Članek
DOPOLNITEV pobude za oceno ustavnosti ZIUGDT + ZADRŽANJE + PREDNOSTNO
Objavljeno May 13, 2018

Blaž Babič
naslov

1000 Ljubljana


Ustavno sodišče
Beethovnova ulica 10

1000 Ljubljana

v Ljubljani, 13.5.2018

Opr. št.:    U-I-153/17

ZADEVA:    DOPOLNITEV pobude za oceno ustavnosti ZIUGDT in

        ZAHTEVA ZA ZAČASNO ZADRŽANJE ZIUGDT, hkrati s ponovnim

        PREDLOGOM ZA PREDNOSTNO OBRAVNAVO


    Spoštovani,

dan po prvem glasovanju na referendumu o ZIUGDT, dne 25.9.2017, sem vložil pobudo za oceno ustavnosti omenjenega zakona. Naslovno sodišče do danes ni uspelo presoditi, ali je šlo (že) pri prvem glasovanju za takšne kršitve človekovih pravic v sami izvedbi referendumske kampanje, ki bi morale pomeniti razveljavitev prvega glasovanja.

To odločitev je Ustavno sodišče prepustilo Vrhovnemu sodišču, in to le v izredno ozkem pravnem okviru – bistveno vprašanje naj bi se vrtelo okoli tega, ali je udeležba Vlade RS pomenila tako pomembno kršitev pasivne volilne pravice, da je zaradi tega potrebno referendum razveljaviti.

Na tem mestu moram poudariti, da je Vrhovno sodišče sicer razglasilo “sodelovanje Vlade RS v kampanji kot protiustavno”, vendar bi to moglo in moralo storiti že Ustavno sodišče leta 2011, ko je zavrglo pobudo za oceno ustavnosti istega 5. člena ZVRK, ki jo je podala ZDD Hervardi, zanjo pa sem jo spisal sam.

http://www.politikis.si/2011/04/andrej-sisko-in-njegovi-hervardi-s-kazensko-ovadbo-nad-kar-sedem-ustavnih-sodnikov-na-trgu-republike-pa-napovedujejo-masovni-shod/

Nabor vprašanj v moji pobudi (2017) je bil dosti širši, ampak je bilo to – kot že rečeno na začetku – do danes potisnjeno ob stran.

http://www.publishwall.si/blaz.babic/post/348396/pobuda-za-oceno-ustavnosti-ziugdt-2592017

Pri današnjem glasovanju (13.5.2018) je šlo dejansko za ponovitev istih kršitev Ustave in referendumske zakonodaje (ZVRK).

Med drugim gre ponovno za:

- neustavnost 6. člena ZVRK (zasebna podjetja so prepuščena samim sebi, o tem je US pričelo odločati na zadnji dan referendumske kampanje, dne 11.5.2018 - http://www.us-rs.si/aktualno/seje/16-seja-potrjen-dnevni-red-12440/ ),
- notranje napetosti med 3. (oblast ljudstva) in 90. členom Ustave (protidemokratični kvorum),
- še posebej pa gre za kršitev 1. odstavka 4. člena ZVRK, kar pa sem že vse navedel v KAZENSKI OVADBI, ki sem jo dne 18.4.2018 podal Policiji, Državnemu tožilstvu in Specializiranemu državnemu tožilstvu, kateri pa me – razen elektronske povratnice – o nadaljnjem postopku niso obveščali.

Vsebino ovadbe lahko preberete na naslednjem spletnem naslovu:

http://www.publishwall.si/blaz.babic/post/364666/kazenska-ovadba-zoper-protizakonite-organizatorje-referendumske-kampanje-in-dvk

navedena državna podjetja, ter KS Črni Kal in MO Koper pa so (ponovno!) v temelju porušili vsako demokratično logiko referendumskega soočenja argumentov, saj je prek njih vladna ekipa (!!!) praktično posredovala širši javnosti “informacijo”, da gre za t.i. “vladni tabor”.

Tu navajam samo štiri primere soočenj, na praktično vseh so bili redno prisotni predstavniki “vladne ekipe”.

1. primer
20.4.2018
Studio ob sedemnajstih, Radio Slovenija

Objavljamo povezavo do radijske oddaje Studio ob 17.00, kjer so mnenja in argumente okoli projekta Drugi tir predstavili g. Jure Leben iz vladajoče stranke SMC, g. Vili Kovačič iz stranke Davkoplačevalci se ne damo, ki je pobudnik referenduma, dr. Damir Josipovič, višjim znanstveni sodelavec, geolog, ki je predstavil najbolj optimalno progo 2. tir in Bojan Cerkovnik, vodja projekta Železnice pri DRI, kjer je tudi vodja projekta drugi tir.

http://davkoplacevalcisenedamo.si/post/365249/studio-0b-1700-projekt-drugi-tir-in-ponovitev-referenduma

https://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-ob-17h/174534047

Že na tem soočenju se je v času referendumske kampanje (uradni pričetek je bil 13.4.2018, http://demokracija.si/fokus/danes-pricetek-referendumske-kampanje-pred-ponovljenim-glasovanjem-o-zakonu-o-drugem-tiru.html ) novinarka Radia Slovenija izgovorila, češ da se bo na RTV Slovenija referendumska kampanja “pričela šele 23.4.2018”).

02:06
“Z vami sem Maja Derčar, naš pogovor poteka v živo, in to – kot sem rekla – pred pričetkom kampanje na RTV Slovenija, ta pričetek pa bo 23. aprila, v ponedeljek.”


2. primer
25.04.2018
Vroči stol: Premiera nove sezone - Tema: Referendum o zakonu o drugem tiru

Matjaž Kranjc – direktor Infrastrukture na Slovenskih železnicah, je bil na soočenju v nasprotju z zakonom, 4. členom ZVRK.



1:28:50 dalje g. Jure Leben izjavi naslednje: “Na soočenjih že v prvi rundi je sodelovala celotna ekipa. Posamezen element ekipe pokrije svoje področje, za katerega je odgovoren.”


3. primer
07.05.2018
Na okrogli mizi GZS izpostavili pomen drugega tira za gospodarstvo


Če kdo ne vidi napisa, državna zbornica ni bila toliko demokratična, da bi na “razpravo” kot so-govorca povabila tudi pobudnika referenduma, g. Vilija Kovačiča. Na lastno pest se je udeležil dogodka kot eden od opazovalcev.

https://www.24ur.com/video?video=62073398&pageScroll=false

https://www.sta.si/2511184/na-okrogli-mizi-gzs-izpostavili-pomen-drugega-tira-za-gospodarstvo

Dodatno je zasebna POP TV na svojih spletnih straneh pripravila “pregled dejstev”, na katerem pa je jasno prikazala, da v referendumski kampanji sodeluje državno podjetje, ki bo imelo neposredno finančno korist od projekta:

https://www.24ur.com/novice/dejstva/vse-kar-morate-vedeti-o-2-tiru-vrednem-milijardo-evrov.html?q=kova%C4%8Di%C4%8D%20dri

DRI bo ključen pri drugem tiru. 40 gradbenikov, geodetov, strojnikov, elektro inženirjev bo 7 let operativno delalo na terenu. Njihov zaslužek pa bo po besedah generalnega direktorja DRI-ja Jurija Kača: "2,61 procenta od končne vrednosti projekta, po današnji oceni je to okoli 25 milijonov evrov." Za lažjo predstavo, 3,6 milijona evrov na leto.

4. primer
10. maj 2018
Predreferendumsko soočenje: 26 organizatorjev ter argumenti za in proti

http://www.rtvslo.si/slovenija/referendum-2018/predreferendumsko-soocenje-26-organizatorjev-ter-argumenti-za-in-proti/454545

Za prepričevanje javnosti so na soočenju nastopili naslednji:

Metod Dragonja, 2TIR d.o.o.,
Bojan Cerkovnik, DIR d.o.o.,
Sabina Mozetič, MO Koper,
Janko Sever, KS Črni Kal,
Dimitrij Zadel, Luka Koper d.d.,
Dušan Mes, Slovenske železnice d.d.,

Ponovno je bilo soočenje pripravljeno NEZAKONITO, saj je voditeljica dala "obema taboroma" enak čas na razpolago, med tem, ko sta ZVRK in ZRTVS jasna - vsak (zakoniti) organizator kampanje bi moral imeti na razpolago enak čas.

                                                           - - -

Od Ustavnega sodišča torej pričakujem, da bo pobudo za oceno ustavnosti ZIUGDT pričelo obravnavati nemudoma, še pred presojanjem pa bo – kot je bilo to navedeno tudi v izvorni pobudi – kot predhodno vprašanje obravnavalo ustavnost 6. člena ZVRK. (povezava do same pobude)

Seveda pa je potrebno pred omenjeno obravnavo v prvi vrsti sprejeti sklep o začasnem zadržanju veljavnosti spornega zakona ZIUGDT.

Ustavno sodišče naj upošteva, da je taboru, ki je zagovarjal sprejetje zakona, poleg ustvarjanja videza “številčne podpore zakonu” zaradi nedemokratičnega kvoruma ustrezala tudi taktika slabega informiranja, oziroma posrednega namigovanja volilkam in volilcem, da je udeležba na referendumu “brezvezna”, kot je pobudnik zaznal na NAJBOLJ POSLUŠANEM RADIJU, v zasebni lasti Lea Oblaka, Radio Ena.

Kot zadnje – Ustavno sodišče naj nikakor ne pozabi na dejstvo, da je samo prispevalo delež k temu, da je bil prek Vrhovnega sodišča in končno Državne volilne komisije ta referendum izpeljan zgolj tri tedne pred volitvami in ne hkrati z njimi, ter da ste navedeni državni organi prispevali levji delež k temu, da so bili stroški za referendum višji, udeležba pa manjša.

Torej ste koordinirano delovali, kot bi delovala vsaka poštena GLOBOKA DRŽAVA.


Z lepimi pozdravi,

Blaž Babič


POSLANO PO E-POŠTI dne 13.5.2018;
DOSTAVLJENO BO
po pošti (Petrol), v fizični obliki (skupaj z besedilom kazenske ovadbe) jutri, dne 14.5.2018

Besedilo je prenešeno s portala RTV SLO, sam nisem bil pozoren. Videl sem njegovo čudaštvo na youtube, ki meji že na pro-hrvaštvo. https://www.youtube.com/watch?v=vS6D5nqJn9M Pravtako mi ni všeč, da ni sposoben dojeti, da gre pri novem "registrskem" načinu statističnega popisa dejansko za PRIKRIVANJE podatkov o tem, koliko je sploh Slovencev v Sloveniji. (del projekta genocida/rodomora nad Slovenci) https://www.youtube.com/watch?v=XON9vKWBFCY