Članek
Primerni temelji za delovanje javnih akvarijev
Objavljeno Jul 17, 2021

 Akvarij Boka – Črna gora  +++++

Center za ohranjanje biotske raznovrstnosti v Jadranu “Akvarij Boka” je bil ustanovljen leta 2020 kot organizacijska enota Inštituta za morsko biologijo v Kotorju v Črni gori z dvema podenotama: morskim akvarijem in reševalnim centrom. Akvarij je zasnovan kot prvi črnogorski javni akvarij in center za zagovorništvo ohranjanja narave. Njegovo poslanstvo je biti katalizator globalne trajnosti s spodbujanjem in izvajanjem učinkovitega varstva v imenu prostoživečih živali Jadranskega morja. Filozofija razstavljanja akvarija Boka je zasnovana tako, da temelji na poslanstvu, sporočilu in obiskovalcu ter sledi konceptu “skupnosti” s 16 tematskimi bazeni, razvrščenimi v štiri dele: Vstopni del – razstavlja življenje v Svetovnem in Sredozemskem morju, osrednji del – razstavlja biotsko raznovrstnost Jadranskega morja, posebni del – razstavlja življenje v Boki Kotorski in izstopni del – razstavlja življenje v tropskih morjih. Vodilna vrsta je bila obravnavana kot pomembna podpora za dejavnosti ohranjanja, spodbujanje ozaveščenosti javnosti in zbiranje sredstev za ohranjanje. Za simbol akvarija Boka je bil izbran Kovač (Zeus faber). Storitve akvarija Boka so razvrščene v tri sklope: raziskave, izobraževanje in ohranjanje. Akvarij Boka je zasnovan in postavljen tako, da spodbuja ljudi k ukrepanju v korist morskih vrst, ki jih želimo zaščititi. Reševalni center je zasnovan s štirimi glavnimi vlogami: (1) Dobrobit živali: kratkotrajno zatočišče, oskrba in rehabilitacijski center s ciljem poiskati primernejšo namestitev ogroženih vrst za daljše bivanje drugje; (2) Kazenski pregon: sprejemanje zaseženih živali, zagotavljanje strokovnega pričanja, pomoč policiji, carini in organom za divje živali pri pregonu trgovcev z ljudmi in zlorabiteljev živali; (3) Ozaveščanje; in (4) Ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti.

 Akvarij Pula – Hrvaška   +++++

Dobrodošli v Akvariju Pula, kjer se bogastvo Jadrana na edinstven način združuje s stoletno vojaško zgodovino Pulja. Akvarij se nahaja v 130 let stari trdnjavi “Verudela”, ki je bila nekoč del mogočnega obrambnega kompleksa “Trdnjava Pula”, zgrajenega v času avstro-ogrske dvojne monarhije. V zgodovinski trdnjavi danes živi na stotine vrst rib iz severnega in južnega dela Jadrana ter več tropskih morskih in sladkovodnih vrst, pa tudi ribe iz hrvaških jezer in rek. Spoznajte naše prebivalce v sobah, hodnikih, predorih in jarku nekoč mogočne trdnjave ter odkrijte skrivnosti vodnega okolja!

Spodbujanje strokovnega izpopolnjevanja strokovnjakov na področju javnih akvarijev.
PODJETNIK LETA: MILENA MIČIĆ
” AQUARIUM PULA” d.o.o.,Pula
Nagrado za najboljšega podjetnika leta je prejela lastnica podjetja Aquarium of Pula Milena Mičić, ki je leta 2000 začela projekt akvarijske razstave v puljski trdnjavi Verudela.

 Acquario Marino della Città di Trieste   +++++

Stavba ribje tržnice je bila zgrajena leta 1913 po načrtu arhitekta Giorgia Pollija.
Zvonik na levi strani akvarija je bil pravzaprav vodni stolp, saj je v njem bil dvignjen rezervoar z morsko vodo, ki se je nato dovajala v bokse za ribe.
Trgovino z ribami je sestavljala velika osrednja dvorana s prodajnimi pulti, na nasprotni strani akvarija, kjer je zdaj glavni vhod v razstavno dvorano, pa je bila dvorana za dražbo rib. Eden od prodajnih pultov je še vedno na ogled na razstavnem prostoru.

Občina Trst – Muzejska in knjižnična služba Organigram

Znanstveni muzeji

 Akvarij – Terarij Maribor   +++

AKVARIJ – TERARIJ v Mariboru je ena pomembnejših tovrstnih ustanov v južni in srednji Evropi. Raznovrstnost razstavljenih živali in strokovno delo je poneslo njegov sloves po vsem svetu. Že leta lahko to ustanovo zasledimo v registru pomembnih evropskih zooloških vrtov in akvarijev, univerza v Waikikiju na Havajih ga je celo uvrstila na seznam svetovno pomembnih akvarijev.

Letno sprejme več kot 50.000 obiskovalcev. V 67 letih delovanja jih je sprejel že več kot 3 milijone.

Medij: Večer – Akvarij – Terarij Maribor / Novinarka: Barbara Bradač

 VPRAŠANJA: Pozdravljeni, pripravljam novinarski članek o akvariju v Mariboru. Kakšni so načrti mariborske občine glede mariborskega akvarija? Letos je predvidenih 40 tisoč evrov za sanacijo najnujnejšega. Kdaj se bo sanacija začela in kaj bo tisto, česar se je treba lotiti najprej?

Kako pa je z ureditvijo celotnega akvarija? Bodisi kompletna adaptacija ali pa celo preselitev v nove prostore? H kakšni rešitvi se nagiba MOM? In kdaj bi lahko ta rešitev tudi zaživela? Zanima me še, kdaj je mariborski župan Andrej Fištravec nazadnje obiskal mariborski akvarij?

ODGOVORI: Objekt, v katerem se nahaja Akvarij – Terarij, je star, MO Maribor pa trenutno vlaga le v nujne sanacije. V objektu je nujno potrebna menjava elektroinštalacije, zato je letos predvidenih 40.000 EUR za sanacijo le-te. Dokumentacija za izvedbo razpisa za menjavo elektroinštalacije je v pripravi.

Na MO Maribor se zavedamo kako velikega pomena je Akvarij – Terarij za naše mesto in zato že dalj časa preučujemo različne možnosti. Vzporedno s projekti TUS, ki so velikega pomena za mesto, bomo iskali možnosti kako dokončno rešiti stanje Akvarija – Terarija in tako upravičili že dosedanjo uvrščenost v vse registre pomembnih evropskih in svetovnih akvarijev in živalskih vrtov. Vir: Mestna Obcina Maribor

Pripravil: Biodiversity