Članek
Slovenska vlada razmišlja o postavitvi ograje na meji s Hrvaško
Objavljeno Oct 23, 2015

Zdaj je jasno, tudi predsednik vlade je potrdil, da Slovenija razmišlja o postavitvi ograje.

"Slovenija ni pristaš graditve ograj, če pa bo zaradi neodzivnosti sosednjih držav potrebno, bomo prisiljeni tudi v postavitve tehničnih ovir," je na vprašanje o postavitvi ograje na slovensko-hrvaški meji danes po obiskih begunskega namestitvenega centra v Brežicah povedal predsednik vlade Miro Cerar in dodal, da bo sicer v nedeljo zavzel, da si Slovenija želi evropske rešitve tega problema, zato bom v nedeljo v Bruslju zastopal idejo, da bi zaostrili varnost na zunanjih mejah Evropske unije.

Ob glasnih žvižgih in klicih beguncev, naj odprejo vrata in jih spustijo proti Avstriji, pa je Cerar še povedal, da bo "vlada storila vse, da bo zavarovala Slovenijo."

  • Kaj v primeru zaprtja meja Nemčije?

    V primeru, da bi prišlo do kaskadnega zapiranja meja torej, da bi Nemčija in posledično tudi Avstrija zaprli meje, bi tudi Slovenija ukrepala ustezno, je zagotovila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je danes v Ljubljani potrdil, da zaradi nadzora migracijskih tokov Slovenija razmišlja o morebitnem naročilu oziroma postavitvi ograje na meji. "A ne z namenom, kot je to storila Madžarska. Če se tok preusmeri na Madžarsko, jim žičnata ograja ne bi pomagala," je še navedel Erjavec in dopolnil, da bi za takšno ograjo potrebne človeške sile. Tudi na Madžarskem žičnato ograjo varuje več tisoč policistov in drugega osebja.

Ne bodeča žica, ampak ograja!

O natančnih načrtih glede zaprtja meje oziroma postavitve ograje nihče od prisotnih vladnih članov v Brežicah ni želel govoriti, je pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic na ločeni novinarski konferenci, ki je potekala istočasno z izjavo vladne ekipe, navedel, da "ne gre za žico, ampak bolj ograjo, s katero bi zavarovali določeno območje, kot je mejni prehod in določene dele zelene meje." 

Ob tem pa je še navedel, da morajo biti za takšno ograjo vedno policisti ali vojaki, saj bi begunci in migranti lahko čeznjo vseeno plezali: "Človek v stiski prepleza tudi ograjo."

Beri dalje...