Članek
Amin iz Bagdada: "Te lahko prosim za veliko uslugo"
Objavljeno Oct 17, 2015

Več tisoč migrantov in beguncev bo samo danes prečkalo Slovenijo. Nekateri iščejo boljše življenje, drugi - kot Amin - le "normalnega".

Te lahko prosim za veliko uslugo," me je pred šotoriščem na Dolgi vasi, kjer je okoli sto beguncev in migrantov še vedno čakalo do prevoz do avstrijske meje, ogovoril 26-letni Iračan Amin iz Bagdada. Svojemu bratu v Irak je preko spleta želel sporočiti, da je z njim vse v redu. "Madžarska je zaprla mejo, zato so nas preusmerili preko Slovenije, zdaj čakamo na avtobus," je z neverjetno hitrostjo družini sporočal Amin, ki je zaključil, da se bo - če bo bog dal - naslednjič javil, ko bo v Nemčiji.

Po četrtem napadu in grožnji s smrtjo na pot

Tako kot preostalih 600 prišlekov, ki so samo danes dopoldne prišli v Slovegnijo z avtobusi, tudi on želi Slovenijo zapustiti čim prej. "V Sloveniji je sicer vse v redu, tudi policisti so z nami zelo lepo ravnali ter nam ponudili hrano in obleke," je povedal Amin, ki si v Nemčijo želi predvsem zato, ker je slišal, da bo lahko v Nemčiji s svojo inženirsko izobrazbo pridobil službo. "Pričakujem, da mi bo eno do dve leti še zelo hudo, saj se bom moral naučiti jezika, kar zame ne bo lahko, a je to zame pravzaprav edina možnost."

Po mojem začudenem obrazu in predahu nadaljuje. Ko so ga prvič napadli v Iraku, le zato ker je sunit, si je rekel: "To se dogaja, a tu imam dobro službo in to je moja domovina, tu bom ostal."Tudi, ko so ga napadli drugič in tretjič, je na to pristal in s sklonjeno glavo nadaljeval. "Pred nedavnim pa so me napadli med vožnjo, pustili so mi sporočilo, da naj odidem, sicer me bodo ubili. Odšel sem, saj je bila to moja edina možnost."

"Nevarna pot je to"

Beri dalje...