Članek
V protest bodeča žica tudi v Ljubljani
Objavljeno Nov 13, 2015

Danes nekaj po 8. uri so na ljubljanski Aškerčevi cesti neznanci postavili tehnično oviro in preko nje spuščali le omejeno število vozil.

S pomočjo nekaj transparentov in tehnične ovire, ki močno spominja na bodečo žico, so danes nasprotniki postavitve ograje okoli 8. ure na Aškerčevi cesti ob filozofski fakulteti za nekaj minut zaprli promet. Na transparentu so zapisali:"Svoboda gibanja za vse! Vaša žica, naši mrtvi!"

Le nekaj voznikom pa so nato prisotni dvignili oviro in jim pustili nadaljevati pot. Zaporo, ki je povzročila nekaj nestrpnosti med vozniki, gre razumeti predvsem kot akcijo nasprotovanja postavitvi ograji na slovensko-hrvaški meji, ki naj bi po zagotovitvah vlade omogočila Sloveniji nadzorovano sprejemanje migrantov in beguncev. 

Tiha podpora ograji tudi v Bruslju

Za razliko od velikega nasprotovanji ograji, ki jo je na madžarsko-srbski meji postavil Viktor Orban, pa ima slovenska postavitev ovir tudi tiho podporo v Bruslju, čerprav uradno vztrajajo, da je zaščita meje stvar držav samih. Kot je izpostavil naš sogovornik v Evropski komisiji, gre po njihovem mnenju "za nekoliko drugačno stvar kot pri Madžarski, saj ne gre za zapiranje meje, ampak usmerjanje".

Beri dalje...