Članek
Država 78 tisočakov terjatev Koloseja prodaja za 2,5 tisoč evrov
Objavljeno Nov 05, 2015

Čeprav je prodaja zapadlih terjatev že dodobra utečen posel, pa se ga zdaj kot kaže začela posluževati država. Zapadle davčne terjateve Koloseja, ki jih finančna uprava ni izterjala, bo prodala podjetju, ki se ukvarja finančnemu prestrukturiranju podjetji.

Vlada je na današnji seji prikimala prodaji terjatev ljubljanskega Koloseja kinematografi, d. o. o. Tako bo finančna uprava 78.645 evrov zapadlega davčnega dolga, ki so ga priglasili v postopku prisilne poravnave in ga do takrat niso uspeli izterjati, prodala podjetju KVI kapital, ki se ukvarja s finančnim prestrukturiranjem, za vsega 2.500 evrov.

  • Skupen davčni dolg Koloseja se je sicer še precej povečal in glede na vpis v Supervizorju znaša med 100.000 in 300.000 evri.

V postopku prisilne poravnave je Kolosej upnikom sicer ponudil brezobrestno popločilo štirih odstotkov vsega dolga oziroma 3.145 evrov, a bi to storili šele v sedmih letih. Zato je komisija za prodajo na finančnem ministrstvu svetovala naj država sprejme ponudbo družbe KVI kapital, da odkupi ta dolg in kupnino nakaže v osmih dneh po odpisu pogodbe.

Da so takšne prodaje precej redke priznava tudi na ministrstvo za finance. Peter Bajec iz ministrstva pa je dodal, da "so se take prodaje izvajale že v preteklosti, a v omejenem obsegu, saj ima RS možnost prodati terjatev le iz naslova insolvenčnih postopkov, torej prisilnih poravnav ali stečajev".

Beri dalje...