Članek
Kablovski sindikalizem
Objavljeno May 25, 2016

Sinoči sem se med gledanjem televizije spomnil, da sem že pisal  o tem, kako so vsi posli v slovenski energetiki donosni. Vključno s sindikalnimi zadevami, ki jih v energetiki že vrsto let uspešno obvladujeta Brane Sevčnikar in Valter Vodopivec. Padlo mi je na pamet, ker je tisti hip prav Sevčnikar bil na zaslonu. Skupaj z direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne Blažem Košorokom. Pogovarjali so se o električnih kablih v bloku 6 u Termoelektrarni Šoštanj, o tem kdo jih je v nedeljo zvečer prerezal in povzročil dvodnevni izpad proizvodnje elektrike v tem bloku.  Na kaj je mislil tisti, ki je kable rezal, sem pomislil. Je natančno vedel kaj počne? Kakšne so možne posledice, tveganja? Stisnilo me je v grlu ob pomisli, da o morebitnih posledicah niti ni razmišljal in da bi lahko kaj podobnega kdo storil tudi v nuklearki.

Skušal sem se osredotočiti na Sevčnikarjevo razlago, ob njej sem imel še večji cmok v grlu. Spretno se je izogibal govoriti o dogodku samem, o nesmislu, o nevarnosti početja, pozornost je vztrajno preusmerjal na razmere v Tešu, na pogajanja, spreminjanje kadrovske strukture,  arbitraže, morebitna odpuščanja in nesposobno vodstvo podjetja. Za hip se mi je zazdelo, kot da s tem na nek način išče razumevanje za rezanje kablov. A ker Sevčnikar ni neumen on dobro ve da ne smeš opravičevati dejanja, ki ga ni mogoče opravičiti.  Zato je s prstom hitro pokazal na direktorja TEŠ-a Koritnika, češ da so tovrstni incidenti samo njemu v interesu.  Čeprav ni logike. Kako bi lahko direktorju podjetja koristilo ustvarjanje vtisa o tem, da ne obvlada razmer?

Pojavil se mi je dvom, da tukaj morda razčiščevanje okoliščin incidenta niti ni tako pomembno. Da gre prej za izkoriščanje nekega dogodka za merjenje moči, razkazovanje mišic.  Pomislil sem kako pri nas vedno gre za nekaj drugega, in ne za tisto kar se v resnici dogaja. Ko pokradejo na milijarde evrov javnega denarja, se to hitro spremeni v bančno luknjo.  Če kakšnemu politiku dokažemo nedoslednost, nepoštenje, skorumpiranost, je to pravzaprav politični obračun z njim. In kadar govorimo o sindikalistih, v mislih imamo ljudi, ki so svoje poslanstvo spremenili v donosne posle z visokimi zaslužki. Ki jih potem upravičujejo s takimi javnimi nastopi, kot je ta  Sevčnikarjev.