Članek
Zlata nagrada za cvetlični med VDC Črnomelj
Objavljeno Jun 18, 2023

Na 20. Mednarodnem ocenjevanju medu v Semiču za leto 2022 je bil med najžlahtnejšimi medovi z zlato medaljo nagrajen cvetlični med čebelarskega krožka Varstveno delovnega centra v Črnomlju. Cvetlični med naših krožkarjev, ki z mentorjem Dušanom Milinkovićem čebelarijo že 10 let, je bil tudi prvak med ocenjenimi cvetličnimi medovi iz Bele krajine. Ponosni smo na naše čebelarje in še posebej smo veseli tega zlatega priznanja za ves trud!

Enajst čebelarjev in čebelark, članov čebelarskega krožka VDC Črnomelj, vestno skrbi za čebele in čebelnjak pod mentorstvom predsednika našega čebelarskega društva. Od ideje o organizaciji čebelarskega krožka pred več kot 10-imi leti do danes se lahko z našimi krožkarji v VDC pohvalimo z več dosežki. Smo prvi, ki smo v VDC začeli delovno terapijo s čebelami in imamo že 11 let praktičnih izkušenj. Krožkarji so v tem času pridobili številna znanja iz čebelarjenja in sveta čebel, postali so samostojni čebelarji, poleg medu pa izdelujejo še medene izdelke in izdelke s čebeljimi motivi (panjske končnice, slike, majice, platnene vrečke, … ).

Z varovanci VDC-ja smo začeli najprej čebelariti v majhnem čebelnjaku s štirimi čebeljimi družinami, s pomočjo donatorjev in prostovoljcev našega društva smo let 2019 postavili tudi večji apiterapevtski čebelnjak. Tako smo našim krožkarjem ne le omogočili večji prostor za čebelarjenje – zdaj čebelarijo s sedmimi čebeljimi družinami-, temveč tudi možnost apiterapije – krepitve imunskega sistema in sprostitve v čebelnjaku – saj so varovanci VDC-ja ranljiva skupina. Njihovo vključevanje v družbo je še toliko bolj pomembno, eden od načinov je tudi čebelarjenje ter promocija lastnih čebeljih pridelkov in izdelkov. S projetkom čebelarjenja smo opolnomočili varovance v VDC-ju, jih vključili v naše dejavnosti, predvsem pa smo ponosni, da so naši čebelarji v VDC-ju po večini samostojni čebelarji in samooskrbni z medom.

Njihovi veselje in ljubezen do čebelarjenja ter sobivanje z naravo pa se odražajo tudi v prejeti zlati nagradi, kar je zanje velika spodbuda za nadaljnje delo in nagrada za ves vloženi trud.

In pri tem dosežku je prispevala širša skupnost, tudi naši kolegi in prijatelji sadjarji.

Naj medi!

#Črnomelj #ČDČrnomelj #ČebelarskoDruštvo #Novice