Članek
Po grožnjah Evropske komisije bomo dobili še en urad
Objavljeno May 27, 2015

Do leta 2013 smo imeli samostojen urad za enake možnosti, nato ga je vlada ukinila in ga preselila pod okrilje ministrstva, zdaj smo ugotovili, da ga spet potrebujemo. Seveda šele po grožnjah z visokimi globami.

Tri leta po tem, ko je vlada Janeza Janše ukinila urad za enakemožnosti in ga uvrstila pod streho ministrstva, mu bo vlada zdaj ponovno vrnila njegovo samostojnost. Čeprav je zagovornik začela enakosti Boštjan Vernik Šetincna nezakonitost trenutne ureditve opozarjal že več let, se je ministrstvo zganilo šele po grožnjah Evropske komisije, ki je julija lani začela postopek proti Sloveniji zaradi kršitve prava. V primeru nadaljnjega kršenja evropske zakonodaje, bi Slovenijo lahko doletele tudi visoke globe.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije v Sloveniji Maja Pavlović je povedala, da se je postopek začel, ker mora imeti vsaka članica Unije v skladu z zakonodajo organ, ki mora nuditi neodvisno pomoč žrtvam diskriminacije, izvajati neodvisne raziskave in objavljati neodvisna poročila ter pripravljati priporočila o vprašanjih, povezanih z diskriminacijo. V skladu s trenutno ureditvijo v Sloveniji zagovornik načela enakosti ni samostojni organ, ampak spada pod ministrstvo za delo.

Pred slabima dvema mesecema je trenutni zagovornik načela enakosti povedal, da je vzdušje, v katerem pomeni odprava diskriminacije in zavzemanje za enakost skupni družbeni (politični) cilj le na deklaratorni ravni, dejansko pa zahteva učinkuje le kot posledica prisile "tujih" mednarodnih pravnih norm (pa še na te se lahko očitno desetletja dolgo požvižgamo), nevzdržno.

beri dalje.....