Članek
"Naj odprejo meje ali pa jih zaprejo, samo naj nehajo zavajati ljudi"
Objavljeno Sep 26, 2015

Čeprav Srbija za razliko od nekaterih držav velja za tisto, ki je zgledno poskrbela za tisoče beguncem, ki prečkajo njeno ozemlje, so ključno vlogo odigrali prav prostovoljci. Govorili smo s Pakistancem, ki je Srbijo sprva nameraval le prečkati, a zdaj aktivno pomaga preostalim prišlekom.

Faruk Musa, 22-letni Pakistanec iz Lahora, zadnji mesec skupaj z ostalim prostovoljci v Beogradu pomaga pri prevajanju in obveščanju preostalih preostalih prišlekov, ki želijo preko Srbije v "obljubljeno" zahodno Evropo - povečini Nemčijo. 

Za razliko od preostalih, ki so se na pot podali v zadnjem letu ali dveh, je Musa v Grčiji v turizmu delal že zadnjih pet let. Tja se je odpravil kot najstarejši sin, ki je po očetovi smrti, želel poskrbeti za svoje tri sestre in mlajšega brata. V Grčiji je zgovorni Musa opravljal po tri službe naenkrat, največkrat v turizmu: "Moj zadnji šef je jokal, ko sem mu povedal, da odhajam."
 

Tako kot še tisoče drugih se je tudi sam pred dobrim mesecem preko madžarske meje skušal prebiti v Nemčijo, a so ga ujeli. "Mesec in pol sem ostal priprt v azilnem domu, ker pa nisem želel zaprositi za azil na Madžarskem, sem jih nato zaprosil naj me v skladu z dublinsko konvencijo vrnejo v Srbijo." Zdaj sem za azil zaprosil tukaj, še dodaja in naveda, da bo v primeru zavrnitve morda poskusil, v kateri od turističnih držav. Morda na Hrvaškem ali celo Sloveniji. Do razrešitve vloge za azil, pa Musa brezplačno pomaga pri skupini nevladnih organizacij, ki so odigrale ključno vlogo pri pomoči beguncem v Srbiji. "Zdaj, ko so moje sestre in brat preskrbljene, bi samo rad delal nekaj, kar me veseli," je še dodal 22-letnik. 

Beri dalje...