Članek
Krompir
Objavljeno Apr 02, 2014

  … nekoristna povrtnina ali dar narave?... 


V današnjem času je krompir na slabem glasu, češ da nezdravo živilo, ki ne vsebuje vitaminov , kar pa enostavno ni res. 
Niti ena druga povrtnina ni tako mnogostranska, kot je skromni krompir. Dober je tako kuhan, kot pečen oz. pražen, pa vendar redko dobiva pohvale, ki si jih zasluži. 
Pozabljamo, da je to skromno živilo igralo pomembno vlogo v zgodovini človeštva, saj je velikokrat reševalo ljudi pred lakoto, bodisi med vojno, ali na področjih s slabimi klimatskimi pogoji. V marsikaterem koncu sveta sta od krompirja odvisna obstoj prebivalstva in ekonomski razvoj. 
Krompir so prvi začeli vzgajati Indijanci iz Peruja pred več kot 4000 leti. Iz Amerike ga je ob koncu 16. stoletja prinesel v Evropo Sir Francis Drake – morski raziskovalec in vojskovodja. 
Naziv krompir pa izhaja iz bavarske besede Gruntbir – “zemljina hruška”. Angleško ime potato pa izvira iz ameriško-indijanske besede “batata”.



11 dejstev, ki jih o krompirju niste vedeli 

1. – Krompir je ekološko čisto živilo. Vzgajati krompir je lahko in poceni. Za njegovo rast ne potrebujemo umetnega gnojila niti pesticidov (čeprav jih marsikateri poljedelec vseeno uporablja). 

2. – Krompir je odličen dodatek zdravi prehrani, pod pogojem, da ga ne ocvremo. 

3. – Krompir je idealna poljska kultura v siromašnih državah. To poceni in hranljivo živilo raste celo v slabih klimatskih razmerah. 

4. – Krompir je prvo živilo, ki si jo uspešno vzgajali tudi v vesolju. 

5. – Po količini fenolnih spojih krompir lahko tekmuje z brokolijem, špinačo in brstičnim ohrovtom. Flavonoidi, ki jih vsebuje krompir, nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, pred boleznimi dihalnih poti in pred rakom. 

6. – Angelški znanstveniki so v krompirju našli posebno sestavino – kukoamin – ki varuje človeka pred visokim krvnim pritiskom. 

7. - Leto 2008 je bilo proglašeno za leto krompirja. UN so mnenja, da bi krompir lahko postal živilo prihodnosti, ki bi pregnalo lakoto v svetu. 

8. – Obstaja preko 1000 vrst krompirja. Krompir je četrta najbolj gojena kultura v svetu, To živilo danes uživajo prebivalci vsega sveta. 

9. – Evropejci zaužijejo dvakrat več krompirja kot Američani. 

10. - Med zla to mrzlico v Klondajku je krompir služil celo kot valuta. Zaradi visoke vsebnosti C vitamina je bil tako dragocen, da so ga menjali za zlato. 

11. – Krompirjev ćips je najbolj prodajan prigrizek na svetu. 


Hranilne posebnosti krompirja: 

- krompir je ena najbolj hranljivih rastlin na svetu 
- ima manj kalorij od kruha, riža in testenin 
- vsebuje več kalija kot banana 
- vsebuje več uporabljivega železa kot katera druga povrtnina 
- vsebuje enostavne in zdrave ogljikove hidrate in vlaknine 
- je odličen vir vitamina B, magnezija, fosforja in niacina 
- ne vsebuje maščov in holesterola 
- nekaj krompirjev na dan pokrije potrebe po vitaminu C 

Krompir ne redi 

Razni fitnes guruju so krompir proglasili za živilo, ki nas redi. Trdijo da zaradi visokega glikemičnega indeksa in visoke vsebnosti škroba krompir ni primeren za hujšanje. A resnica je ravno obratna. Različne raziskave so pokazale zelo ugoden vpliv krompirja na telesno težo. Osebe, ki so dnevne zaužile 7 – 9 krompirjev, se niso redile, ampak so celo hujšale. To so raziskovalci pojasnjevali s tem, da krompir daje občutek sitosti, vsebuje pa malo kalorij (2,5 x manj kot kruh). 
Druga stvar je seveda čips, ki nas redi, kajti poleg škroba vsebuje tudi velike količine maščobe, in ta je kriva debeljenja. 

Tudi pomfrit je zelo nezdrava hrana, celo ena od najbolj nezdravih na vsem svetu. 
- vsebuje velike količine nezdravih maščob, ki povečujejo tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, debeljenje in visok holesterol v krvi. 
- zaradi visoke temperature pri cvrenju pomfrit vsebuje akrilamid, poznan kancerogen in neurotoksin. Predvidevajo, da samo v ZDA akrilamid povzroči nekaj tisoč primerov pojava raka vsako leto. 

Krompir kot zdravilo 

Krompirja ne uporabljamo le kot hrano, ampak tudi kot zdravilo: 

* obloge s kuhanim krompirjem lahko uporabljamo pri revmi, gihtu, ozeblinah … 
* umivanje s krompirjevim sokom zdravi akne, ekcem in madeže na obrazu 
* obloge s surovim krompirjem uporabljamo pri vročini, opeklinah, glavobolih … 
* lupina kuhanega krompirja znižuje krvni pritisk 
* pri gastritisu pomaga, če 3 x dnevno pred obroki popijemo 1 žlico krompirjevega soka 

In kako naredimo sok? 
Krompir dobro operemo in zdrgnemo s ščetko, nato pa ga naribamo. Damo ga v laneno krpo, iz katere iztiskamo sok. Lahko pa pripravimo sok tudi s pomočjo sokovnika. Uporabljati je vedno treba sveže iztisnjen sok. 

Zaradi njegove nizke cene, izvrstnega okusa, hranljivosti in bogastva vitaminov in mineralov si krompir še kako zasluži naše spoštovanje, zato ga mirne duše lahko damo na seznam super živil, kajti krompir je v resnici prijatelj našega zdravja. 


Vir: Alternativa za vas ... prirodnim putem do zdravlja 
http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/krumpir-beskorisno-povre/ 

(Prevedla Ljuba Žerovc)