Članek
Pred vrhom EU: "Politika preusmerjanja v drugo državo je nesprejemljiva"
Objavljeno Oct 24, 2015

V eni izmed 16 ključnih točk, ki jih je šef Evropske komisije poslal ostalim voditeljem, izpostavlja tudi, da je politika preusmerjanja beguncev v druge, kot jo izvaja Hrvaška, države nesprejemljiva.

Na nedeljskem vrhu držav članic Evropske unije, ki se ga bo udeležil tudi premier Miro Cerar, naj bi se voditelji - vsaj to si prizadeva Evropska komisija - dogovorili za boljše sodelovanje in obveščanje pri soočenju s problemi begunske krize. Na tnalu pa bo tudi ravnanje Hrvaške.

Juncker okaral hrvaško politiko

  • Kot je dejal predstavni Evropske komisijeMargaritas Schinas pričakujejo, da bodo ukrepi začeli veljati že v ponedeljek.

Voditelj Jean-Claude Juncker je tako predsednikom vlad že poslal seznam potrebnih ukrepov, ki ga je pridobil nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung, kjer jasno navaja, da je politika preusmerjanja beguncev v drugo državo nesprejemljiva. Z mislimi na Hrvaško je izpostavil, da države naprej ne bi smele poslati niti enega begunca več, saj trenutno stanje kaže, da v Sloveniji primanjkuje namestitvenih kapacitet in šotorov, med tem ko ti na Hrvaškem ostajajo prazni. 

Velik poudarek naj bi namenili tudi razpravi o obvezni registraciji prišlekov, ki so jo Hrvaška, Grčija in Italija deloma nehale izvajati. V 14. točki naj bi tako Juncker jasno predlagal, da v primeru, da prišleki zavrnejo registracijo, nimajo več pravice do sprejema. To točko bo najverjetneje močno podpirala tudi Nemčija, ki bi bil lahko nato v skladu z Dublinsko konvencijo begunce in migrante vračala v države, kjer so bili najprej registrirani.

Beri dalje...