Članek
Kaj smo zamudili, ko smo gledali leopardje vzorce
Objavljeno May 25, 2015
Na 16 ministrskih položajih je od 13. maja osem žensk, torej polovica vlade – če ne štejemo predsednika vlade – je žensk.

No, posredi je bil še plagiat magistrske naloge, prekoračitev pooblastil, izplačevanje visokih honorarjev poleg redne plače … Pa vendarle, na političnem parketu smo pred slabima dvema tednoma dosegli enega izmed pomembnejših mejnikov na področju enakopravnosti. Politični del izvršilne veje oblasti, vlada, ni več izključno moški peskovnik. Na 16 ministrskih položajih je od 13. maja osem žensk, torej polovica vlade – če ne štejemo predsednika vlade – je žensk.

Morda ni videti kot velik dosežek, a doslej so bili med ministri večinoma le moški. V prvi vladi, ki jo je vodil Lojze Peterle, je bila ženska le ena, Katja Boh, ki je predsedovala komiteju za zdravstveno in socialno varstvo. Med 22 ministri naslednje vlade sta bili ženski dve, v naslednji vladi Janeza Drnovška nato tri, med 1997 in 2000 pa celo nobene. Tudi ko je vlado vodila prva predsednica vlade v Sloveniji Alenka Bratušek sta v 13-članski vladi sedeli le dve ministrici.

Beri dalje...