Članek
Proti Sloveniji se je odpravilo nekaj sto beguncev
Objavljeno Sep 17, 2015

Prvi begunci, ki so prečkali Hrvaško, so že na meji Obrežje. Proti Sloveniji so se odpravili iz Zagreba in tudi Tovornika proti mejnemu prehodu. Prebežniki pri Tovarniku so po celodnevnem čakanju na vlak prebili ograjo in stekli proti avtobusom, ki naj bi jih prepeljali v Zagreb.

Na slovensko mejo Obrežje naj bi iz Zagreba že prispelo nekaj ljudi, ki so jim hrvaški policisti dovolili, da nadaljujejo pot proti Sloveniji. Hrvaški mediji poročajo, da gre za 600 ljudi. 

Proti Sloveniji tudi begunci iz Tovarnika

Po celodnevnem čakanju na soncu in vročini na železniški postaji Tovarnik se je okoli 16. ure zgodil pravi stampedo. Hrvaška policija je skušala z avtobusi najprej odpeljati družine, a je bilo avtobusov in tudi osebja, ki bi obveščali ljudi veliko premalo, da bi lahko zadržali pritisk več kot tisoč ljudi, ki so bili siti čakanja in so želeli od toda.

Begunci so prebili so ograjo in živi zid policistov ter stekli proti nekaj parkiranim avtobusom v bližini. Nemočni policisti so po začetnem zadrževanju nato na pomagali otrokom, ženskam in starejšim. A nihče pravzaprav ni vedel kam jih bodo z avtobusi odpeljali in kaj se bo z njimi zgodilo. "Kam nas peljejo? Ali nas bodo vrnili v Srbijo? Nas peljejo v Slovenijo," so nemočno spraševali med čakanjem, da avtobusi odprejo svoja vrata. 

Beri dalje...