Članek
Beguncem delijo zemljevide nove poti, ki vodi čez Slovenijo
Objavljeno Sep 15, 2015

Madžarska bo zgradila ograjo tudi na meji z Romunijo, kamor bi se lahko preusmerili begunci po tem, ko so zaprli mejo s Srbijo. Prostovoljci v Makedoniji begunce pozivajo, naj proti Avstriji potujejo čez Hrvaško in Slovenijo.

Madžarska načrtuje gradnjo ograje, s katero bi preprečila migrantom nezakonito prehajanje meje, tudi ob svoji meji z Romunijo, je danes sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Tihotapci se umerjajo proti Romuniji

Madžarska vlada predvideva, da se bo pritisk beguncev po zaprtju meje s Srbijo, zdaj preusmeril na mejo z Romunijo. Ograjo tako nameravajo zgraditi od tromeje med Madžarsko, Srbijo in Romunijo do neke "razumne" razdalje. "Tihotapci ljudi, ki delujejo ob meji s Srbijo, zaradi tamkajšnje ograje spreminjajo svoje poti, tako da se bo pritisk migrantov verjetno preusmeril v Romunijo," pravi Szijjarto.

O tem, kako bi nadaljevali pot proti severu Evrope, razmišlja tudi več tisoč beguncev, ki so, po tem, ko je Madžarska zaprla mejo, obstali pred na nikogaršnji zemlji med Srbijo in Madžarsko.  

Večina koleba med uradnim prečkanjem meje, začasno namestitvijo v srbskem begunskem kampu v Kanjiži oziroma iskanjem nove poti preko Romunije oziroma Hrvaške.Urad ZN-a za begunce (UNHCR) je prebežnikom svetoval, naj zaradi zaprtja madžarskih meja poiščejo alternativne poti. Pribežniki, ki čakajo pred madžarsko mejo o drugih poteh preko Hrvaške oziroma Romunije zaenkrat sicer še niso ni obveščeni.

Beri dalje...