Članek
Če bi obveljal Zujf, bi drugo leto dobili vse to
Objavljeno Aug 31, 2015

Statistični urad je lansko oceno gospodarske rasti iz 2,6 popravil na 3 odstotno. Če bi torej obveljale določbe Zujfa, se bi že naslednje leto lahko veselili nekaterih pravic. Od usklajevanja plač, pokojnin do socialnih transferjev.

Statistični urad (Surs) je danes objavil izračun gospodarske rasti za lansko leto iz bolj podrobnih podatkov, ki kaže, da je lanski bruto domači proizvod (BDP) po prvi letni oceni znašal 37.303 milijona evrov oziroma 3,0 odstotka več kot v lanskem letu. V prvi oceni, ki je temeljila na četrtletnih podatkih, je Surs sicer izračunal, da je bila rast 2,6 odstotna.

Kaj si vse lahko obetamo?

A oba izračuna kažeta, da je Slovenija dosegla najmanj 2,5 odstotno gospodarsko rast, ki jo Zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf) predvideva za odmrznitev nekaterih pravic. Tako bi si lahko - v primeru, da vlada ne bo določila drugače - naslednje leto obetali višjo denarno socialno pomoč, pomoč ob rojstvu otroka za vse, višji otroški dodatki in pet dni več plačanega očetovskega dopusta.

Prav tako pa naj bi se sprostile nekatere omejitve v javnem sektorju, na primer konec omejitev zaposlovanja, prepovedi sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb ter študentskega dela, omejitev sklepanja pogodb o izobraževanju, omejitev števila dni letnega dopusta in prenehanje pogodbe o zaposlitvi ob izpolnitvi pogojev za zaposlitev. Tudi za vse te določbe velja, da se naj bi sprostile šele z letom 2016. A na ministrstvu za javno upravo so že pred časom opozarjali, da se bodo proračunski uporabniki morali držati svojih finančnih načrtov.

Beri dalje...