Članek
Cene unikatov
Objavljeno Apr 01, 2015

Prijateljica Zvonka Žvegler je pred kratkim zapisala naslednje .... in ker se popolnoma strinjam, delim njen zapis naprej vsem v vednost in v razmislek.

Ob vsakem prebranem  komentarju  na VISOKO CENO UNIKATOV  me strese in zaboli. Jezna postanem, ko nekdo napiše,  da bi si izdelek, ki ima prodajno ceno 50€ on naredil za 5€.

Res je, da so cene unikatnih izdelkov glede na finančno stanje v državi visoke in da lahko majčko v trgovinah dobiš že za par eurov.  Treba se je zavedat, da ustvarjalci, ki delamo unikatna oblačila za takšen denar niti blaga ne dobimo.  Ker to ni idustrijsko delo je tudi izdelava počasnejša kot  v industriji.

Rada bi vam obrazložim iz česa vsega je sestavljena cena mojih izdelkov.

  1. Dopisovanje oz. dogovarjanje  s stranko povprečno vzame pol ure.
  2. čas, da prideš do IDEJE in potem še to kako idejo realizirat je potrebno ovrednotit. Večina nas tega časa niti ne šteje v ceno,  pa čeprav je včasih kar nekaj ur dela v tem.
  3. MATERIAL – sama raje kupujem dražje in kvalitetnejše materiale.  Poleg tega, pa je treba nenehno iskati nove motive in sestave blaga,  katere je velikokrat potrebno naročiti iz tujine. Obiskati je potrebno prodajalne z blagom in tam poiskati kar želiš oz. kaj misliš, da bi bilo zanimivo tvojim strankam. Po navadi je cena materiala četrtino celotne cene.
  4. DELO – krojenje, izrezovanje aplikacij, risanje aplikacij, šivanje, likanje, dodajanje detajlov…  To mi povprečno vzame 2-3 ure. Kakšne gumbke in detajle včasih sešijem kar med tem, ko kuham, pospravljam, se ukvarjam z otroci ali pa gledam tv. Tega si dejansko ne štejem v ceno, ker nikoli ne gledam na uro, koliko porabim za šivanje gumbkov.  
  5. FOTOGRAFIRANJE in obdelava fotografij – ja tudi to je potrebno storiti. Poskušam se potrudit, da svoj unikat čim lepše prikažem. Priznam, da mi za fotografiranje včasih zmanjka časa in se ne potrudim dovolj. Poleg tega nimam niti dovolj fotografskega znanja, da bi naredila bolj kvalitetno predstavitev.  Profesionalnega fotografiranja si ne morem privoščit. Sledi obdelava fotografij. Nič od tega ni narejeno v 5 minutah. Včasih traja pol ure ali še več.
  6. PAKIRANJE  paketov, pisanje naslovov, nakaznic, potrdil. Nato je treba paket dostavit na pošto in po navadi še tam čakati.
  7. MARŽA trgovin – če prodajmo še v kakšni trgovini je potrebno ceno izdelka znižati, saj trgovine zahtevajo enako prodajno ceno kot jo imam sama.
  8. PRISPEVKI  in vse dajatve, ki jih je treba plačati državi
  9. OSTALO – računalniški programi, računovodstvo, pisarniški material…
  10. ISKANJE ZNANJA (učenje, tečaji, iskanje novih tehnik…)
  11. PROMOCIJA – če želiš biti bolj opažen je občasno potrebno poseči po plačljivi promociji. V vsakem primeru pa poskušam na čim bolj zanimiv način prikazat svoje delo. 
  12. DOBIČEK, ki je žal le 1€ do 5€

Vse to in še verjetno sem kaj izpustila je del moje cene.  Moj dan ustvarjanja se nikoli ne konča in mi še tik preden zaspim po glavi rojijo misli in ideje.  Vse to je moje delo in ga z veseljem  upravljam.

Če bi delala za dobiček  se mi tega nikakor ne bi izplačalo. Uživam v svojem delu in vsaka pozitivna reakcija strank je zame motivacija in vodilo, da je nekaj v mojem delu dobrega in da sama pri tem uživam.  Plačana nisem po tem koliko naredim, ampak koliko prodam. 

Verjamem, da lahko podoben oz. enak izdelek narediš po občutno manjši ceni, saj uporabiš cenen materiale, prihranjen ti je čas za realizacijo ideje (saj si idejo dobila od nekoga, ki se je zanjo že nekaj časa trudil). Večino točk lahko izpustiš – saj boš naredil/a »unikat« zase.

UNIKATI so namenjeni  tistim, ki se zavedajo kaj vse je vključeno v ceno le tega. Za tiste, ki pa mislite da je cena precenjena raje premislite in se prepričajte če je vaš komentar potreben in argumentiran.