Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Nacionalni interes Johanca: Ljudje smo povsem razklani med tem, da smo, kdor smo. Vzgajali so nas v veri in s krščanskimi vrednotami, ene bolj, druge manj. ...

Kaj je nacionalni interes? Kaj dati na prvo mesto kot interes nekega naroda, ko imaš ob spremljanju dogajanja občutek, da avtohtonega naroda skoraj ni več? Občutek pripadnosti, ponos, patriotizem, ko se ti naježi koža ob himni in ob dvigu zastave? Meni se vedno naježi koža in zarosi oko . Ampak to sem jaz, ponosna na to malo in zadovoljna in s tem malim, kar še imamo. Verjemite mi, res imamo le še malo.

Slovenija je tako razklana, da je prav boleče opazovati razne prireditve ob državnih obeležjih. Ena za državni vrh, druga za osamosvojitelje in desno stran politične scene. Je to normalno?

Ljudje smo povsem razklani med tem, da smo, kdor smo. Vzgajali so nas v veri in s krščanskimi vrednotami, ene bolj, druge manj. Danes smo na točki, ko se Slovenec umika vsakemu, ki pride v državo. Ponižno se prilagodimo njihovemu jeziku. Ne zahtevamo, niti prosimo ne, da bi se prišleki prilagodili nam, naši državi, pravilom, kulturi…nič. Samo umikamo se, pravzaprav mi služimo njim. Slovenska beseda in pesem se umikata tuji. Slovenija je pravzaprav balkanizirana bolj kot je kadarkoli bila, saj so celo naši rojaki začeli uporabljati srbizme in jugo naglase, južnjaška glasba doni in se vrti povsod. Ljudje, ki so pri nas že desetletja, še vedno ne obvladajo slovenščine, tudi njihovi otroci in vnuki jo govorijo slabo. Marsikje, na javnem delovnem mestu goste nagovarjajo kar v srbohrvaščini in Slovencem je to po novem sprejemljivo, saj jo razumejo. Meni to ni sprejemljivo. Edina beseda na javnih mestih naj bo slovenska. Razumem, da je potrebno prišlekom pomagati pri navajanju na novo okolje, ne pa se jim umikati, podrejati. Kar je v navalu welcome politike in multi-kulturne norosti najhuje, je to, da se tujcem skozi neke statuse podeljuje vedno več pravic…manjšine so nova norost teh prizadevanj. Tega, da v vsej tej množici prišlekov postajamo Slovenci in Slovenija le še bleda senca samega sebe, ne vidi nihče. Tega se zavedamo le redki. Našemu opozarjanju na dejstva pa pravijo sovražni govor in nestrpnost do tujcev.

Kaj je torej nacionalni interes Slovenije danes? Ta trenutek? Zaščititi slovensko besedo, suverenost…vzgojiti pokončen rod sinov in hčera in pozabiti na rek, ki se je tako vcepil ljudem, da se je uresničil.

Pozabiti na sloviti Cankarjev rek: “ Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.”

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Jugoslavija, 3.del:  »Industrijska revolucija« in obubožano kmetijstvo po socialistično.
2
Savlov nateg
3
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
4
Jugoslavija -Kruta resnica o samoupravnem socializmu
5
Butalska Slatina?