Članek
Svinjska mast
Objavljeno Apr 10, 2014

Svinjska maščoba je bila po krivici zapostavljena vrsto let. Napačne trditve, da slabo vpliva na zdravje ljudi, so pripeljale do tega, da smo se ji izogibali v velikem loku. Toda najnovejše raziskave so zavrgle zmotno prepričanje. Še več, potrdile so, da je v nekaterih segmentih celo zdrava za telo. Seveda nikakor z njo ni dobro pretiravati, resnica pa je, da ne bo prav nič narobe, če si jo boste občasno privoščili.

(Foto: iStockphoto)

Zaradi količine nasičenih maščob in holesterola je svinjska mast dolgo časa veljala za nevarnost, ki preži na naše zdravje. Številne raziskave, ki so jih strokovnjaki opravili v zadnjih letih, pa so pokazale ravno nasprotno, in sicer da je včasih celo manj nevarna in škodljiva kot nekateri njeni nadomestki.

1. Svinjska mast je v kar 40 odstotkih sestavljena iz nasičenih maščob, kokosovo olje za primerjavo pa iz kar 85 odstotkov nasičenih maščob. Večino nenasičenih maščob v masti tvori oleinska kislina, zelo zdrava maščobna kislina, ki je dobra za srce in ki skrbi za nižjo stopnjo slabega holesterola v vašem telesu.

2. Svinjska mast ima zelo visoko točko vrelišča, zato svoje strukture ne spreminja prav zlahka. Živila, ocvrta v masti, zato absorbirajo manj škodljivih radikalov, kot bi jih sicer pri cvrtju. Seveda ocvrte hrane ni priporočljivo uživati v velikih količinah, ampak ko to počnete, je najboljša izbira mast, ki bo obenem zagotovila hrani poseben okus.

3. Maščobe, ki jih vsebuje mast, imajo še številne dokazane prednosti, ki jih telo potrebuje za opravljanje vsakodnevnih nalog. Seveda jih je pametno uporabljati v bistveno manjši količini, kot so jih naši predniki, pa vendar ni nič narobe, če se sem ter tja znajdejo na vašem jedilniku. Maščobe vsebujejo kalorije, smo poslušali vrsto let, a zdajšnje študije so potrdile, da gre v resnici za občutek sitosti, saj se maščobe iz masti pretvarjajo v energijo in pomagajo pri absorpciji vitaminov. Obenem pa je bilo dokazano še, da vsebuje holesterol,ki se v telesu pod vplivom UV žarkov pretvarja v vitamin D, ki pa je konec koncev še kako pomembno za absorpcijo kalcija.