Članek
ASTROLOŠKA ZAKONSKA POSVETOVALNICA
Objavljeno Feb 23, 2014

ASTROLOŠKA ZAKONSKA POSVETOVALNICA

Zakaj neki par živi brez večjih težav, pri drugem pa stalno posredujeta policija in socialna služba? Zakaj nekoga ne moremo niti videti? Zakaj z nekom lahko tvorno sodelujemo, zakon z njim pa postane pekel? Zakaj za uspešen zakon potrebujemo prijateljstvo?

ALI BO NAJINA ZVEZA USPEŠNA?

Včasih se je reklo, da "preskoči iskra", danes pa se pogosto sliši, da nas do skupnega življenja pripelje "kemija". Kakorkoli že, človek je socialno bitje in živi v skupnosti z drugimi, pri tem pa se ustvarjajo najrazličnejši odnosi, od tistih prav nemogočih do tistih drugih, uspešnih in harmoničnih, ki jih marsikdo jemlje za zgled. Astrologija, ki se ubada z ljudmi, njihovimi značaji ter njihovo vpetostjo v kraj in čas, se ukvarja tudi s človekovimi medsebojnimi odnosi vseh vrst, in sicer s svojo posebno vejo, ki ji pravimo SINASTRIJA.

Kadar se vprašamo, kako dve osebi delujeta skupaj, navadno s tem mislimo na ljubezen in skupno življenje, pri tem pa pozabljamo, da je odnosov med dvema osebama lahko veliko vrst, na primer prijateljstvo, sodelovanje, potem odnos med učiteljem in učencem, šefom in njegovim podrejenim, zdravnikom in pacientom in še in še. Sinastrija je uporabna v vseh teh vrstah odnosov, pri čemer seveda loči eno vrsto odnosa od druge. V horoskopu je pogosto zelo jasno razvidno, na katerem področju imata dve osebi dobre in na katere slabe možnosti za sožitje. Tako se na primer dogaja, da se po nekaj letih tvornega sodelovanja dve osebi odločita za skupno življenje, ki pa postane velik neuspeh. Še več, osebi, ki se tajno dobivata in ljubimkata že desetletje ali več, osuplo ugotovita, da je njuno skupno življenje že po nekaj mesecih popolnoma nemogoče! In to potem, ko se prav gotovo že dobro poznata in sta končno doživeli možnost, da imata druga za drugo cele dni časa.

Astrologova praksa pri delu s pari in partnerskimi odnosi kaj kmalu pokaže, da je v horoskopu dobro imeti tudi močno prijateljsko vez, saj potem, ko telesna privlačnost obledi in se življenjska pričakovanja počasi spremenijo, prijateljstvo ostane kot odlična osnova za nadaljnje skupno življenje. Če gre v mladosti za visoke cilje, pričakovanje lepote, telesne popolnosti in poslovne uspešnosti, se kasneje v življenju vse bolj uveljavlja iskanje podpore, druženja in varnosti, to pa so povsem druge, sicer ne toliko dramatične in bleščeče, zato pa pogosto celo močnejše zahteve. Postane tudi jasno, zakaj se nekateri partnerji za ločitev skupne poti odločijo po dvajset ali celo več letih. V horoskopu so taka pričakovanja dobro razvidna in tako nekateri medsebojni planetarni aspekti skoraj naravnost govore o verjetnosti ločitve po sedmih, štirinajstih ali dvajsetih letih, vseh tistih torej, ki jih dobro poznamo že iz izročila, torej vsakdanjega življenja.

Astrološki študij dveh (ali več) horoskopov je precej kompleksna zadeva, saj je potrebno upoštevati veliko momentov. Tako astrolog najprej pregleda, kam so se v drugi karti namestili planeti in druge občutljive točke iz prvega horoskopa in obratno. Poseben poudarek pri tem velja situaciji, ko elementi iz drugega horoskopa pridejo v nezasedene ("prazne") astrološke hiše (polja) prvega. V tem primeru se prva oseba zave nekaterih zadev, na katere prej ni bila pozorna. Dogaja pa se seveda tudi, da je drugi horoskop prvemu prinesel tudi stvari, ki jih oseba 1 ne potrebuje najbolj (na primer izzivalnost, raztresenost).

KAJ PRINESEJO PLANETI

Med aspekti nekatere imenujemo "ugodne", nekateri drugi pa zvezi delajo veliko težav, včasih celo nepremostljivih. Tako na primer aspekti med Mesecem ali Venero na eni in Soncem na drugi strani naj bi pomagali zvezi trajati, podobno velja za aspekte med Soncem prve in ascendentom druge osebe, ki jih je zelo pogosto mogoče najti v horoskopih zakoncev, zaradi česar sklepamo, da gre za "zvezo za celo življenje". Odnosi v takšni zvezi so lahko prijetni, zabavni in spolno privlačni, navadno pa ti aspekti zvezi ne zagotavljajo tudi trdnosti.

Merkurjevi aspekti so nujno potrebni za nemoteno komunikacijo med partnerjema, in ker je prepir dosti boljši od molka, so tudi negativni aspekti z Merkurjem dosti boljši od nikakršnih. Je pa res, da so ti aspekti lahkotnejši, da predvsem omogočajo nemoten pristop in začetek zveze, medtem ko moramo v horoskopih za kaj trajnejšega najti še kake druge ugodne povezave.

Aspekti počasnih planetov enega horoskopa z osebnimi planeti drugega niso nujno težavni, so pa zato močno povezujoči. Saturnovi aspekti nas navadno trdo soočijo z realnostjo drugega (kar psihološko gledano sploh ni slabo, predvsem pa nam skrajša ali celo onemogoči iluzije). Ob tem pogosto pride tudi v značajih obeh oseb do nekakšnega izpopolnjevanja, bistvenega premika v osebnostni rasti in pogosto tudi do "zresnitve". Saturn namreč deluje s pomočjo lekcij in ovire, zato prinaša težave in zastoje, pogosto tudi kako nesrečo.

Če Saturn prinaša nekako upočasnjeno ali celo statično delovanje, pa je Uran pravo nasprotje tega. Kadar gre za aspekte Sonca ali Lune na eni in Urana na drugi strani, statike ni, pač pa se stalno nekaj dogaja. Enkrat je "hladno" in naslednji trenutek "vroče", do naslednjega "hladno" pač. In tako naprej. Zveze in odnosi se prekinjajo in ponovno začenjajo, v njih je mogoče najti vse, le miru in harmonije ne. Tako skupno življenje je za marsikoga zelo naporno (še posebej recimo za Tehtnice in Bike, pa tudi za Kozoroge, recimo).

Če Uranovi aspekti pomenijo istočasno magično privlačnost in nenavadno odbojnost partnerjev, pa so v primeru aspektov Neptuna zveze slepe, izmikajoče, realnosti tu ni veliko. Dinamike ni veliko, občasna razočaranja pa so neprijetna. A kaj, ko Neptun kar najhitreje spet poskrbi za idealiziranje in prepričanje, da "je pravzaprav vse lepo in v redu". Do naslednjič pač.

Pri aspektih s Plutonom gre za močne, podzavestne in težavne povezave, ki jim večinoma botrujejo močni karmični dolgovi. Plutonova povezava s Soncem, Luno in Venero nam prinaša pritiske, tesnobo in strah na kakem od življenjskih področij, kar zveni zelo filozofsko in splošno, dokler konkretno ne omenimo recimo ljubosumnosti, ki jo vsi dobro poznamo. Enako velja tudi za posesivnost ali pa za težnjo po nadzorovanju (prav gotovo vsi poznamo pritožbo "vse hoče imeti pod kontrolo!").

Mesečevi zanki sta elementa, ki ju običajno uporabljamo kot pokazatelj, da sta se dve osebi v tem življenju nekako "morali" srečati oziroma imata iz prejšnjih življenj določene dolgove, kar pa je že čisto druga tematika. Dejstvo pa je, da se pari, katerih horoskopi vsebujejo močne aspekte z zankama, najpogosteje nerazložljivo privlačijo, nemalokrat pa kljub izredno težavni medsebojni zvezi ne morejo odtrgati drug od drugega. Tudi v takem primeru lahko govorimo o zvezah, za kakršne navadno znamo reči, da "skupaj nikakor ne moreta, drug brez drugega pa tudi ne".

POMEMBEN JE TRENUTEK POROKE

Posebna pozornost pri primerjavi horoskopov mora seveda veljati sedmi hiši, polju partnerstva, sožitja in zakona. Upoštevati je treba tako znamenja, ki sestavljajo to polje (zlasti tisto, v katerem se nahaja vrh polja), vse elemente horoskopa, ki se nahajajo v tem polju, nadalje njihovo aspektiranost, pa še vladarje vsega povedanega in še kaj (na primer najbližji aspekt Meseca ali Sonca, odvisno od spola osebe). Pri tem si lahko predstavljamo odnos te osebe do zakona oziroma partnerstva, njene navade, težnje in pričakovanja ter verjetni trend dogajanja v (prvem) zakonu. Upoštevati je seveda treba tudi velikost polja samega, morebitno dominanto planetov v njem itd.

V ozir lahko vzamemo tudi natančni trenutek poroke, ki ga razumejo kot začetek nečesa novega, skupnega. Astrolog Davison je v ta namen pripravil cel spisek položajev, ki bi se jim veljalo ob sklenitvi poroke izogniti, kar je slišati malo premaknjeno, če seveda ne vemo, kako resno te zadeve jemljejo na primer Orientalci.

Kot vidimo, za primerjavo horoskopov ni dovolj upoštevati le nekaj (čeprav bistvenih) elementov, temveč je zanjo potrebnega veliko truda in časa, pa tudi z znanjem in prakso velja biti dobro opremljen. Pristop astrologije tej tematiki je enako resen in študiozen kot vsi drugi, poleg tega pa nam – v primeru dovolj natančnih podatkov – daje tudi odlične izide in koristne informacije. Glede na vse večji interes je za astrologe dela na tem področju nedvomno še zelo veliko.