Članek
S plesom nad stres
Objavljeno Sep 02, 2013

o, danes se je začela šola :(

Ne želimo moralizirati ali „jokati“ in se pritoževati nad komerkoli: Ubogi otroci, ubogi starši, ubogi učitelji … ena sama ljuba … kaj, groza in žalost? Ne! RADI IMAMO ŠOLO! Je kraj znanja, naših vrstnikov, eksurzij, podivjanih hormončkov in izkušenj, ki jih ne moremo dobiti nikjer drugje – kot le v šoli. Je pa zagotovo nekaj res. Pričetek šolskega leta je STRESEN.

Za starše, ki jim to načne denarnico in zopet obrne na glavo družinski bioritem, ki so ga vzpostavili med poletjem.

Za učitelje, ki so veseli n-te spremembe s strani ministrstva in ki jo morajo nekako realizirati, vključiti v svoj sistem dela čim manj moteče in ob tem še ustvarjati ustvarjalno in prijazno ozračje.

Za otroke. In to predvsem zanje. Morda ste pozabili, a ob sredah ste nekoč redno trepetali 5. šolsko uro, saj je pri zgodovini tršica spraševala za znake (seveda), trpeli pri torkovi in četrtkovi telovadbi, ker so vas ravno zajeli najstniški kompleksi, zaspali pri nulti petkovi uri, skrivali tisto enko, ki ste jo nameravali popraviti še pred naslednjimi govorilnimi urami … Morda smo sedaj vsi stresirani odrasli – ampak – resničen stres smo doživljali že kot otroci …

ZDRAVILO?

  1. Šolanje doma?Predvidevamo, da ste starši tisti, ki tole berete. Če vam je ta ideja slučajno všeč … jo samo testno omenite svojemu ljubljenemu nasledniku … Ja, saj vemo, doživeli ste nekaj med loputanje z vrati, norenjem in jokom.
  2. Odločno zarežete v probleme!Sprete se s celotnim učiteljskim zborom, naderete ravnatelja, vaš otrok vas milo prosi, da se na naslednjem roditeljskem sestanku „malce nadzirate“. Popenite. Seveda se ne boste!
  3. 1000 inštruktorjevVi bankrotirate, vaš naslednik jo popiha prvi dan svoje polnoletnosti na „jadranje okoli sveta“. Verjetno ste mu inštruktorja priskrbeli tudi za to.
  4. Dokler ne boš znal …“postane vaša mantra, ko otroku prepoveste televizijo, računalnik, hišnega ljubljenčka, nogomet, sladkarije, vodo in zrak. Ustvarite zombija. Ki še vedno ne ljubi matematike.

Imamo lažjo rešitev …

PLES pozitivno delujena kognitivni stres. Ne izumljamo ničesar novega, samo uporabljamo že raziskane ideje, hvala doc. dr. Matej Tušak.

KOGNITIVNEGA STRESA je danes največ. Ljudje se vsepovsod primerjamo, vsepovsod tekmujemo. Iz tega tekmovanja pogosto pridemo kot poraženci. V svetu velikih zahtev se pogosto izgubimo, se počutimo premalo usposobljene, da bi se lahko spoprijeli s težavami.

Kdaj smo nazadnje otroka spraševali po rezultatih njegovih vrstnikov? Kolikokrat jim mi sami postavljamo „svetle zglede“ – ki domov seveda nosijo „boljše“ ocene!

Tekmovanje je največji izvor stresa. Povzroči umik vase, zapiranje … Ples pa razbija prav ta vedenjski vzorec. Spodbuja k navezovanju stikov, preko medosebnega dotika nas sprošča in mobilizira pozitivno energijo v nas … Otrok, to živahno bitje, ujeto v šolski stol (ki se nato podaljša v „domač stol“) raziskuje svoje talente, se svobodno telesno izraža – in je sam sebi največja potrditev.

Samo preverjamo … ste gledali Poletje v školjki? :) No, vidite :)

Pridete na ples? :)

Ob sredah, v Apartmajih in wellnessu Skok,  za najmlajše in malce večje otroke.