Članek
Švica ustavila prodajo spornih VW
Objavljeno Sep 26, 2015

Švica je zaustavila prodajo spornih volkswagnov, ki bi lahko imeli vgrajeno programsko opremo za potvarjanje rezultatov škodljivih izpustov.

Teden dni po razkritju, da je Volkswagen namerno goljufal in v najmanj 11 milijonov vozil z dizelskim motorjem vgradil programsko opremo za potvarjanje rezultatov škodljivih izpustov v primeru uradnega laboratorijskega testa, se je švicarska prometna zveza odločila, da začasno zaustavi prodajo dizelskih avtomobilov, ki bi lahko vsebovali programsko opremo za potvarjanje rezultatov.

Kot navaja britanski BBC bi ta odločitev samo v Švici zaustavila prodajo okoli 180.000 avtomobilov, saj se nanaša tudi na Volkswagnove znamke Audi, Seat in Škoda, ki izpolnjujejo Euro 5 standard iz leta 2009 (0,005 grama trdih delcev na kilometer). Omejitev pa velja za 1.2, 1.6 in 2.0-litrske dizelske motorje. Vsa vozila pa naj bi bila izdelana med letoma 2009 in 2014. Še naprej pa je dovoljena prodaja avtomobilov, ki izpolnjujejo standard Euro 6.

VW v torek priznal Dieselgate

Dieselgate, kot so poimenovali afero s prirejanjem porabe, ki si jo je privoščil največji proizvajalec avtomobilov na svetu Volkswagen, je v torek dokončno udarila na plan v vsej razsežnosti. V izjavi za javnost so sredi dneva pri koncernu priznali, da ima tovrstne naprave, ki so sposobne preslepiti testne naprave in tako dajejo videz, da so njihovi dizelski avtomobili čistejši kot so v resnici, po svetu vgrajenih kar 11 milijonov vozil. Za primerjavo - to je več kot VW na leto proizvede vozil.

Beri dalje...