Članek
Naravna zdravila
Objavljeno Feb 04, 2014

Česen odpravi vnetje ušes že v enem dnevu brez antibiotikov

Če se vi ali vaš otrok pogosto spopadate z vnetjem ušes, nikar ne posegajte po antibiotikih - v le enem dnevu skoraj povsem odpravite težavo s pomočjo preprostega naravnega zdravila.

Ko otroci trpijo za vnetjem ušes, jih običajno odpeljemo k zdravniku, ta pa seveda predpiše antibiotike. Toda slednji ubijejo tudi dobre bakterije, ki pa so izjemno pomembne za naš imunski sistem, zato so otroci izpostavljeni številnim drugim boleznim.

Vnetja ušes običajno povzročijo bakterije, virusi ali glivice v ušesu, zato jih lahko zdravimo sami s pomočjo izjemno učinkovitega a povsem varnega naravnega zdravila - česna.

Vse kar moramo storiti je, da v vodo iztisnemo sok nekaj zrn česna in ga precedimo, nato pa s pomočjo kapalke mešanico nakapljamo v uho. Uporabimo petkrat toliko destilirane vode kot česnovega soka. Česnova voda naj bo v ušesu nekaj minut, da opravi svoje delo, nato pa uho nagnite navzdol, da izteče, ter uho sperite med tuširanjem.

Pri tem velja opozoriti, da je lahko uporaba česna boleča, a bolečina izgine že po nekaj minutah, ko se uho pozdravi pa povsem izgine. Če je bolečina neznosna, izlijte tekočino iz ušesa in prihodnjič uporabite bolj razredčeno česnovo vodo.

Postopek boste morali ponoviti le enkrat ali dvakrat, da boste opazili bistveno izboljšanje.

Z želodovo kavo nad težave s ščitnico

Sedaj je čas želoda. In če mislite, da je ta dober samo za ozimnico veveric, se motite. Želodova kava je menda odlična za uravnavanje delovanja ščitnice.

Kako se pripravi želodova kava? Zrele želode olupimo, grobo narežemo, dobro posušimo in shranimo na suhem. Pred uporabo prepražimo, zmeljemo in kuhamo približno 10 minut. Kava je okusna in poleg tega, da je dobra, je zelo zdrava. Poleg uravnavanja delovanja ščitnice želodova kava razstruplja organizem, izboljšuje kožo, mozolji izginejo. Priporočajo jo celo za boljši vid.

Rožar Ivan Künzle v knjižici Zdravilna zelišča, ki jo je leta 1914 založila Katoliška bukvarna v Ljubljani, piše: ''Župnik Kneipp priporoča želodovo kavo kot najboljšo in najbolj redilno. Zreli želod suši na solncu, dokler mu ne odpadejo kapice, sesekljaj ga, če ni še prav suh, posuši ga do kraja na peči in semli na kavinem mlinčku prav kakor zrnato kavo. Pristavi želodovo kavo z vodo na ogenj. Ta kava je napram pusti ječmenovi zelo okusna, močna in tako zdrava, da jo smeš dati brez skrbi otrokom.''

Boleče grlo pozdravite na naraven način

Pričenjajo se hladnejši časi in s tem tudi občasni prehladi in virusna obolenja. Najbolj nadležno pa je vneto grlo, zaradi katerega težko požiramo.

Namesto, da uživate antiseptične tablete in se 'borite' z precej pekočimi spreji za boleče grlo, si lahko zdravilo pripravite kar sami. Proti bolečemu grlu in težkemu požiranju odlično deluje limona, ki je bogata z vitaminom C. Poleg vsega je odličen tudi med in kajenski poper.

Mešanica teh treh sestavin je naravnost 'ubijalska' za bakterije v vašem grlu in bolečina bo odpravljena v kratkem času. Recepr za mešanico je popolnoma preprost. Vse kar potrebujete je:

  • pol žlice medu

  • malo limoninega soka

  • eno četrtino čajne žličke kajenskega popra

Vse skupaj zmešajte in pogoltnite. Mešanico lahko uživate večkrat na dan, pijte veliko čaja in počivajte. Recept za zdravje je zagotovljen!

Preventivna onkologija se začne v domači kuhinji

Rak je bolezen razvitih dežel. V Sloveniji in sosednjih Hrvaški ter v Madžarski je pričakovati, da bo za rakom do svojega 75 leta zbolel vsak tretji ali četrti prebivalec, vsak šesti pa bo za njim umrl.

A po zadnjih ugotovitvah naj bi bilo pri razvoju rakavih bolezni le deset do dvajset odstotkov dednih dejavnikov. Kaj pa preostalih 80? Kaj lahko storimo sami, da se teh bolezni zagotovo izognemo?

Začeti je treba v domači kuhinji. Na naše zdravje namreč močno vpliva uživanje zdrave in varne hrane. Toksične snovi se pojavljajo v nekaterih živilih kot povsem naravne sestavine živil (denimo piperidin v črnem popru) ali pa so nastale s kontaminacijo. Ko skozi epitel prebavnega trakta te snovi prehajajo v organizem, povzročajo bolezenske spremembe v organizmu.

V hrani živalskega izvora ostajajo škodljivi antibiotiki, pomirjevala, antiparazitski in hormonski pripravki. Na poljih pa pridelke okužijo ostanki strupov zaradi civilizacijskega onesnaževanja zraka, vode in tal.

Obstaja kopica pomembnih navodil, kako pripravljati hrano, da bo zdrava in varna. Enostaven napotek je že: ne pražite v olju, če pa že, potem na čim nižji temperaturi. Predvsem ne jejte mastnega mesa in raje izberite piščančje kot svinjsko.še najbolj priporočljivo je, da je meso, ki ga uživate, iz preverjene ekološke pridelave... in naj bo na mizi največ dvakrat na teden.

Meso pecite na nižji temperaturi (od 140 do 170 stopinj Celzija), pecite manjše kose, da bodo manj časa v stiku z grelno površino, ne prebadajte ga, ampak obračajte z lopatico ali prijemalko, da ne bi iztekali proteini in se ustvarjali škodljivi heterociklični amini.

Mariniranje je zdravo, pomembno je, da meso pred pripravo hranite v hladilniku, klobase je pred pečenjem dobro obariti in odvreči vse zažgane dele.

Če pripravljate meso na žaru, naj maščoba z mesa ne kaplja v ogenj, odlično bi bilo uporabljati vertikalni žar. Pri priljubljenem cvrtju krompirja pa ga je dobro predhodno blanširati in soliti pred peko in dodati origano, ki zmanjša nastanek akrilamida, zmanjšajte tudi čas pečenja, saj temno pečen pomfrit ni zdrav.

Še najbolje je, da hrano pripravljate v parnem kuhalniku, kjer hrana med kuhanjem ne pride v neposreden stik z vodo, kot pri običajnem kuhanju, zato ohrani vsa pomembna hranila.

Čokolada ima na zdravje človeka enak učinek kot kolesarjenje ali tek

Znanstveniki so ugotovili, da je uživanje manjših količin temne čokolade odlično za zdravje, koristi čokolade pa se lahko primerjajo celo s telesno vadbo.

Raziskovalci so se osredotočili na mitohondrije, ki v celicah ustvarjajo energijo, drugače pa jih ustvarjamo pri telesni aktivnosti, odkrili pa so, da rastlinska snov epikatehin, ki se nahaja v čokoladi, stimulira ustvarjanje le-teh.

Več mitihondrijev pomeni, da se ustvari več energije, s tem pa se lahko opravi tudi več dela. Telovadba, kot sta kolesarjenje in tek, povečata količino mitohondrijev v mišičnih celicah.  A epikatehin iz semen kakavovca izzove isti odziv - predvsem v srcu in skeletnih mišicah.

To seveda ne pomeni, da telesno vadno povsem zamenjajte s čokolado. V slednji je namreč precej maščob, pa tudi sladkorja (če niste ljubitelj res tiste prave, grenke)... in konec koncev - če je boste pojedli preveč, boste imeli težave z zaprtjem. Odmerjajte si jo torej z zdravo mero...

Utrujenim očem zaradi gledanja v ekran recite konec!

Dolgotrajno gledanje v ekran vaše oči izjemno utrudi, zaradi česa postanejo suhe, vzdražene, rdeče in zatečene. Kako se lahko znebite teh nadlog?

Seveda ne morete prenehati z delom na delovnim mesto, vsekakor pa obstajajo različni nasveti, kako omiliti težave ali pa jih popolnoma preprečiti.

Topel pritisk

Tople dlani sproščeno položite na obraz, globok vdihnite in nato desetkrat pritisnite s spodnjim delom dlani na lica. Uživajte v trenutku in nato počasi poglejte. To je vaja za sproščanje tako obraza, kot tudi oči.

Masaža spodbuja solzne mešičke

Masaža
Masaža spodbuja solzna kanalčke okoli oči, zato si predel redno masirajte. Z rahlim kroženjem se sprehodite okoli očesa in vajo ponovite na drugem očesu. Lahko zmasirate tudi predel čela in se pomikate navzen.

Telovadba
Pravilno se usedite pred ekran, ne premikajte glave, premikajte le oči. Z očmi poglejte povsem do stropa, nato levo, dol in desno. Vajo večkrat ponovite. Za konce poglejte v daljavo in desetkrat hitro pomežiknite.

Odmor
Na vsakih dvajset minut dela za dvajset sekund umaknite pogled iz računalnika in glejte v daljavo. Sprostite oči in jih po potrebi za dvajset sekund zaprite. Nato nadaljujte vsakih dvajset minut z istim postopkom.

Kapljice za oči so hitra in enostavna rešitev

Kapljice za oči

Prva pomoč za utrujene in pekoče oči so seveda vlažilne kapljice za oči. Te pomagajo vašim očem, da vzdržujejo ravnovesje. Izogibajte se kapljicam, ki povzročajo rdeče in pekoče oči, saj tiste oči le še bolj izsušijo.

Pravilno postavljen ekran

Ekran mora biti pravilno postavljen in oddaljen od glave ter telesa. 50 do 100 centimetrov je ravno prava oddaljenost, da lepo vidite. V nasprotnem primeru si povečajte črke. Ekran redno čistite, da se oči ne bodo trudile gledati, prav tako pa zaradi bojše vidljivosti poskrbite, da svetloba pada iz desne strani. Na ekran morate gledati nekoliko navzdol.

Omega-3 maščobne kisline

Recept proti suhim očem so omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v mastnih ribah (denimo v tuni, skuši, lososu, sardinah), laneni in bučnimi semeni, sojinih zrnih, orehi ter lanenim oljem.

Cink
Vid bo zaradi cinka bolj oster, zato redno uživajte špinačo, gobe, telečja jetrca, grah, brokoli in jogurt.

Kako se sami lahko znebimo nadležnih želodčnih težav

Bolečine v zgornjem delu trebuha ali spodnjem delu prsnega koša, ki so jim lahko pridruženi tudi napihnjenost, pekoč občutek v žlički, slabost, občutek 'teže' po obroku, spahovanje ali zgaga, so pogoste želodčne težave.

V večini primerov težave ne nakazujejo na kakšno resnejšo bolezen in si jih lahko uspešno lajšamo oz jih odpravimo kar sami. Kako?

  • Ne jejte prehitro. Vzemite si čas in hrano temeljito prežvečite, saj boste tako pogoltnili manj zraka, želodcu pa se ne bo treba hitro prilagoditi velikim količinam hrane.

  • Ne mešajte velikega števila živil, hrana naj tudi ne bo prevroča ali premalo toplotno obdelana.

  • Želodca nikoli ne napolnite. Ko vstanete od mize, morate imeti občutek, da bi lahko pojedli še več.

  • Večerjajte pičlo in najmanj dve do tri ure pred spanjem.

  • Ne jejte, kadar ste zaskrbljeni, utrujeni ali slabovoljni, kajti negativna čustva zavirajo nastajanje prebavnih sokov.

  • Pijete lahko pol ure pred obrokom in eno uro po njem. Ob obroku smete piti le mleko, sirotko ali zelenjavno juho.

  • Izogibajte se alkoholu, kavi, črnemu čaju in gaziranim pijačam. Kadar vas zaboli, se odrecite še gorčici, kisu, vloženi zelenjavi, krompirju in mesu. Jejte čim več sočne hrane in čim manj suhe.

  • Redna telesna dejavnost lahko dela čudeže.

Kaj jesti, ko zaboli želodec?

  • Predvsem sadje, saj odplakne ostanke neprebavljene hrane. Najučinkovitejša je limona, posezite pa tudi po grozdju, grenivki, ananasu, pomarančah, jabolkih in hruškah. Iz sadja lahko iztisnete sok in ga zmešate z medom.

  • Pripravite si metin, kamilični ali janežev čaj z medom in limono.

  • Grizljajte korenje, kosite rahlo dušeno zelenjavo, privoščite si lahko tudi sirotko, jogurt in skuto.

  • Hrano začinjajte z ingverjem, koriandrom, kurkumo, kumino, poprom ali rožmarinom.

Recepti, ki lajšajo občutek napetosti v želodcu:

  • sok granatnega jabolka + malce kamene soli in popra

  • sirotka + malce soli in praženih semen kumine

  • sok četrtine limete + skodelica tople vode + pol žličke sode bikarbone

  • svež ananasov sok + ščepec ingverja + ščepec popra + pol žličke sladkorja

Kako škodljive so gazirane pijače?

Redno pitje gaziranih pijač vam govoto ne bo prineslo zdravja, kaj šele, da bi se z njimi odžejali. Vsebujejo ogromno sladkorja, ki povzroča kopico bolezni.

Sladkane pijače so najbogatejši vir kalorij. V petih žličkah se v kokakoli skriva namreč kar 35–45 % glukoze in 55–56 % fuktoze. Kaj se dogaja v telesu, ko pijemo gazirano pijačo?

Trebušna slinavka z zaužitjem pijače prične nenadoma tvoriti inzulin, krvni sladkor pa se močno poveča. V 20 minutah po zaužitju doseže vrhnjo mejo, jetra pa količine sladkorja pretvorijo v maščobne zaloge. Po 40 minutah se kofein absorbira, zenice se razširijo, krvni pritisk naraste, organizem poveča proizvodnjo dopamina, kar v možganih stimulira center za dobro počutje.

Raje kot po gaziranih pijačah posezite po naravnih sokovih

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko zaradi kronične povišanosti inzulina v organizmu pride tudi do odpornosti na inzulin, kar pomeni razvoj zdravju nevarnih bolezni - od diabetesa pa do različnih oblik raka.

Vsekakor je dobro dvakrat premisliti, preden se lotite pitja gaziranih pijač. Raje posezite po naravnih sokovih, ki vas bodo odžejali in vas zadovoljili z naravnih sladkorjem.

Pitje gaziranih in drugih oslajenih pijač je največji prehranjevalni greh

Če živite dokaj zdravo, pa kljub vsemu opažate, da ste brez vidnega vzroka pridobili na teži , poglejte v svoj hladilnik. Najdete tam gazirane sladke pijače, sadne napitke in oslajeni ledeni čaj?

Lahko ste prepričani, da imajo le-te prste vmes pri vašem nabiranju kilogramov.

Poglejmo bolj podrobno, kdo je pravzaprav krivec? To so dodatne kalorije in seveda obilica sladkorja. Poleg povišane teže za pivce omenjenih pijač obstaja tudi večje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Če se boste gaziranim pijačam odrekli ali pa vsaj omejili njihovo pitje, si bsote zagotovili, bolj uravnovešeno raven krvnega sladkorja. To pa pomeni manjše tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in možgansko kap. Gazirane pijače, si predstavljajte kot tekoče sladice, ki predstavljajoi prikrit vir kalorij, ki vas ne zapolni, vsekakor pa zapolni vaš obseg. Če iz prehrane odstranite 150 kalorij za vsako gazirano pijačo, boste zmanjšali telesno težo in jo lažje ohranili. Ker lahko soda v gaziranih pijačah razžira površino zob, boste imeli močnejšo zobno sklenino in bolj zdrave zobe. Zlasti se izogibajte coli s kofeinom. Cole, ki vsebujejo kofein, povezujejo z nižjo kostno gostoto. Možna izbira je doma pripravljen ledeni čaj, izdelan iz črnega čaja z malo kofeina za poživitev.

Žejo od sedaj naprej gasite z vodo, ugotovili boste, da je to zelo učinkovit način, da zmanjšate pitje sladkih pijač. Vsakodnevne pijače, ki so dobre za zdravje so še čaj, kava, mleko, naravni neoslajeni sadni sokovi. Razporedite si jih čez dan in zmanjšali boste potrebo po gaziranih pijačah. Zvarite si svoj sadni ali zeliščni čaj. Če imate radi sladko si osladite mleko, privoščite si več kakava na dan.

Atletsko stopalo

Smrdeče noge in glivice lahko poskušate ugnati tako, da si večkrat tedensko pripravite slano kopel, potem si noge osušite in jih na rahlo zdrgnite s česnovim sokom. Ali pa noge namočite v kopel, pripravljeno iz vode in jabolčnega kisa. Menda sta oba domača tretmaja zelo učinkovita v boju proti neprijetnemu vonju nog in glivicam, če ju le izvajate redno. Če pa se izkaže, da vam to domače iztrebljanje nadležnih glivic ne odgovarja, se lahko po pomoč še vedno zatečete k zdravniku oziroma farmacevtu, ki vam bo svetoval, katero mazilo vam bo pomagalo.

Smrdeče noge in glivice lahko poskušate ugnati tako, da si večkrat tedensko pripravite slano kopel ali kopel iz jabolčnega kisa.

Zobobol

Če vas boli zob, morate seveda takoj oditi do zobozdravnika, a da boste lažje zdržali do trenutka, ko se boste usedli na zobozdravniški stol, in ublažili oteklino, si lahko menda na zob, ki vas boli, položite zmečkan česen, ki velja za naraven antibiotik. Dlesni okoli bolečega zoba pa si lahko zmasirate z naravnim eteričnim oljem nageljnovih žbic. To namreč vsebuje skoraj čisti evgenol – substanco, ki učinkuje razkuževalno in jo zato dodajajo tudi v zobne paste, ustne vode ter celo v zobozdravstvene mase oziroma zdravila, ki jih v zobozdravstvu uporabljajo za zdravljenje zobnih korenin.

Prhljaj

Preden začnete uporabljati takšne in drugačne močne šampone ter balzame za iztrebljanje prhljaja lahko poskusite z jabolčnim kisom. Njegova najpomembnejša učinkovina je namreč ocetna kislina, ki ohranja ustrezen pH-lasišča in tako uspešno preprečuje prhljaj. Večkrat tedensko si ga utrite v lase in lasišče, potem pa sperite z vodo. Če vam jabolčni kis preveč smrdi, lahko poskusite tudi z gelom aloje vere. Na lasišču ga pustite nekoliko dalj časa, na primer 20 minut, in ga izperite. Menda ob redni uporabi obe domači zdravili uspešno odpravljata prhljaj.

Aloje vera ima številne zdravilne učinkovine. Med drugim pomaga pri celjenju opeklin in pri odpravljanju prhljaja.

Boleče mišice in sklepi

Če nimate artritisa, gripe ali katerega drugega stanja, ki bi lahko bilo krivo za bolečine v sklepih ali razbolele mišice ter ki zahteva obisk zdravnika, potem lahko poskušate bolečine ublažiti sami. Boleče dele si masirajte z arniko. Ta zdravilna rastlina namreč pospešuje prekrvavitev kože in tkiv. V razbolelem tkivu preprečuje zastajanje krvi in hkrati pospešuje vsrkanje zunajžilne krvi ter vanj prinaša hrano in bele krvničke.

Blažje opekline

Če ste se opekli na štedilniku, pečici, likalniku in opeklina ni huda, vendar nočete, da bi vam od nje ostala brazgotina, potem opečeno mesto najprej shladite z mrzlo vodo, nato pa rano namažite z gelom aloje vere, katerega učinkovine spodbujajo celjenje poškodovanega tkiva. Če pa gela aloje vere nimate pri roki, lahko na opečeno mesto nanesete tudi ribjo mast, ki vsebuje veliko vitaminov A in D, ki spodbujata celjenje in obnavljanje kože. Enak učinek naj bi imel tudi med, ki poleg tega, da spodbuja regeneracijo kože, blaži tudi bolečino. Menda pa pri opeklinah pomagajo tudi obloge iz surovega krompirja, ki ga približno na centimeter debelo položite na opeklino in pustite učinkovati kakšno uro ali dve.

Naravni pripravki se v boju z aknami brez težav kosajo z zdravili

Akne se običajno pojavijo v puberteti in izginejo, ko vstopimo v svet odraslih.

Redki pa niso niti primeri, ko nas akne nikakor nočejo zapustiti, ali pa se celo prvič odrastejo, ko naši hormoni že nekaj časa ne divjajo več. Prav tako, kot akne prizadenejo ljudi različnih starosti, pa so različni tudi učinki zdravil – medtem ko ta nekaterim pomagajo, pa na druge sploh nimajo učinka.

Zakaj se akne sploh pojavijo?

Akne pogosto povzroči povečano izločanje sebuma zaradi povečane količine hormonov, kar se dogaja predvsem, ko smo v puberteti. Maščoba se nabere v porah in jih zamaši, zaradi česar se pojavijo akne. Poleg tega težave s kožo povzročajo tudi mikroskopske pršice, ki živijo na obrazih večine ljudi.

Zeliščna zdravila

Zdravila za zdravljenje aken so nevarna in imajo nešteto stranskih učinkov. Zato se raje držite pravilne nege obraza in se poslužite naravnih zdravil.

Ker morate obraz ohraniti karseda čist, se ga nikar ne dotikajte z rokami. Druga skrajnost je pretirano umivanje kože, ki slednjo izsuši, zaradi česar se prične pospešeno mastiti, da bi nadoknadila za izgubljeno. Obraz dvakrat dnevno umijte z naravnim milom, kot je afriško črno milo, in se ga ne dotikajte.

Sedaj je čas za zdravljenje. Preizkusite lahko sledeča naravna zdravila:

Olje čajevca – uničuje bakterije in pršice, ki jih povezujemo z aknami. Čajevec je izjemno učinkovit pri boju z aknami, saj lahko njegov učinek primerjamo z zdravili na recept.

Olje sivke – olje sivke ima antibakterijske in protivnetne lastnosti. Primešajte ga čistilu za obraz ali ga nakapljajte na vato ter ga z njo nežno nanesite na mozolje.

Rman – rman za zdravljenje aken uživamo v obliki čaja. Rastlina je bogata z minerali, ostanek čaja pa lahko nanesemo neposredno na kožo.

Regrat – kot rman, regrat telesu pomaga izločati bakterije. Poleg tega stimulira jetra in prebavo, s tem pa telesu pomaga izločati tudi toksine in prekomerne količine hormonov. Jemo ga svežega ali pijemo v obliki čaja.

Ognjič – ognjič odlično blaži vnetja in je antibakterijski, torej ima točno tiste lastnosti, ki odpravljajo akne.

Kamilica – tudi kamilica deluje protivnetno. Iz nje pripravimo čas, ki ga spijemo in nanesemo na kožo.

Vrtnična voda – vrtnice delujejo antibakterijsko, najbolje pa je, da uporabimo vrtnično vodo, ki jo na obraz nanašamo kot tonik.

Aloe vera – pomiri razdraženo kožo, pomaga celiti rane in deluje protivnetno.

Brez sprememb ne gre

Akne v veliki meri povzroča tudi nekakovosten življenjski slog. Predvsem hrana z visokim glikemičnim indeksom je lahko pomemben povzročitelj vaših težav.

Preprosta in učinkovita naravna zdravila

Že več kot sto let se ljudje v veliki večini zanašamo na zdravila, ki jih množično proizvaja farmacevtska industrija, pozabljamo pa na dobra stara naravna zdravila.

To pa seveda ne pomeni, da so naravna zdravila zato kaj manj vredna ali manj učinkovita od sintetičnih. Ravno nasprotno. naravna zdravila so bogastvo in v zadnjih letih se jih v moderni medicini tudi vsebolj spoštuje. Mnogi sodobni pripravki temeljijo na naravnih sestavinah.

Seveda je odveč poudariti, da so naravna zdravila boljši za organizem, saj nimajo stranskih učinkov, kot jih ima večina sintetičnih zdravil.

Poglejte, kako si z enostavnimi plodovi narave lahko povrnete zdravje in dobro počutje:
Limona
V starih časih so verjeli, da limona odpravlja anksioznost, veča sposobnost pomnjenja ter izboljšuje kakovost spanja , koristila pa naj bi tudi prebavi. Kasnejše raziskave so dokazale, da ta prepričanja sploh niso zgrešena. Limona dokazano res pomirjujoče deluje na možgane in preprečuje anksioznost, blaži pa celo simptome demence. Najbolj se priporoča uživanje čaj iz limone, ki se ga lahko uživa vsak dan.

Čebula
V mnogih kulturah je čebila tradicionalno veljala za rastlino, ki rešuje veliko zdravstvenih težav. Uporabljali so jo v boju proti sladkorni bolezni, dihalnih težav, prehladov in prebavnih motenj. Ljudje so pili sok iz čebule, saj so verjeli, da jih bo to pozdravilo. Najnovejše raziskave so dokazale, da je čebula res zelo koristna v primeru različnih zdravstvenih problemov. Res zmanjšuje simptome diabetesa in ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi. Preprečuje tudi vnetne procese v organizmu in prebavo ščiti pred kroničnimi obolenji, odlična pa je tudi kot preventiva pred rakom dojk. Skratka, čebulo je treba uživati čim pogosteje. Če je ne prenašate surove, jo skuhajte, saj s kuhanjem ne izgubi svojih zdravilnih učinkovin.
Paprika
Stoletja je paprika veljala za 'zdravilo za vse'. Ljudje so jo uporabljali kot zdravilo proti bolečinam  pa tudi kot afrodiziak.  Kasneje je bilo dokazano, da je paprika res dober analgetik. paprika vpliva na kemične procese v možganih, ki so zadolženi za bolečino in jo zmanjšuje. Odlična je za odpravljanje bolečin v mišicah kot tudi tistih bolečin, ki so posledica artritisa in operacij. Poleg tega je paprika odlična za hujšanje, saj pospešuje izgorevanje maščob - predvsem tistih, ki se nabirajo na trebuhu. Skratka, ko se odločite za hujšanje, je dobro imeti vedno pri roki papriko.

Banana
Tradicionalno se je verjelo, da je banana pravi balzam za kožo. Uporabljali so jo za celjenje ran po pikih žuželk, poškodbah in opeklinah. Da je banana res odlična za kožo so potrdile tudi znanstvene raziskave. Banana deluje protivnetno, dobra pa je tako za zunanjo kot tudi notranjo uporabo. Na kožo se ponavadi dajejo tiste starejše in mehkejše banane. Banana je dobra tudi za prebavo. Danes mnogi lepotni proizvodi temeljijo na banani, ta rumeni sadež pa naj bo tudi vse pogosteje na vašem jedilniku.

Peteršilj
Včasih so s peteršiljem reševali urološke probleme. Še danes je tako, saj je peteršilj temelj mnogih sodobnih zdravil za težave ledvic in mehurja. Peteršilj pospešuje odvajanje urina, zato se ga priporoča predvsem osebam, ki trpijo zaradi vnetja mehurja ali ledvičnih kamnov. Posebno koristen je čaj iz peteršilja, dobro pa je uživati tudi svež peteršilj. Zato nikaz ne skoparite s peteršiljem, ko ga dodajate različnim kulinaričnim specialitetam, saj je zelo koristen za organizem.

Glog
V starih časih je bil glog nezamenljiv pri zdravljenju kardiovaskularnih bolezni. Uporabljali so ga v primeru visokega krvnega tlaka, oslabljene srčne mišice ter srčne aritmije. Čeprav je medicina naredila velik korak naprej v zdravljenju kardiovaskularnih bolezni, pa znanstveniki še danes priznavajo dobre lastnosti gloga. Glog je poln antioksidantov, ki so zelo koristni za zdravje srca in regulirajo krvni tlak. Glog danes lahko uživate v obliki čaja ali v kapsulah. Če imate težave s krvožilnim sistemom, morate vsaj dvakrat na teden organizmu privoščiti glog. Kako ga boste konzumirali, je odvisno od vas.

Nad putiko brez zdravil

Putika je ena izmed številnih oblik artritisa, ki pa je na srečo dobro ozdravljiva.

V zadnjih letih so namreč postala priljubljena naravna zdravila za putiko, saj ima večina zdravil zanjo številne resne stranske učinke. Prav nasprotno imajo naravna zdravila pozitivne učinke na celotno telo in ne zgolj na putiko.

Putika se pojavi, ko se raven sečne kisline dvigne visoko nad normalno, kar povzroči hude napade bolečine, otekanje, rdečico in vnetje. Kristali sečne kisline v obliki igel se zapičijo v sklepe in tako povzročajo nepredstavljivo bolečino. Sčasoma lahko takšni napadi privedejo do poškodb sklepov.

Debelost in nepravilno prehranjevanje občutno povečata tveganje za nastanek putike, ki jo imenujemo tudi bolezen bogatašev, saj jo povezujemo s pretiranim uživanjem bogate hrane in alkohola. Poleg tega je lahko putika podedovana, povzročajo pa jo tudi ostre diete, določena zdravila, prenajedanje, stres, operacije in poškodbe sklepov.

Ob napadu je dva tedna priporočeno uživanje le surovega sadja in zelenjave. Pijte sveže stisnjene sokove iz zelene ali naravne koncentrate soka višnje, ki jih redčimo z destilirano vodo. Tudi sicer dnevno zaužijte skodelico višenj, sečno kislino pa bodo nevtralizirale tudi jagode in borovnice.  Druge jedi, ki jih je varno uživati med napadom, so riž, proso, škrobna zelenjava, zelena zelenjava, koruza, semena in žita.

Izogibati se morate vsemu mesu, sardinam, morski hrani, gobam, arašidom, špargljem, alkoholu in dietnim napitkom. Prav tako omejite vnos kofeina, cvetače, fižola, leče, ovsa, špinače in kvasa.

Pomagate si lahko tudi z zelišči, kot so kamilica, meta, kurkuma in rman. Priporočeno je tudi uživanje alfa alfe, najbolje v obliki kalčkov. Pomembno je tudi, da zaužijete dovolj vitamina B12, vitamina E in drugih B vitaminov, vsemu temu pa dodate še redno vadbo, ki pospešuje prekrvavitev.

Pijte ogromno vode, da sečno kislino odplaknete iz telesa.

Na prizadeti sklep položite obloge iz gline ali aktivnega oglja, kar bo iz sklepa odstranilo toksine, ali pa sklep eno uro namakajte v kopeli z aktivnim ogljem ali glino.