Članek
Čas je za plan B!
Objavljeno Sep 21, 2015

Vlada, čas je za plan B - vzpostavite koridor! Prekinite agonijo in tihotapljenje ljudi.

Tako kot Hrvaška bi tudi Slovenija morala ugotoviti, da števila ljudi, ki si želi do boljšega življenja, ne bo mogla obvladovati na način, kot si ga je zamislila. Policistov, ki bi nadzorovali zeleno mejo, je preprosto premalo, čeprav so že včeraj vpoklicali rezerve in je deloma pomagala tudi slovenska vojska. Resnici na ljubo gre slovenske policiste, prostovoljce in vse ostale pohvaliti za trud in njihovo delo, a kaj ko plan njihovih nadrejenih, v prvi vrsti vlade ni ustrezen pri tolikšnem številu ljudi.

Prvi dan smo tudi v hrvaškem Tovarniku gledali prizore, ki so spominjali na popolno izveden scenarij.  Komandir je ob prvi skupinici beguncev, ki je prestopila mejo, zabičal svojim fantom: "Ravnajte tako kot smo vadili!". Nato se je pripeljalo deset avtobusov in iz ure v uro so se stvari spreminjale v kaos. 22-letni Sirec Mohamed, ki je na železniški postaji v Tovarniku že deset ur stal na žgočem soncu pri 30 stopinjah Celzija, je samo odvrnil "na take stvari se nikoli ne moreš dovolj dobro pripraviti, ukrepati je potrebno takrat, ko se kaj zgodi". Hrvati so se skušali držati svojega plana, a ljudi, ki bi varovali, prevažali ljudi, jim razdelili vodo, pred vsem pa obveščali, kaj se bo z njimi zgodilo, je bilo premalo. Mohamed tudi po dvanajstih urah na soncu, ni vedel, kam ga bodo odpeljali.

Tudi pri nas se je že prvi dan zgodilo podobno, čeprav so v Brežicah imeli prevajalca v arabščino, je že kmalu postalo jasno, da ljudje ne vedo, kaj se bo z njimi zgodilo. Ni jim jasno, ali je slovenska meja odprta za njih ali zaprta. So v zaporu? Jih bodo vrnili na Hrvaško ali odpeljali v Avstrijo? Koliko časa bo vse skupaj trajalo? Kaj lahko sporočijo bližnjim, ki čakajo nanje? Na Hrvaškem pri Tovarniku je prav to v nekem trenutku povzročilo pravi stampedo. Ljudje so želeli od tam, tako kot želijo tudi iz Slovenije. Upanje za boljšo prihodnost, o katerem govorijo številni, ali pa združitev s svojo družino, je tisto, kar jih žene preko mej in zidov. Pred slabim tednom mi je tako Pakistanec Faruk iz Lahora, ki v Beogradu pomaga beguncem, razburjeno dejal: "Evropska unija naj se samo odloči. Naj odprejo meje ali pa jih popolnoma zaprejo - razumeli bomo oboje. Samo končajo naj to agonijo, ki spodbuja tihotapljenje ljudi."

Beri dalje...