Članek
"PADEC FINANČNEGA SISTEMA"
Objavljeno Apr 29, 2014

(avtor: William Stickevers, konzultant; prosti prevod in priredba: Bern Jurečič)

Uprava finančne stabilnosti The Financial Stability Board (FSB) je izdelala listo 29 korporacij, označenih s "prevelike, da bi propadle" (“too big to fail” (TBTF)). Te banke so smatrane za "sistemsko pomembne finančne inštitucije", 17 je evropskih, 8 iz ZDA in 4 iz Azije. Padec katere koli izmed njih, zlasti katere od ameriških) bi lahko povzročil "padec finančnega sistema", najprej paniko, nato uničenje sposobnosti kreditiranja in morda celo sesutje dolarja.
Spisek bank:

1.    Banco Santander
2.    Bank of America
3.    Bank of China
4.    Bank of New York Mellon
5.    Banque Populaire CdE
6.    Barclays
7.    BNP Paribas
8.    Citigroup
9.    Commerzbank
10.    Credit Suisse
11.    Deutsche Bank
12.    Goldman Sachs
13.    Group Crédit Agricole
14.    HSBC
15.    ING Bank
16.    JPMorgan Chase
17.    Lloyds Banking Group
18.    Mitsubishi UFJ FG
19.    Mizuho FG
20.    Morgan Stanley
21.    Nordea
22.    Royal Bank of Scotland
23.    Santander
24.    Société Générale
25.    State Street
26.    Sumitomo Mitsui FG
27.    UBS
28.    Unicredit Group
29.    Well Fargo

Še leta 1985 je bilo v ZDA 18.000 bank, sedaj jih je ostalo 6891. Šest največjih - JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs and Morgan Stanley – so od začetka finančne krize za 37 odstotkov večje. Če bi propadla samo ena od teh šestih bank, bi to ustvarilo ogromen domino efekt na ameriško ekonomijo, kar bi prebivalstvo lahko potopilo v naslednjo depresijo.

Ameriški finančni strokovnjak in analitik Alphee Lavoie, starosta ameriške finančne astrologije, je v skoraj pol stoletja preučevanja tržnih in borznih zakonitosti izdelal poseben sistem spremljanja premikov in vrednosti, imenovan "Black Box Multi-Box Analysis", s katerim lahko evaluira vsako finančno inštitucijo. Glede na dostopne podatke je za omenjenih 29 bank izdelal grafikon (na sliki), ki zajema obdobje med marcem 2013 in marcem 2015. Zelena področja pomenijo obdobja stabilnosti in rasti, rdeča pa paniko, stres in krčenje.
Na grafikonu je opazno povečanje rdečih polj v času od maja 2014 vse do leta 2015, zlasti v avgustu 2014. Spodnja vrstica (Sum Activity) prikazuje zbir podatkov, v grafu pa je možno videti tudi, katere banke naj bi bile po tem opazovalnem modelu najbolj na udaru.

Drugi graf iz iste raziskave kaže, da naj bi bile – povezano z Velikim kardinalnim križem, napeto konstelacijo na nebu sredi aprila letos – močno na udaru predvsem Groupe Banque Populaire, Deutsche Bank, BNP Paribas in Bank of America.
Ta graf, tako kot celotni izvirni članek (ki govori tudi o preskoku globalne paradigme, borzi (Dow Jones naj bi zrasel do 17.250 in nato od maja letos v dveh letih padel na 7000 …), cunamiju pokojnin itd. – lahko preberete tukaj:
http://williamstickevers.wordpress.com/

* * *