve ga je treba znati pravilno uporabljati. Lahko ga daste tudi kot razkužilo v tekoče milo za umivanje rok, deset odstotkov ga primešate namesto alkohola. 

Kako se ga prav uporablja? 
Prav se ga uporablja le po navodilih izkušenega strokovnjaka. To velja za zunanjo in še posebej za notranjo uporabo. 

Kako koloidno srebro deluje proti trdovratnim glivicam kandide? 
Deluje tako kot antibiotik, jih odpravi. Tudi uniči črevesno floro, zato ga je treba jemati na pravi način, treba je vedeti kdaj, kakšen odmerek, koliko časa. Ne odnehati, ko odnehajo simptomi. To mora biti vodeno od strokovnjaka. 

Ali se navadno povrnejo? 
Praviloma se glivice povrnejo po vsaki terapiji z antibiotiki, tudi po koloidni se lahko povrnejo, zato je treba terapijo voditi tako, da se to ne zgodi. 

Mikoplazmatske okužbe? 
Deluje tudi proti mikoplazmatskim okužbam. Koloidno srebro jih odpravi enostavno, MRSO s koloidnim srebrom sploh ni problem pozdraviti. Ugotovili so, da so v Ameriki skoraj vse zaloge mesa okužene z MRSO – to sicer ni nevarno za ljudi, ki se s tem hranijo, ampak za mesarje. Najmanjša ranica jim namreč lahko izzove bolnišnično okužbo. Odpravi tudi bakterijsko Legionello. 

Aids – virus HIV? 
Koloidno srebro ga ne ubije, ampak blokira gen, ki je odgovoren za razmnoževanje. Bolnik zato ni več v življenjski nevarnosti, da bo umrl denimo zaradi pljučnice, če še naprej dobiva vzdrževalni odmerek koloidnega srebra. 

Kako pa učinkuje na alzheimerjevo bolezen in druge avtoimunske bolezni, ki so zdaj v porastu? 
Odkar je znano, da gre dobršen del alzheimerjeve bolezni in demence na račun infektov različnega izvora na možganih, lahko razumemo, zakaj pride do ublažitve ali izginotja simptomov teh bolezni, o čemer pričajo izkušnje iz prakse. Vsak infekt v možganih, naj bo bakterijski ali glivični, povzroči neko vnetje, pri vsakem vnetju se izgubi, poškoduje toliko in toliko celic, te pa se ne obnavljajo. To se lahko v telesu dogaja vse življenje, ne da bi se tega zavedali, in ko je poškodovano dovolj celic, se to odrazi tudi na pešanju funkcije, ki jo zagotavljajo. Če demenca še ni preveč napredovala, jo lahko terapija s koloidnim srebrom ozdravi ali zmanjša simptome. 

V ZDA zdravniki svojim bolnikom priporočajo, da si zobe čistijo s koloidnim srebrom, ker so ugotovili, da gre veliko teh infektov na račun bakterij zobne gnilobe pri ljudeh s slabšo ustno higieno. 


Poleg tega vsakomur, ki se prepriča o koristih in neškodljivosti koloidnega srebra, priporočajo, da pred odhodom na kak poseg v bolnišnico, pije koloidno srebro, seveda v primernem odmerku, s primerno sestavo za najboljšo zaščito. Tako se lahko zavaruje pred MRSO in drugimi nevarnimi bolnišničnimi bakterijami. Če ga uporabljajo še po posegu, pa poročajo, da se rane hitreje zacelijo. Iz izkušenj je namreč znano, da se rane po nezgodah ali po operaciji zato izredno hitro celijo. 

Ali koloidno srebro spravi iz telesa težke kovine? 
Ne deluje neposredno na težke kovine. Koloidno srebro zagotavlja in pospešuje optimalno stanje organizma, če pa je organizem v optimalnem stanju, potem ima več možnosti, da sam izloči težke kovine iz telesa. 

Ali bi še kaj dodali? 
Najpomembneje je, da bi ljudje morali vedeti, kako koloidno srebro deluje, pogoj za njegovo delovanje pa je, da se jemlje srebro prave sestave in na pravilen način in v pravilnih odmerkih, glede na trenutno zdravstveno težavo. 

Lahko preveliki odmerki škodujejo? 
Koloidno srebro v zelo velikih koncentracijah in odmerkih teoretično lahko poškoduje tudi nekatere zdrave celice pri sesalcih, ampak to so izredni primeri. Pri kliničnih študijah so uporabljali koloidno srebro okoli deset ppm, pa niso zasledili, da bi prišlo do sprememb v telesu ali do kopičenja srebra. Srebro se namreč, če gre za delce ustreznih dimenzij in koncentracij, z urinom izloči iz telesa v štiriindvajsetih urah v do več kot devetindevetdesetih odstotkih. Ne bi se pa izločilo tako hitro pri človeku z večjo okvaro jeter ali ledvic. 

Ali ga otroci lahko jemljejo? 
Da, a z drugo sestavo in koncentracijo, ne bi priporočal istega kot za odrasle. 

Koliko koloidnega srebra zdaj vi uporabljate na sebi, ga pijete, se z njim mažete? 
Koloidno srebro sam uporabljam pri pikih, opeklinah, ranah, žuljih in še več je teh možnosti. Tudi za rastline in živali. Popijem po vsak dan od pol decilitra do en deciliter po požirkih prek dneva. 

Tatjana Svete 

KAJ SO KOLOIDI? 
Bržkone se sprašujete, kaj naj bi sploh pomenila ta »čudna« beseda koloid? Termin bolj slabo poznamo, čeprav se s koloidi srečujemo dnevno oziroma naše celotno življenje temelji na koloidnih sistemih. Josef Pies v knjigi Zdravilni učinki koloidnega srebra pojasnjuje, da je koloid sistem, v katerem so najmanjši delci zelo fino porazdeljeni. Ti delci so sestavljeni iz nekaj do nekaj tisoč atomov in lahko dosežejo velikost do 200 nanometrov. 

Nanometer pa pomeni eno milijardinko metra. Za primerjavo: rdeče krvno telesce človeka ima premer 7,5 mikrometra (to je 7500 nanometrov) in je torej skoraj štiridesetkrat večje kot orjaški koloidni delček premera 200 nanometrov. Z generatorjem pridobljeno koloidno srebro pa je še veliko manjše. Sestavljeno je iz le nekaj atomov in ima premer približno enega do pet nanometrov. Je torej dosti manjše kot rdeče krvno telesce ali orjaška bakterija. Primerjava ustreza približno razliki v velikosti med mačko in goro Mount Everest. 

Koloidni delci so najmanjši delci, na katere materija lahko razpade, ne da bi pri tem izgubila individualne lastnosti. V naslednji fazi bi razpadel atom sam. Koloidi igrajo v naravi zelo veliko vlogo. Brez njih ne bi bilo življenja, saj vsi življenjski procesi v celicah, gradnikih živih bitij, temeljijo na koloidnih stanjih. Koloidi so tudi sveže stisnjen pomarančni sok, pralna sredstva, premazi za filme ter dim in megla, pravi Pies. 


KOLOIDNO SREBRO 

Naša bralca pojasnjujeta misterij izdelave in uporabe koloidnega srebra 

Koloidno srebro 

Bržkone ste že slišali izrek, da je vse najboljše tako ali drugače prepovedano. To nedvomno velja tudi za koloidno srebro, ki kot zdravilo ni dovoljeno prav zato, ker je tako – učinkovito. V slovenskih lekarnah ga zato ni moč dobiti, pač pa ga lahko kupite v lekarnah čez mejo, v Avstriji. Navodilo za njegovo izdelavo nam je poslal bralec Vid Dobnikar. Gregor Škerl* pa nam je pokazal, kako si ga je sam izdelal doma. 

Farmacevtska industrija je dosegla, da je bila 30. novembra 2009 izdana Uredba komisije (ES) št. 1170/2009, ki določa seznam vitaminov in mineralov ter njihovih oblik, ki se lahko dodajo živilom, vključno s prehranskimi dopolnili. Med njimi ni več srebra (Ag) v kateri koli obliki. S to uredbo je prepovedano prodajanje koloidnega srebra kot prehranskega dopolnila, se pa lahko uporablja v kozmetičnih izdelkih in čistilih z razkužili. 

Josef Pies v knjigi Zdravilni učinki koloidnega srebra, ki jo je izdala Ara založba, piše, da se je renesansa uporabe koloidnega srebra v zdravstvene namene začela že pred leti. Koloidno srebro onemogoča več kot sto povzročiteljev bolezni – bakterije, viruse in glive, medtem ko antibiotiki in antimikotiki učinkujejo le proti majhnemu številu različnih klic. V knjigi je pregled možnosti uporabe in izkušenj s koloidnim srebrom ter natančen pregled njegovih učinkov. 

Koloidno srebro je torej naravni antibiotik, ki ne škoduje mikroflori v črevesju tako kot farmacevtski antibiotiki. Z njim lahko obravnavamo stotine bolezni, med drugim astmo, angino, artritis, bronhitis, virusne, bakterijske in glivične okužbe, črevesne bolezni, dermatitis, luskavico, lupus, drisko, gastritis, gripo, hemoroide, spolne bolezni, herpes, vsa vnetja v telesu in na koži, rak, meningitis, oftalmijo, vnetje ledvic in mehurja, pljučnico, težave s prostato, revmo, rdečico, salmonelo, razjede, parazitske okužbe, škrlatinko, tetanus, vnetje mandljev, tuberkulozo, ture, vnetje oči in ušes, zastrupitve krvi. 

IZKUŠNJE BRALCEV 
Vid Dobnikar uporablja doma pripravljeno koloidno srebro za zdravljenje različnih bolezni že pet let. Pije ga preventivno vsak dan po dva večja požirka. »Ko zbolim, pa več. Angino pozdravi v dveh dneh; koloidno srebro dodam fiziološki raztopini in tri- do petkrat na dan izpiram skozi nos – nosno sluznico in žrelo – ter grgram v grlu. Za nahod naredim podobno ali ga pršim neposredno v nos. Proti glivicam na nogah in nohtih ga uporabljam petkrat na dan kak mesec, potem zraste čisto nov noht. Je tega zmožno kakšno kemično zdravilo? Pozdravi tudi hujše bolezni virusnega ali bakterijskega izvora. Lahko ga pršite v oči, če imate vnetje. Odlično ozdravi tudi opekline v kombinaciji z ribjim mazilom in drugo,« pravi Dobnikar. 

Poudarja, da je treba pri izdelavi koloidnega srebra vedeti nekaj osnov. Prvič, koloidno srebro se ne sme razelektriti, zato ga shranjuje vsaj 50 centimetrov od električnih virov. »Če se razelektri, potem srebrni nanodelci ne lebdijo več v raztopini destilirane vode in nimajo več naboja. Naboj je potreben za delovanje! Zato je najbolje srebro izdelati doma, da smo prepričani, da ni razelektreno.« 

Drugič, najboljše gostote delcev so 3,5 ppm in 10 ppm (delčkov na milijon). 25 ppm je lahko preveč, saj se z večjo gostoto delcev tvorijo zlepki oziroma klastri. Večji zlepki pa ne morejo prodreti v viruse, bakterije. Zato so boljše manjše gostote. 

Tretjič, za izdelavo koloidnega srebra moramo obvezno uporabljati le dvakrat destilirano vodo in to tisto za injekcije, torej takšno, ki jo v zdravstvu uporabljajo za mešanje zdravil in vbrizgavanje v žilo. »Najboljša voda, ki jo lahko kupimo pri nas v lekarni, je od nemškega proizvajalca B. Braun. To je najčistejša voda na tržišču. Če voda ni popolnoma čista, se v povezavi s srebrom lahko tvorijo srebrove spojine – soli in drugo – na kar je treba zelo paziti, saj tako onesnaženo srebro lahko povzroči pomodritev-posivitev kože. 

Ta bolezen se imenuje argirija. Ni nevarna, je pa ireverzibilna, kar pomeni, da koža ostane taka za vedno. Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA na račun neznanja ljudi zavira uporabo koloidnega srebra in ljudi straši, da srebro povzroča argirijo, kar je seveda popoln nesmisel! Povzročajo jo namreč srebrove spojine. Poznam primer ženske v Sloveniji, ki je proizvajala koloidno srebro z navadno vodo iz vodovoda. In seveda ima posivelo kožo,« pravi Dobnikar. 

JARISCH-HERXHEIMERJEVA REAKCIJA 
Ko koloidno srebro prične uničevati parazite, ti sproščajo strupe v kri, kar povzroči nastanek Jarisch-Herxheimerjeve reakcije. Dobnikar pravi, da je to podobno, kot če imaš lažjo gripo, morda rahlo povišano temperaturo, tresenje, slabotnost, kar pa ni hudega, pristavlja. »Nekateri te reakcije sploh nimajo, odvisno je od tega, koliko je parazitov v krvi. V Evropski uniji ima človek v krvi v povprečju sto petdeset različnih parazitov, v tropih tudi do dvesto osemdeset! Jarisch-Herxheimerjevo reakcijo lahko omilimo z vodo, ki ji dodamo limono, še boljše pa je pitje ozonirane vode, ki jo pripravimo z ozonatorjem.« 

DOMAČA IZDELAVA 
Navodilo, kako si koloidno izdelate sami doma, nam je poslal bralec Vid Dobnikar. Gregor Škerl pa nam je pokazal, kako si ga je sam izdelal doma. Razlika med generatorjem Gregorja Škerla in Vida Dobnikarja je v tem, da je Škerlov enostavni, ki deluje na enosmernem toku, generator od Dobnikarja, osnovni Zapper, pa s pulzi topi srebro še na manjše delce. 

Škerl pravi, da koloidno srebro deluje na homeopatski ravni, v zelo majhnih količinah, zato je blagodejno. »Srebro je sicer težka kovina, zato bi se zastrupili, če bi pojedli delček srebrne palčke.« Sam si je z doma pripravljenim koloidnim srebrom povsem pozdravil glivice na nogah in zadnjiku, odpravil bradavice oziroma mrtvo meso na nosu. Z njim si je pozdravil tudi raztrganino na roki, potem ko mu je nanjo padel hlod, ob Kolpi, kjer ni bilo niti čiste pitne vode. Krasta se je naredila takoj, zdaj se ne vidi niti brazgotine. 

NOTRANJE IN ZUNANJE 
Uporablja ga za notranjo in zunanjo uporabo. Srebrno vodo uporablja tudi za celjenje ran in odpravljanje drugih zdravstvenih težav pri domačem psu. Opozarja pa, da je za koloidno srebro nujno uporabljati le plastično ali stekleno žličko, ker kovinska žlička vsebuje nečistoče; koloidno srebro te nečistoče potegne nase in ko človek to pije, se lahko zastrupi. Zato moramo za izdelavo uporabiti čisto, dvakrat destilirano vodo in plastične ali steklene stekleničke, pri uporabi pa le plastično ali stekleno žličko. 

»Koloidno srebro grgramo tri minute v ustih, da srebro pride na sluznico pod jezikom, da se ga čim več absorbira v kri. Če imamo želodčne ali črevesne težave, ga priporočam takoj popiti in ne grgrati. Srebro lahko škropimo po ranah, opeklinah, glivicah na koži in nohtih, kapamo v nos (nahod, boleče grlo), dodajamo klistirju, pri bolečem grlu pa imam odlične izkušnje z dodajanjem srebra v fiziološko raztopino in izpiranjem takšne raztopine skozi nos. 

Fiziološko raztopino izdelajte doma sami: zavremo liter vode in dodamo čajno žličko soli – a ne jodirane, ker je ta strupena. Z ohlajeno raztopino lahko izpiramo nos in žrelnico, kar močno skrajša trajanje nahoda,« razlaga Dobnikar. 

Če kupujete koloidno srebro prek posrednikov, je dokaj drago, navadno pa tudi nimate zagotovila, da ni že razelektreno in da ni bilo pripravljeno z nečisto vodo, še opozarja Dobnikar. »Če pa izdelujete srebro s čisto, dvakrat destilirano vodo, je povsem varno za uživanje. Lahko ste popolnoma brez skrbi, saj ga sam redno pijem vsak dan po dve do tri velike požirke že pet let. Tudi ne reagira z nobenimi drugimi zdravili.« 

Tatjana Svete

Česa je prosta, 2x destilirana voda, Marko?