Članek
"Po 22 dneh se končno počutim varno, brez obupa"
Objavljeno Sep 21, 2015

Več kot 2500 beguncev in migrantov je do včerajšnjega popoldneva vstopilo v Slovenijo, mnogi na vstop na Hrvaškem še čakajo. A ker informacije, kaj se bo z njimi zgodilo pri nas večini niso znane, se nekateri ponovno raje odločajo za prehod z Madžarsko.

Napornih 22 dni je Mohamed Samiel, predšolski učitelj iz sirske Hame potreboval, da je izrekel besed. "Končno se počutim varnega, brez obupa." Včeraj je s skupinico dvajsetih sodržavljanov, ki se je tako kot tri milijone drugih Sircev v zadnjih štirih letih pobegnila pred vojno, prispel na Dunaj. 

"Slovenija je za nas zaprla meje, zato smo se raje odločili za to pot. A na hrvaško-madžarskem mejnem prehodu je policiste nekaj tisoč ljudi presenetilo, saj so pričakovali, da bomo šli zdaj čez Slovenijo. Obmejni policisti so bili jezni in nas niso spustili čez mejo, zato smo smo morali ob štirih zjutraj še šest ur pešačiti, da smo odkrili drugo mesto za prečkanje," nam je včeraj popoldne povedal Samiel.

Že v hrvaškem Tovarniku, kjer sva prvič govorila, je Samiel napovedoval, da bo po Avstriji vse lažje."Tudi če me zadržijo tam, mislim, da bi lahko tam ostal. Poleg arabščine, kurdščine in angleščine bi se rad naučil še enega jezika," je hitel pripovedovati Samiel, ki je imel zaradi znanja jezikov poleg vloge nekakšne vodje skupinice, ki se je spoznala v prenatrpanem gumenjaku na Egejsko obalo, tudi vlogo učitelja četice otrok - poklica, ki ga obožuje in se je k njemu želi vrniti.

Beri dalje...