Članek
Facebook izbrisal Pavla Ruparja
Objavljeno Nov 16, 2015

S sovražnim govorom se ne bi smela ukvarjati le policija, opozarjajo na policiji, kjer kažejo s prstom tudi na odgovornost administratorjev spletnih strani. Facebook je tako izbrisal profil nekdanjega poslanca Pavla Ruparja, Zmago Jelinčič je bil le začasno blokiran.

Facebook je izbrisal profil nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja. Ta je že ustvaril nov profil, na katerem je včeraj pozno zvečer zapisal: "Živjo, Slovenija. Živjo, prijatelji!!! Ker so mi strahopetci blokirali račun, sem pač odprlnovega!!!"

Izbris profila si je najbrž prislužil s to objavo.  

Jelinčiča je Facebook pomilostil

V petek smo poročali, da je Facebook zaradi več prijav, da naj bi širil sovražni govor, onemogoči objave na profilu nekdanjega poslanca SNS Zmaga Jelinčiča.

Facebook pa je za razliko od Ruparja po začasni blokadi in preverbi več prijav sovražnega govora Jelinčiču dovolil nadaljevati z uporabo družbenega omrežja, čeprav so člani Sveta za odziv na sovražni govor nekaj njegovih zapisov soglasno označili za sovražni govor.

Kot namreč določajo pravila Facebooka, na podlagiprijav še osebno preverijo morebitne sporne zapise oziroma fotografije, na podlagi morebitnih preteklih odločitev pa se odločijo za omejitev uporabe oziroma izbris računa. 

Policija: S sovražnim govorom se ne bi smela ukvarjati le policija

Za javno vzpodbujanje sovraštva in nestrpnosti je sicer predvidena tudi zaporna kazen do dveh let, a je zaradi precej ozke definicije sovražnega govora obsodb le malo.

Drago Menegalija z Generalne policijske uprave pa ob tem pojasnjuje, da je policija v zadnjem obdobju prejela več naznanil o objavi sovražnih vsebin na spletu, a v večini primerov takšna pisanja niso imela znakov kaznivega dejanja oziroma niso ustrezala  definiciji  sovražnega  govora v njegovem ožjem kazensko pravnem pomenu.

Beri dalje...