Članek
Minister stavi na glasbenike, da bodo razbili monopol Sazasa
Objavljeno Aug 20, 2015

Ministrstvo za gospodarski razvoj bi z novim zakonom o kolektivnem upravljanju avtorskih pravic rado ukinilo monopolni položaj organizacij za kolektivno upravljanje avtorskih in sorodnih pravic. A pri tem stavijo, da bodo to dosegli glasbeniki.

Članstvo v kolektivnih organizacijah bo v večini še vedno obvezno, v primeru celotnih avtorskih pravic nekega dela, pa bodo ustvarjalci svoje interese lahko zastopali tudi sami.

Konec monopola Sazasa?

"Kolektivna organizacija bo lahko upravljala zgolj tiste avtorske pravice, za katere bo pridobila pisno pooblastilo imetnika pravic," izpostavljajo na ministrstvu, ki ga vodi Zdenko Počivalšek. Ob tem so prepričani, da bodo glasbeniki, pisatelji in drugi ustvarjalci svoje pravice v upravljanje prepustili pač organizaciji, ki bo njihove interese najbolje zastopala. To pa bi vsaj v teoriji pomenilo, da bi Sazas, ki sedaj zastopa večino, lahko dobil konkurenco.

Večja transparentnost in predpisana sestava

Avtorji pa naj bi organizacije izbirali tudi na podlagi večje transparentnosti njihovega poslovanja. Te bodo morale imeti ne - glede na obliko subjekta - skupščino, nadzorni odbor in poslovodstvo. Obvezno pa bodo morale tudi "temeljito obveščati imetnike pravic ter kolektivne organizacije". Skrivnostno visoke sejnine in visoki stroški za delovanje, o katerih smo tako poročali, naj bi bile stvar preteklosti.

Beri dalje...