Članek
KPK: Najmanj 210 tisočakov nepojasnjenega premoženja
Objavljeno Jun 26, 2015

Prvak SDS Janez Janša ni odgovoril na poročilo KPK glede premoženskega stanja. Komisija mu ponovno očita najmanj 210 tisočakov nepojasnjenega premoženja.

Komisija za preprečevanje korupcije je prvaku SDS Janezu Janšiporočilo v izjasnitev poslalo 26. maja, ker pa njegovega odgovora niso prejeli, so danes postopek zaključili. Tako Komisija za preprečevanje korupcije Janši ponovno očita številne nepravilnosti glede pravočasnega prijavljanja premoženjskega stanja ter nesorazmerno in nepojasnjeno povečanje premoženja za najmanj 210.000 evrov v času, ko je bil predsednik vlade in poslanec.

Protikorupcijska komisija je tako zapisala, da so ugotovili, da je Janša iz premoženja, ki ne izvira iz njegovih uradno znanih prihodkov, med drugim sofinanciral nakupe nepremičnin, tekoče stroške nepremičnin, nakup vozila višjega cenovnega razreda, stroške zavarovanja in servisiranja vozila, stroške sodnih postopkov, zasebna potovanja v tujino ...  "Komisija je prav tako ugotovila, da je del omenjenega povečanja premoženja povezan z izrazitimi korupcijskimi tveganji v povezavi s poslovanjem pravnih oseb v lasti enega od njegovih družinskih članov."

Prvo poročilo, kjer je komisija ugotovila iste stvari, je vrhovno sodišče odpravilo, ker Janša v postopku ni imel možnosti odgovora. Sodišče takrat sicer ni odločalo o vsebini poročila. Prvak SDS Janez Janša je poročilo po njegovi razveljavitvi označil za "pamflet, konstrukt, ki je bil uporabljen za institucionalni državni udar, da se zruši vlada in se preprečijo reforme."

Več sledi ...