Članek
Še vedno ni jasno, kdo je prisluškoval
Objavljeno Sep 05, 2015

Zadnje prisluškovanje, ki je bil povod za nov zaplet med Slovenijo in Hrvaško, še zdaleč ni edino na ministrstvu za zunanje zadeve. A kot kaže bo tudi to ostalo brez epiloga.

Po razkritju srbskega Kurirja pred slabima dvema mesecema, da sta se nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec in slovenska agentkaSimona Drenik pogovarjala o arbitraži, je posnetke pogovorov isti dan, 22. julija, na svoji spletni strani objavil še srbski Newsweek, šele nato pa še hrvaški Večernji list.

Po začetnem molku ministrstva za zunanje zadeve glede prisluškovanja so nam nato pojasnili, da "glede tega primera na MZZ poteka ugotavljanje vseh okoliščin, tako z vsebinskega kot s strokovno-tehničnega področja". Ko bodo ugotovljene vse okoliščine v zvezi s tem primerom, pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih.

Glede na to, da varovanja na ministrstvu naj ne bi dodatno poostrili, še vedno ostaja najverjetnejša možnost, da so Sekolcu in Drenikovi prisluškovali na enem izmed domačih telefonov. Če pa bi prisluškovanje potekalo na Hrvaškem in je komunikacija tekla prek hrvaških vozlišč, pa niti ne gre za kaznivo dejanje.

Nihče jih ni kontaktiral glede objavljenih prisluhov

Slovenske zakone bi kršili v primeru, da sta bila oba v času pogovora v Sloveniji. Na ministrstvu na vprašanja, ali so spreožili kazenske postopke, ne odgovarjajo. A jasno je, da uredništev medijev, ki so posnetke pridobile ni kontaktiral še nihče. Odgovorni urednik srbskega Newsweeka Milorad Ivanović je tako navedel, da jih glede izvora posnetkov pogovorov niso kontaktirali "ne slovenski, ne hrvaški in ne srbski organi".

Beri dalje...