Peteršilj - ali ste vedeli?
15 g peteršilja vsebuje toliko antioksidantov kot dve jabolki. 10 g peteršilja pokrije celotne dnevne potrebe po nekaterih vitaminih in mineralnih snoveh, kot so železo, flourid, mangan, kalcij, magnezij, fosfor ter vitamini
A,E,C in B1. Že ena žlica peteršilja dnevno zadosti celotnim potrebam po manganu, ki pomaga ustvarjati pozitivno razpoloženje. Šopek peteršilja
vsebuje več vitamina C kot pol kilograma pomaranč, zato krepi naš imunski sistem.
V peteršilju je tudi veliko kalija in folne kisline. Vitamin A med drugim krepi kosti in živčevje, telo pa ga izrablja tudi za zniževanje povišane napetosi pri stresu. Peteršilj je diuretik, razstruplja telo,razbremenjuje delovanje ledvic in spodbuja delovanje presnove.
Poleg tega krepi in podpira jetra pri dejavnosti razstrupljanja.
Ker pospešuje izločanje sečne kisline, peteršilj pomaga tudi pri putiki, revmi in artritisu.
Peteršiljev čaj znižuje telesno temperaturo in odplavlja vzroke, ki so do nje pripeljali. Pomaga pri vnetjih sečnih poti, kamnih sečnika in ledvičnih kamnih ter pri kopičenju vode v tkivih.
Svež sok peteršilja pomirja razdražene ledvice, mehur in sečne poti. Enak učinek ima tudi čaj peteršiljeve korenine.
Prevelike količine zaužitega peteršilja oziroma uživanje semen ali eteričnega olja lahko povzročijo vnetje ledvic in draženje želodčno-črevesnega trakta. Zato večjih količin naj ne uživajo nosečnice, ledvični bolniki in bolniki s srčnim popuščanjem.
Pa da zaključim s stavkom, ki ga je povedala udeleženka na forumu, ki sem se ga prejšnji teden udeležila: ' Namesto orhidej na okenski polici, imejte raje lonček peteršilja.':)
(prejeto po mailu)
Apr 08, 2014