Članek
Kraljica začimb - Kurkuma
Objavljeno Apr 10, 2014

Poznate kurkumo? Pravo kraljico začimb, z neverjetnimi učinki na telo in naravnost čudovito, sončno rumeno barvo? 

Kurkuma, ki ne velja več le za eksotično začimbo, temveč jo je moč najti prav v vsaki zdravi kuhinji, je rahlo poprastega okusa (brez pekočine) s prepletanjem okusa ingverja in pomaranče. V tradicionalni kitajski medicini velja za mogočno zelišče s številnimi koristnimi učinki na naše zdravje. Je ena izmed najbolj raziskanih zelišč in je znana po visoki koncentraciji železa in magnezija. Poseduje močne protivnetne učinke, zato lahko lajša težave bolnikom s cistično fibrozo, preprečuje razrast rakavih celic (predvsem na debelem črevesju in jajčnikih), upočasnjuje stopnjevanje Alzheimerjeve bolezni, deluje kot naravno protibolečinsko sredstvo, zmanjšuje verjetnost pojava levkemije v otroštvu,...
In še posebej super novička za vse pripadnice nežnejšega spola: kurkuma deluje tudi kot naravno protibolečinsko sredstvo in kot 'ultimativni mirovni posrednik' v času PMS-ja in menstruacije. 

Vse se strinjamo, da je čas pred in med menstruacijo včasih zares prav naporen, vsa ta napihnjenost in bolečine. Kot bi telo snovalo bitko proti samemu sebi.  A kurkuma, kot protibolečinsko in protivnetno sredstvo, lahko pri temu pomaga, saj izboljšuje stanje napihnjenosti ter slabi bolečine, ki spremljajo to obdobje. Nadzoruje krče ter naravno pomaga pri dvigu progesterona, ženskega spolnega hormona, ki igra pomemno vlogo pri zdravju reproduktivnih organov. Pomaga pri simptomih PMS-a in njegove težje različice, PMDD-ja. 


Priporočljivo je, da si tri dni pred predvidenim mesečnim perilom zmešamo napitek s kurkumo, ki prepreči zastajanje vode, napihnjenost, zmanjša krče in spremljajočo bolečino. Fino je, da z njim začnemo tri dni prej in nadaljujemo še v času mentruacije.

1 čajno žličko dnevno si vmešamo v svoj najljubši sok, smoothie ali vodo ter pijemo po požirkih.

Odličen napitek, ki prekrije nekoliko nepoznan okus kurkume in osveži telo. Kot naravni čistilec.  
V sokovniku sočimo: 
- 1 pomarančo
- 1 jabolko
- 2 korenčka
- kolutek ingverja in primešajte
- 1 čajna žlička kurkume

Takšen napitek telesu že navsezgodaj ponudi antioksidante, na telo deluje razstrupljevalno, protivnetno, pomaga pa tudi pri spoprijemanju s stresom ter spodbuja zdravo delovanje jeter (zato je tudi prava superhrana za kožo.