Članek
Kako zaprositi za odpis dolga?
Objavljeno Aug 03, 2015

Od danes naprej je nekatere občine in podjetja mogoče zaprositi za odpis dolga.

Socialno najšibkejši za odpis dolgov, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto, lahko zaprosijo s pomočjo posebnega obrazca za sklenitev dogovora o odpisu dolga. Za vsakega od upnikov, kjer imajo dolg, je potrebno izpolniti svoj obrazec in ga oseno ali po pošti predložiti upniku. 

Če bo podjetje ali občina na opis pristalo, se bosta upnik in dolžnik dogovorila o višini dolga. Kot izpostavljajo na finančnem ministrstvu, pa bo država odpisovala dolgove največ v skupni višini 50 evrov, ki pa ne smejo biti davki ali obvezni prispevki za socialno varstvo.

Kdo lahko zaprosi?  

Za odpis dolga lahko zaprosijo osebe, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih treh dohodkovnih razredov.

Odpisani bodo dolgovi, nastali pred letom 2014. Prosilci pa morajo za odpis zaprositi med 3. avgustom in 31. oktobrom 2015, dogovori za odpis z upniki pa morajo biti sklenjeni do 31. januarja 2016.

Beri dalje...