Članek
Prodaja Telekoma: SDH odloča ponovno
Objavljeno Jun 10, 2015

Nadzorniki SDH so ob 17. uri ponovno začeli odločati o prodaji Telekoma britanskemu Cinvenu. Največja koalicijska stranka si želi prodaje. Na sejo je tako kot prejšnjič prišel tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja.

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga bodo ponovno odločali o prodaji 72,75-odstotnega deleža Telekoma. Predsednik vlade Miro Cerar je po nedeljski seji vlade izpostavil, da so razjasnili obe neznanki, ki sta begali nadzornike - vprašanje strateškosti Cinvena in jamstvo države glede odprtih tožb Telekoma - zato vlada pričakuje, da bodo sprejeli odločitev in odgovornost. "Holding ima sedaj prosto pot do odločitve."

  • SD proti prodaji

    V koalicijski stranki SD so danes ponovno poudarili, da pod zdaj znanimi pogoji prodaje ne podpirajo in menijo, da mi jo morali zaključiti. "Ponujena cena za Telekom je tako zelo nizka, da se morebitna pogodba ne bi smela imenovati kupoprodajna, ampak darilna,"pravijo v SD, kjer bi za telekomunikacijskega giganta zahtevali vsaj 1,2 milijarde evrov. Dvomijo pa tudi v strateškost Cinvena, ker naj bi ta podjetja kupoval po nizkih cenah nato pa jih čez nekaj let za višjo ceno prodal naprej.

Vlada je v nedeljo žogico odločitve ponovno podala SDH, po tem ko nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) ni prikimal odločitvi uprave SDH, da se Telekom proda in odločitev prenesel na vlado. Takšna odločitev nadzornikov SDH je sicer naletela na burne odzive v koaliciji, Cerar pa je med drugim že napovedal, da bo potrebna temeljita reorganizacija holdinga.

Kot poroča STA pa je Cerar danes v Bruslju poudaril, da je bilo že preveč zamujenih priložnosti v zvezi s prodajo Telekoma, da bi si lahko privoščili še eno. Nadzorni svet SDH je pozval, da naj odgovorno izpelje še zadnje dejanje in sprejme odločitev za prodajo.

Beri dalje...