ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 4. del

Objavil/a Anton Komat, dne 2015-11-21 ob 18:28:11

Tretji del...

... zahtevale eksotične ničevosti, naraščajoča revščina ljudi in njih števila, lakota in bolezni, zaupanje v voditelje upada skupaj s kakovostjo življenja, nasprotja se stopnjujejo, ljudje izgubijo upanje in vero, skupinskih obredov ni več in na koncu obupana družba izgubi nadzor nad seboj, sledi družbeni razkroj in kaos. Človek se s ptičje spusti na žabjo perspektivo.

Le malo dogodkov v zgodovini je tako dramatičnih kot propad imperijev. Zaton velesil se je vedno pričel z notranjim razkrojem učinkovite samoorganizacije in kulturnim kolapsom družbe. Vsi imperiji so padli od znotraj, vdori barbarov so bili le zadnji sunek v trhlo državno strukturo.

Že v 3. stoletju se je rimski imperij za las izognil propadu. Državljanske vojne, prvi vdori barbarov prek Donave in hude epidemije bolezni (malarija, koze) so silno oslabili vojsko in načeli Pax Romana. Vse bolj so se kazali znaki hude ekonomske krize. Povečevanje ozemlja in roparski militarizem sta bila glavna vzvoda ekonomske moči. Ko se je širjenje imperija ustavilo, se je ustavilo tudi plenjenje kolonij, davki in pritok suženjske delovne sile. Hkrati se je zmanjševalo število rojstev (prebivalstvo je tridesetih milijonov na začetku cesarstva upadlo na deset), zato je bila država z razbohoteno birokracijo in številno armado prisiljena povečevati davke (od leta 324 do leta 364 so se podvojili). Ker to ni zadostovalo, so z devalvacijami denarja sprožali inflacijo. Poplava brezvrednega denarja je postala neobvladljiv problem (današnje tiskarne denarja ne delajo nič drugače). Množično so začele propadati male kmetije in vedno več zemlje je bilo neobdelane. Hrana se je silno podražila. Cene žit so bile v četrtem stoletju dvestokrat višje kot v času principata. Vse več je bilo brezpravnih množic, ki so se kopičile kot plebs v večjih mestih, kot v današnjih slumih. Hitro je propadal srednji sloj prebivalstva, ki je množično zapuščal mesta in se zaradi golega preživetja preseljeval na podeželje.

Po drugi strani se je razraščal razvrat elite, zgornjih pet odstotkov. Grabežljivi cesarji, senatorji in druge elite 5. stoletja so bili tako obsedeni z bogatenjem in oblastjo, ter uživaštvom in razsipnostjo, da so uničili lastno kulturo in imperij. Tacit, predvsem pa Seneka, sta brezuspešno rohnela proti razkošju in dekadenci. Cene primerkov »lepih umetnosti« so poletele v nebo, kot danes na borzah umetnin. Pretiravalo se je tudi z dragocenim nakitom in zlatom. Že takrat so bili diamanti »dekletovi najboljši prijatelji«. Orgije, požrtije in razvrat so bili na dnevnem redu.

Medtem je bila javnost omamljena s prividi panem et circenses (kruha in iger). Razvedrilo ima vedno neizmeren politični vpliv, saj ga spremlja splošna družbena amnezija. To je rimska oblast izjemno učinkovito zlorabila. Junaki konjskih dirk, gledaliških predstav, predvsem pa gladiatirskih bojev so bili pravi zvezdniki. Oblegale so jih oboževalke in želi so ogromne denarne nagrade. Podobnost z današnjimi zvezdniki športa in filma je na dlani. Zanimivo je, da so gladiatorske skupine, v lasti zasebnikov, učinkovito uporabljali za provokacije uličnih nemirov in podporo svojih političnih ambicij. Gladiatorji so postali zasebna vojska, kot jo danes uporabljajo tajne službe, korporacije ali pa kriminalci. Izguba odgovornosti za državljanske dolžnosti in obsedenost z zabavo in norostmi sta vodila v propad kulture, prevlado pohlepa, sebičnega individualizma in nasilja.

Pojav in hiter vzpon kristjanov je pretresel temelje rimske držbe. Tudi Neronova prevara s požarom Rima, ki jo je naprtil kristjanom, ni porodila uspeha. Iskanje in umor grešnega kozla se je spreobrnilo v hrepenenje in odločitev kristjanov za sveto mučeništvo. Vsaka podobnost s sedanjimi islamisti je zgolj slučajna. Rim ni nadaljeval »protiteroristične vojne«, ampak je cesar Konstantin podelil krščanstvu status priviligirane religije in dobičke Cerkve izzvzel od plačevanja davkov. Priviligiran položaj Cerkve je povzročil njeno silno bogatenje in sprožil preganjanja vseh nepravovernih, tudi krščanskih ločin.

Zaradi pomanjkanja vojakov iz vrst svobodnih rimskih državljanov, so novačili tuje, zlasti germanske plačance, ki so v zameno dobili zemljo. Vojska se je vse bolj profesionalizirala. Poprej so bili bojevniki državljani, podvrženi železni vojaški disciplini, poslej so prevladovali plačani vojaki. S tem je postala vprašljiva njihova zvestoba imperiju, saj so služili tistemu, ki jih je več plačal. Vojaška disciplina plačancev je zelo upadla, Rimljani pa so ostali brez vsakih vojaških znanj in izkušenj. Večina Zahoda temelji na profesionalni vojski. Cesar Dioklecijan je z reformami in delitvijo imperija na dva dela poskušal reševati grozeče probleme obrambe. Ni mu uspelo.

Gradnja limesa je potekala več stoletij, predvsem na bregovih Donave in Rena. Utrjena meja je ločevala Rim od barbarskih ozemelj. Presenetljiva je podobnost z zamislijo schengenske meje. Barbari so okrog leta 400 prvič prebili limes s severa, danes skozi schengensko mejo nemoteno prehajajo Arabci z juga. Zaradi klimatskih sprememb je v severnih predelih Evrope in Azije zavladala strahotna lakota in pognala množice ljudstev v emigracije proti jugu. Prvi so krenili Goti (Ostrogoti, Vizigoti), ki so prek Ukrajine prečkali Donavo in vdrli v Trakijo (evropski del Turčije) in Dacio (sedanja Romunija). Dne 31. Decembra 406 je vse do izliva v morje poledenel Ren, sicer velika naravna ovira za množično preseljevanje ljudstev. Pot je bila odprta in 300.000 Germanov (Vandalov) je lahko množično prečkalo zmrznjeno reko. Sledila so jim številna ljudstva. Že leta 410 so Vizigoti opustošili Rim, leta 439 so Vandali zasedli Španijo in Kartagino. Drugo smer so ubrali Franki, ki so zasedli Galijo in jo poimenovali Francija. Leta 476 je germanski poveljnik Odoaker odstavil zadnjega rimskega cesarja. Druga faza ekspanzije barbarov je prinesla anglosaksonsko zasedbo Anglije in langobardsko zavojevanje Italije. Sledil je strašen naval Hunov (pod vodstvom Atile) v 5. stoletju in Avarov v 6. stoletju, ki je sovpadel s preseljevanjem Slovanov. To je poduk klimatskih sprememb, povezanih z vdori beguncev. Nekateri zgodovinarji časovno ločnico med antiko in srednjim vekom postavljajo v 7. stoletje, ko so Arabci zavzeli Severno Afriko, del Španije, Sirijo in Egipt in s tem razbili poprej enovit antični kulturni prostor Sredozemlja.

Ali prepoznate številne analogije z današnjim propadanjem Zahoda, tako EU kot ZDA? Imperij ZDA je zavladal na podlagi dveh svetovnih vojn in zatona SZ. Sedaj širi ustvarjalno destrukcijo in kaos, na ruševinah katerih raste moč globalnih korporacij, ki izrinjajo nacionalne države iz političnega dogajanja. ZDA ne sesuva samo svoj imperij, ampak vse okrog sebe, tudi EU, v upanju, da bo s tem podaljšala svoj obstoj. Dokaz tega so tajni sporazumi TTIP in TISA, ki naj bi postavili moč korporacij nad nacionalno suverenost držav. Imperij sproža vojne in prevrate, posledice katerih so množice beguncev, ki preplavljajo Evropo. Svet, ki nastaja na ta način, je svet stalne nestabilnosti in vzpona nadnacionalnih centrov moči, ki na račun družbenega kaosa skušajo prevzeti globalno oblast.

Še vsaka civilizacija v zgodovini je propadla, in zakaj bi bilo z našo kaj drugače? Da bi družba vzdrževala razvoj, mora nenehno reševati probleme, ki se pojavljajo, za reševanje teh pa potrebuje dodatne naravne vire in energijo, ki povečujejo kompleksnost družbe. Opravka imamo s tipično obliko pozitivne povratne zveze, ko en pojav vse bolj pospešuje drugega. V tej spirali pospeševanja je posebna točka, v kateri se vsi dosegljivi viri in vsa razpoložljiva energija uporabijo zgolj za vzdrževanje obstoječega stanja. Točka razcepa...

Nadaljevanje sledi v prihodnjih dneh.

Moja nova knjiga "Če boste molčali, bodo kamni govorili", bo javno
predstavljena na Forumu slovenskega knjižnega sejma, v sredo,
25.11.2015, ob 14.uri. Pogovor z avtorjem bo vodil dr. Samo Rugelj

profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
1
Rak stari
0
Nov 23, 2015
Moram malo osvežiti svoje znanje o entropiji ....., in zgodovini seveda.
#1
Anton Komat
Anton Komat
Objavil/a 2015-11-21 18:28:11 (Nov 21, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Anton Komat: predstavitev nove knjige, intervju na knjižnem sejmu (VIDEO)
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji V.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji IV.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji III.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji II.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji I.
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 6. del
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 5. del
Vabim vas na predstavitev moje nove knjige
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 4. del
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj