Članek
TURIZEM SMO LJUDJE (tisti navadni ... z ulice)
Objavljeno Jul 21, 2014

Včeraj. Doma v Piranu. Na vrata potrka sosed (turist, ki je najel apartma) in me prosi za pomoč. Francoz, govori tudi angleško. Prosi za pomoč. Iz Bleda je z Rent a Car jem firme Avant Car prišel do Kopra in ga tam pustil. Oni so ga pripeljali do Pirana. Ko se je razpakiral ( s seboj ima mlajšo hčerko) ugotovi, da nima telefona. Poskusim ga poklicati .. telefon zvoni v prazno .. verjetno v avtu, ki ga je vozil. Ima številko od firme. Pokličem. Mladenič, ki se mi javi, ne posluša prav pozorno in mi z negodovanjem pove, da je pravkar šel na večerjo in da bo šele naročil, ter da nima pojma kdaj bo šel pogledat. Ker sicer itak oni delajo do štirih ,,, in naj pokličem ob 8 zjutraj. ???? Jaz pa moram v Ljubljano. Po prijaznem prepričevanju malo popisti in mi brihtno mi predlaga, da če najde telefon ... mi ga dostavi v Ljubljano OK ... Bomo počakali. Mineta skoraj dve uri. Pokliče. Telefon je bil res v avtu. Pustil ga bo v koprski podružnici, pa naj nekdo zjutraj pokliče. HM ... Turist brez telefona ali jaz iz Ljubljane. K sreči so prijatelji povsod, Pokličejo, če bi lahko nekdo pripeljal telefon v Piran .. Do poslovalnice Avantcarja v Kopru se še domačin zgubi .. kaj šele turist z avtobusom, ki seveda ne pelje do tam ... (u tri krasne mislim)  ,,, in neznanjem našega jezika.
Odgovor? Negativen. Nope. Naj pride sam.
Prijateljica urgira naprej. ne more ga poslati samega z otrokom nekam ... kjer se še domačini zgubimo.
Zbudi svojo hčer in jo pošlje v Koper ponje. Ključi so dostavljeni turistu. (na skrivno mesto, ker ju ni bilo doma.) Na stroške prijaznih ljudi. 
Turizem smo res ljudje. Podjetje Avantcar je lahko globoko sram. Gospod bi jim plačal stroške. Moja prijateljica (ki je povrhu brez službe in seveda prihodkov pa ni razmišljala o denarju in povračilu ... ampak le kako bi mu bilo težko se znajti ... in vse uredila).
Če povem po pravici .., jaz se z njimi ne bom vozila. Nikoli. In upam da tudi vi ne. Nikoli ne veš kdaj se znajdeš v stiski. Sploh pa v deželi, ki je ne poznaš ... in ne poznaš njenega jezika. 
Veliko je še prijaznih ljudi. Njim bom pustila svoj denar če bom kaj potrebovala. Takim, kot je Avantcar pa zagotovo ne.
Pred pol ure sem dobila sms z zahvalo za pomoč. Sanjalo se mi ni od koga. Potem sem se spomnila, da smo telefon najprej iskali z mojim. Srečen je človek. Jaz pa žalostna nad podjetji, ki mečejo slabo luč na naš turizem.

B

res je "turizem smo ljudje,z ulice" denar služijo pa tisti z marin in jaht ,...in otokov....