Članek
Ali moja spletna stran potrebuje SSL certifikat?
Objavljeno Mar 12, 2015

Kratica SSL izhaja iz angleške fraze Secure Sockets Layer. Gre za kriptografsko tehnologijo za varno spletno komuniciranje, ki jo je razvilo ameriško podjetje Netscape. Povedano z drugimi besedami je SSL certifikat digitalno potrdilo, ki vsebuje podatke o imetniku ter izdajatelju certifikata. Primarni namen SSL certifikata je varno prenašanje podatkov med obiskovalci spletne strani in strežnikom, na katerem spletna stran gostuje.

Najpogosteje so SSL certifikati nameščeni na spletnih straneh, ki so dostopne prek varnega HTTPS protokola. Spletni brskalnik ob obisku takšnega spletišča najprej preveri, če je strežnik avtentičen in če spletni strani velja zaupati.

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste obiskali neko spletno stran, na kateri se vam je najprej odprlo okno, v katerem so bile zapisane podrobnosti certifikata, vi pa ste nato s potrditvijo oziroma zavrnitvijo spletno stran obiskali ali zapustili. V tem primeru v vašem spletnem brskalniku certifikata še niste imeli shranjenega. Za certifikate, ki so izdani s strani zaupanja vrednih svetovnih podjetij, ki se ukvarjajo z izdajanjem SSL certifikatov, pa velja, da jih imajo spletni brskalniki že predhodno vnesene in zato potrditev za obisk spletnega mesta ni potrebna.

Omenili smo, da so SSL certifikati namenjeni šifriranju podatkov, ki se prenašajo med strežnikom oziroma spletno stranjo in obiskovalci. Ker so določeni podatki zaupne narave (predvsem osebni in bančni), je ustrezno šifriranje izrednega pomena. Kot verjetno veste, je tudi na spletu prisotnega veliko kriminala, zato je podatke potrebno dobro zaščititi. In če nekdo šifrirane podatke slučajno prestreže, mu prav nič ne koristijo, saj jih ne more prebrati.

Pa se vrnimo k prvotnemu vprašanju, ki smo ga zastavili v naslovu prispevka. Ali vaša stran potrebuje nameščen SSL certifikat? Če gre za spletišče, kjer je možen tudi način plačila s kreditno kartico, potem je SSL certifikat obvezen, v nasprotnem primeru uporaba kreditnih kartic namreč sploh ni mogoča. Če gre za spletno trgovino, kjer sicer ni plačevanja s kreditnimi karticami, je uporaba SSL certifikata zelo priporočljiva, prav tako pa je uporaba smiselna za vse preproste spletne strani.

Pa si poglejmo, zakaj so SSL certifikati za spletne trgovine in druga spletišča tako uporabna. Kot prvo bo obiskovalec spletnemu mestu, na katerem bo nameščen certifikat, mnogo bolj zaupal. Zaupanja vredno spletno trgovino po prepoznal po varnem HTTPS protokolu in varnostni ključavnici poleg URL vrstice. Če se obiskovalci varne povezave dandanes še toliko ne zavedajo, pa se bo v bližnji prihodnosti to zagotovo spremenilo. Narejenih je bilo tudi več študij, ki so pokazale, da nameščen SSL certifikat pozitivno vpliva na prodajo.

Prvi razlog (poleg primarnega, seveda), zakaj se tudi na vaše spletno mesto splača namestiti varnostni certifikat, smo omenili, zdaj pa si poglejmo še drugega, prav tako zelo pomembnega. Spletni velikan Google je nedavno oznanil, da pri razvrščanju iskalnih rezultatov v svojem vsem dobro poznanem iskalniku upošteva, ali ima določena spletna stran nameščen SSL certifikat ali ne. Če si torej v iskalnikih želite ostati konkurenčni – če želite imeti čimveč obiskovalcev, potem je odločitev za SSL certifikat vsekakor na mestu.

Na naši spletni strani si oglejte ponudbo SSL certifikatov in dodatno razlago: https://www.neoserv.si/ssl-certifikati