Članek
Zaradi dragih študentov več zaposlitev?
Objavljeno Sep 02, 2015

Študentskega dela je letos manj. Ministrstvo pa se je zdaj celo pohvalilo, da je tudi zaradi obdavčenja študentskega dela brezposlenosti med mladimi manj.

Dobre pol leta odkar so poslanci potrdili polno pobiranje prispevkov tudi od študentskega dela, je jasno, da se je obseg tega nekoliko zmanjšal. Po februarskem upadu študentskega dela za kar 60 odstotkov, Saša Praček iz e-Študentskega servisa zdaj ocenjuje, da ga je bilo poleti za okoli deset odstotkov manj napram lanskemu letu. Predvsem zaradi določene najnižje urne postavke - 4,5 evra bruto - so izginila slabše plačana dela, kot so pakiranje, prodaja, polnjenje polic.

"Kar verjetno pomeni, da so podjetja delovno silo nadomestila z notranjimi resursi oziroma si zaradi višjih stroškov tovrstne delovne sile ne morejo več privoščiti," pravi Pračkova in dodaja, da to velja predvsem za Podravje, Pomurje, Štajersko in Zasavje.

Dražje študentsko delo, več zaposlitev?

Obseg zamanjšanja študentskega dela pa ni presenetljiv, saj študentsko delo po uvedbi polnega obdavčenja še zdaleč ni več najugodnejša oblika dela.

Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, pa podražitev študentskega dela vidijo kot vodo na mlin manjšemu številu brezposelnih mladih. V prvih sedmih mesecih letos se je na zavod prijavilo kar 17,2 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve kot lani.

"Na to vplivajo boljše gospodarske razmere, ki omogočajo več prehodov mladih iz izobraževanja v zaposlitev, v določeni meri pa bi to (ob drugih ukrepih) lahko bil odraz sprememb tudi na področju začasnega in občasnega dela dijakov in študentov kot posledica manjše razlike med stroški začasnega in občasnega dela dijakov in študentov in pogodbe o zaposlitvi," so navedli še na ministrstvu za delo. 

Beri dalje...