Članek
David proti Goljatu oziroma Schrems proti Facebooku
Objavljeno Oct 07, 2015

Sodišče Evropske unije je danes na podlagi zahteve 28-letnega Avstrijca Maxa Schremsa razveljavilo celoten sporazum izmenjave podatkov na spletu med Unijo in Združenimi državami Amerike.

Razsodba sodišča Evropske unije v Luksemburgu, ki je določila, da dogovor varni pristan oziroma Safe Hourbour ne zagotavlja zadostnega varovanja osebnih podatkov evropskih uporabnikov v skladu z evropsko direktivo, je bila presenečenje za vse. Celih 15 let je bil namreč prav ta dogovor domneva, da se tudi onkraj luže uporabljajo enaki minimalni standardi varovanja osebnih podatkov.

acebook, Google in ostali spletni velikani so tako lahko podatke evropskih uporabnikov brez težav shranjevala na svojih strežnikih v ZDA, prav tako je to veljalo tudi za slovenska podjetja, ki so lahko osebne podatke uporabnikov - brez njihovega posebnega dovoljenja - shranjevala pri ameriških podjetji, če so se le ta zavezala, da bodo upoštevala zaveze navedene v varnem pristanu.

A leta 2000, ko je bil omenjeni dogovor sprejet, še zdaleč ni bilo jasno, kako veliko moč imajo ameriške varnostno-obveščevalne službe, ki so - kot je 13 let kasneje razkril Edvard Snowden - osebne podatke o uporabnikih pridobivale malodane od vseh spletnih velikanov.

Avstrijski študent proti Facebooku

Beri dalje...