Članek
"KDAJ NAJ RODIM?!"
Objavljeno Jun 15, 2015



Astrologi pri svojem delu srečujemo, spoznavamo in počnemo marsikaj. Čas ima vedno svoje posebnosti in v skladu z njimi se spreminjajo in dopolnjujejo tudi naš vsakdan, izkušnje, znanje in praksa. Ekonomska in dolžniška kriza sta prinesli svoje specifičnosti, vse večji delež je posvetovanj o čisto eksistenčnih problemih (ki so obstajali tudi že prej, da ne bo nesporazuma), posledično pa se to odraža tudi na medsebojnih odnosih, nebrzdanem razmahu mobinga in še in še.
Ena od novih stalnic sodobnega časa – najširše vzeto, torej gre za globalni in ne kak poseben slovenski problem – je vse večje izogibanje odgovornosti, celo vsakršni odgovornosti. Da to nažira trdnost in zatem tudi perspektivo, ni dvoma, je pa to tema za kako drugo razpravo, tokrat si bomo ogledali en sam mali segment prelaganja odgovornosti.

TRENUTEK V ČASU

V 25 letih prakse se piscu teh vrstic ni zgodilo, da bi naletel na izbiranje datuma, kdaj naj mamica rodi otroka. No, vsaj dobesedno ne, dileme in razmišljanje, pogosto na meji sanjarjenja, "ali bi bilo bolje imeti Dvojčka ali Raka" in podobno, niso nič novega. Vendar na koncu otrok "poskrbi", da se rodi takrat, ko je to najbolj v skladu z njegovo karmo in poslanstvom, tako da se stvari nekako izenačijo. (Nekaj več o tem na koncu zapisa.)
Pred kratkim pa se je oglasila gospa, ki so ji v porodnišnici naročili, naj izbere datum, kdaj bi rodila otroka, kajti rojstvo bo potekalo s pomočjo carskega reza. "Seveda ob nedeljah ne delajo," je rekla, "najraje bi, so rekli, ponedeljek … Pa zjutraj naj bo, menda zato, ker so spočiti …" (Kako, prosim?!)
Ker je imela gospa na listku napisane možne datume, s katerimi bi se lahko šla recimo 'an, ban, pet podgan' ali kako drugo izštevanko, je astrolog datume vzel pod drobnogled in poskusil izločiti astrološko manj ugodne ter najti tistega, pri katerem je možno predvidevati čim boljše oziroma vsaj najmanj problematične potenciale. Če astrologija dovolj dobro skrbi za izbiro datumov za lansiranje proizvoda, pomemben sestanek ali poroko (npr. poroka princa Williama in Kate), da to uporabljajo po vsem svetu, ni dvoma, da ne bi našli tudi datuma za rojstvo otroka. Ne nazadnje se vsa natalna astrologija vrti okoli rojstva otroka ali česarkoli drugega, tudi države, za primer.
Nekoliko prosto bi lahko rekli, da astrologija "opisuje čas", natančneje: opisuje kvaliteto nekega trenutka, ki nas zanima. Potem te trenutke primerja z drugimi trenutki, na primer osebe in njihove potenciale med seboj, pa tudi obravnavane osebe z nekimi drugimi trenutki v času, pri čemer potem temu (ne ravno pravilno) pravimo "napovedovanje". Enako velja tudi za primerjave potencialov drugih entitet, na primer držav – že od pamtiveka so se vladarji posvetovali z astrologi/astronomi, "kako jim kažejo zvezde v primeru vojne s sosednjo deželo" … Ne delajmo si utvar: tudi danes se posvetujejo.

"LE POL MINUTE SO MI DALI …"


							Le nekaj dni kasneje je prišel še en tak klic. Gospa je v hudi časovni stiski premlevala opcije glede datuma, ki ji je bil predočen kot najbolj verjeten in ki po njenem skromnem znanju numerologije nikakor ni bil ugoden, zato je potrebovala nasvet numerologinje na dilemo, "ali letnica tu kaj spremeni ali ne". Ker pa numerologinja ni bila dosegljiva, se je v nekem trenutku spomnila na astrologa, s katerim je bila svoj čas v stiku, češ ali on kaj bolj pozna te numerološke zakonitosti.
Zdrdrala je štiri potencialne datume, seveda vse "zjutraj, ko so doktorji še spočiti", do prvega je bilo le še nekaj dni. Kaj storiti v nekaj minutah drugega, kot poskušati pomiriti jo? Potem so jo že poklicali v ordinacijo. K sreči so v beležnici ostali datumi od prejšnjega primera pred zgolj nekaj dnevi …
Poklicala je že čez dve minuti: "Joj, samo pol minute so mi dali, da se odločim? Kaj naj naredim?" Od dveh datumov je bil prvi razmeroma ugoden, to se je dalo videti na hitro in precej bolj pomirjeno je odšla na dogovor.

KDO POTREBUJE TO TRAVMO?

Da se otrok lahko rodi živčen, zna povedati marsikdo. Da je otrok ves čas do rojstva eno z materjo ter da njen kisik pomeni tudi njegov kisik, njena hrana tudi njegovo hrano in njeno čustveno stanje tudi njegovo čustveno stanje, verjetno za nikogar ni kaj novega. Če doživlja strese, se zapisujejo v nastajajočih možgančkih, in če se jih otrok kasneje ne spomni (tehnično je to nemogoče), to še zdaleč ne pomeni, da jih ni. Ravno nasprotno, podzavestni zapisi iz tistega časa se skozi prakso izkazujejo za neprimerno bolj pomembne in ključne, kot bi si lahko mislili. Zato ni vseeno, kaj mati doživlja v času nosečnosti, zlasti v zadnjih tednih, ko je še posebej občutljiva in nemočna. Kaj torej (lahko) pomeni tak pritisk nanjo, je nedvomno odvisno od posameznega primera (marsikatera bodoča mamica bi bila verjetno presrečna, če bi lahko sama odločala o tem, kdaj bo rodila), vseeno pa je to nepotrebno čustveno obremenjevanje. Prelagati na nosečnico tako pomembne odločitve je bržkone precej sporno. Za odgovornost so tu postavljeni, izšolani, izurjeni in tudi plačani drugi.

HOROSKOP, KOT GA NISMO VAJENI

Po zori je sonce nizko in astrološko Sonce je postavljeno v prvo polje nad horizontom, to pa je 12. hiša. Ta je povezana z znamenjem Rib, ki niso najbolj trdna in čvrsta bitja na svetu. Ne, občutljiva so, zmedena, pogosto depresivna in ogrožena. Ljudje, rojeni v približno prvih dveh urah (skozi leto ta termin precej variira), imajo ne glede na svoje siceršnje astrološko znamenje številne lastnosti znamenja Rib, tudi skrivaštvo, nemoč in podobno. Rojevati otroke v tistem jutranjem času, ker so pač "doktorji spočiti", je povečevanje deleža tistih, ki bodo namesto podjetnosti (čas nekaj pred zoro) ali poslovne usmerjenosti in plezanja po klinih kariere (nekaj pred poldnevom) bolj znani po tem, da prepuščajo odločitve drugim in so odlični v sprejemanju. Ko jim kdo pokaže kriv prst, pa se skrijejo v mišjo luknjo.
Vsi? Seveda ne, a saj ne govorimo o posameznikih. Pri tem seveda ne gre samo za nekaj redkih posameznikov, ki jim je prepuščeno določiti čas poroda – praksa, da medicinske sestre v porodnišnici ponoči poskrbijo za sredstva, ki pomagajo sprožiti postopek rojstva, da bi se ta odvijala pretežno v dopoldanskem času, je splošno znana.
Na masi se take stvari kmalu opazijo. Statistike o tem, ob katerih dnevnih časih je frekvenca rojstev večja kot sicer, verjetno ne obstajajo, ker ne zanimajo nikogar, če pa bi jih naredili, bi znali biti rezultati zelo presenetljivi. Delež šibkih in neodločnih prebivalcev je večji, kot si kdo misli in kakšen narod torej postajamo?

LOVRO ŽE VE

In kakšen je zaključek prve zgodbe v tem zapisu?
Mamica naj bi rodila okoli osmih tistega dne, saj se za kasneje (ko ima ugodnejši horoskop) "ni dalo dogovoriti". Pa se je zgodilo, da so imeli nujnejši primer in so jo prosili, "če bi lahko na vrsto prišla malo kasneje". Ker je že od začetka sama želela čas kasneje, je mirno pristala, in ker se je tisti prvi porod močno zapletel, pa tudi priprave na njenega so se malo zavlekle, je rodila – ob 10.22. Tako kot si je želela. In otrok, mali Lovro, ima na razmeroma astrološko ugoden dan za povrh še Jupitra na samem ascendentu. Vsakdo, ki vsaj kaj ve o astrologiji, bo vedel, da je to zelo ugodno. Zaželimo mu vse dobro!