Članek
Madžarska bo mejo zaprla ob polnoči
Objavljeno Oct 16, 2015

Madžarska bo ob polnoči zaprla svojo mejo s Hrvaško. Pričakovati je, da bo Hrvaška usmerila begunce proti Sloveniji.

Madžarska bo opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško, je po današnji seji madžarskega sveta za nacionalno varnost novinarjem povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Madžarski premier Viktor Orban je to možnost nakazal sicer že včeraj ob prihodu na vrh Evropske unije, ko je napovedal, da so na madžarsko-hrvaški meji končali s postavitvijo žičnate ograje, zato bi po besedah Orbana, lahko mejo zapečatili "v nekaj urah". Države Višegrajske skupine (Poljska, Češka, Slovaška) pa so Madžarski zagotovile, da ji bodo pomagale pri zaščiti meje.

V primeru, da Madžarskega zapečatenja meje s Hrvaško, kot je to že storila avgusta na meji s Srbijo, bi Hrvati številne prišleke, ki potujejo proti obljubljenemu zahodu, s svojega ozemlja začeli preusmerjati proti Sloveniji. To je pred nedavnim napovedal tudi hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

Slovenska vlada zaenkrat molči

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarjazaenkrat o napovedani zapori meje še molčijo, zagotovili pa so, da bodo razmere zagotovo komentirali še danes. Za dodatna pojasnila so bili že ves dan nedosegljivi tudi na zunanjem in notranjem ministrstvu.

Beri dalje...