Članek
Združenje proti privatizaciji: Proti privatizaciji in za delavsko samoupravljanje
Objavljeno Jun 11, 2015

Na protestu zoper privatizacijo se je na Prešernovem trgu zbralo okoli tisoč ljudi, ki so izrazili nasprotovanje prodaji državnih podjetji.

"Prodaja je izdaja," je odmevalo na dan

ašnjem protestu proti privatizaciji, ki so ga organizirali v Združenju proti privatizaciji, kjer poleg Zdužene levice sodelujejo še sindikati in študentska organizacija Iskra. Govorci so pred več sto zbranimi na Prešernovem trgu izpostavljali, da ne bodo dopustili, da se privatizacija nadaljuje. Zahtevajo, da se delavci vključijo v upravljanje podjetji.

Izpostavljali so, da vlada Mira Cerarja namerava v času poletnega zatišja za našimi hrbti privatizirati državno premoženje. Seznam prvotnih petnajstih, ki so že v postopku prodaje, pa bodo z delno ali popolno prodajo razširili za več kot 70 dodatnih podjetji.

Luka Mesec iz Združene levice, med zbranimi govorci je požel daleč največji aplavz, je izpostavil, da je vlada Telekom prodala za drobiž, a da je to le začetek privatizacije. Po celotnem bančnem sektorju pa vlada načrtuje tudi privatizacijo polovico energetskih in poštih podjetji ter tudi Luke Koper. "Podjetja, ki so zdaj samostojna, bodo postale podružnice in sedeži se bodo preselili v tujino. Delavci pa bodo izgubili praktično vsakršno možnost vplivanja," je še povedal Mesec in dodal, da je le vprašanje, kdaj se bo privatiziralo še šolstvo in zdravstvo.

Beri dalje...