Članek
Slovenci smo narod čebelarjev
Objavljeno Mar 17, 2015

Na vsakem koraku je mogoče opaziti, da smo Slovenci narod čebelarjev.  Dobro namreč poznamo našo kranjsko čebelo in njeno vlogo v naravi, cenimo pa tudi čebelje pridelke slovenskih čebelarjev.

Slovensko čebelarstvo je v marsičem posebno. Imamo kranjsko čebelo, katere izvorna dežela je prav Slovenija, imamo »svojevrsten« AŽ-panj, čebelnjake in panjske končnice,  pečemo medenjake, izdelujemo izdelke iz lecta … Vsega tega drugod preprosto ne poznajo. To, kar je najpomembneje, pa je, da slovenski čebelarji čebelarimo z »dušo«, da je čebelarstvo za nas nekaj VEČ.

Slovenski čebelarji po svetu slovimo po svoji gostoljubnosti in odprtosti. Vsakomur z veseljem  pokažemo naša urejena čebelarstva in postrežemo s čebeljimi pridelki, ob tem pa se radi pogovorimo tudi o številnih čebelarskih temah.  In prav zaradi vsega tega v zadnjem času razvijamo čebelarski turizem, s katerim želimo svojo dejavnost predstaviti tako kolegom čebelarjem iz Slovenije in tujine kot tudi preostali domači in tuji javnosti. 

Zakoni, ki veljajo v čebeljih družinah, so lahko zgled za vse nas. Spoštovanje, pripadnost, odgovornost do lastnih in skupnih nalog so temelji njihovega preživetja in tudi temelji za preživetje narave. Prej ko bomo to spoznali tudi ljudje, večja bo možnost, da rešimo naš svet.

 

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije