Članek
Evropsko združenje živalskih vrtov in akvarijev
Objavljeno Jul 17, 2021

European Association of Zoos and Aquaria / EAZA /


							EAZA (Evropsko združenje živalskih vrtov in akvarijev) je bilo ustanovljeno leta 1992, njegovo poslanstvo pa je olajšati sodelovanje v skupnosti evropskih živalskih vrtov in akvarijev za doseganje ciljev izobraževanja, raziskav in ohranjanja.

Verjamemo, da imajo živalski vrtovi in akvariji pomembno vlogo pri varovanju narave in divjih živali tako v naših ustanovah kot na terenu, in sicer z:

– z zagotavljanjem sredstev in delovne sile za projekte ohranjanja in situ, katerih cilj je zaščititi populacije živali in njihove habitate

– ohranjanjem vitalnih populacij živali v človekovi oskrbi, da se zagotovi njihovo dolgoročno preživetje

– izobraževanjem naših obiskovalcev o živalih in njihovih habitatih ter zagotavljanjem znanja in priložnosti, ki jih potrebujejo za trajnostno življenje kot del narave

Raziskovanje vseh vidikov biologije živali za izboljšanje našega razumevanja živali ter njihovega življenja in medsebojnega delovanja.

Z zagotavljanjem, da živalski vrtovi in akvariji, ki so njeni člani, dosegajo in ohranjajo najvišje standarde oskrbe in vzreje vrst, ki jih gojijo, EAZA evropskim državljanom omogoča, da se seznanijo s svetovnimi cilji ohranjanja biotske raznovrstnosti in prispevajo k njim. Ocenjuje se, da člane združenja EAZA vsako leto obišče več kot 140 milijonov ljudi, kar je približno vsak peti evropski državljan.

Video: Kaj je EAZA? 

Vizija

Biti najbolj dinamična, inovativna in učinkovita članska organizacija za živalske vrtove in akvarije v Evropi in zahodni Aziji

Poslanstvo

Omogočiti sodelovanje v skupnosti evropskih živalskih vrtov in akvarijev z namenom, da se izboljša njihova strokovna kakovost pri gojenju živali in njihovem predstavljanju za izobraževanje javnosti ter da se prispeva k znanstvenim raziskavam in ohranjanju svetovne biotske raznovrstnosti. Te cilje bo dosegel s spodbujanjem, pospeševanjem in usklajevanjem prizadevanj skupnosti na področju izobraževanja, ohranjanja in znanstvenih raziskav, s krepitvijo sodelovanja z vsemi ustreznimi organizacijami in z vplivanjem na ustrezno zakonodajo v EU.” (Strategija EAZA 2017-2020).

Vir/Source:    

Prevod/Translation: Biodiversity