Članek
Za stavko od 50 do 100 evrov na dan
Objavljeno May 19, 2015

Nemški strojevodje, združeni v sindikat GDL, danes začenjajo novo, že deveto stavko od lanskega septembra. Danes bo prizadela le tovorni promet, od srede dalje pa tudi potniški promet.

Stavka zaposlenih na nemških železnicah bo trajala vsaj teden dni, sicer pa do izpolnitve zahtev. Pričakovati je velike zamude in težave s prevozom milijonov potnikov, še posebej ker bo stavka potekala v času binkoštnih praznikov.

Janez Krivec s Slovenski železnic pojasnjuje, da v času preteklih stavk pri nas zaradi tega ni prihajalo do zamud: "V Nemčijo neposredno vozijo trije potniški vlaki in če bi prihajalo do zamud, bi na teh linijah. A kljub preteklim stavkam, je promet na teh linijah potekal nemoteno, zato večjihtežav ne pričakujemo."

Od 50 do 100 evrov na dan za stavko

To je že sicer deveta stavka sindikata GDL od septembra  - prvi dve sta bili sicer opozorilni - kjer zaposleni zahtevajo zvišanje plač za pet odstotkov in skrajšanje tedenskega delovnika za eno uro ter vključitev strojevodij ranžirnih lokomotiv v podjetniško kolektivno pogodbo.

več....