Članek
Čebelarski dan odprtih vrat
Objavljeno Jul 13, 2015

Čebelarski dan odprtih vrat

 

Čebelarsko društvo Domžale je 12. junija v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije organiziralo dan odprtih vrat. Čebelarji želijo občanom, potrošnikom čebeljih pridelkov, lokalnim šolam, vrtcem in drugim interesnim združenjem predstaviti pomen čebel in čebelarstva, čebelarsko dejavnost in prikazati postopke pridobivanja medu.

 Na obisk čebelnjaka Pr’trlc čebelarja Andreja Jusa v Ihanu je prišlo 50 otrok iz ihanskega vrtca Krtek. Otrokom so pripravili kratko predstavitev življenja v čebelji družini. Skupaj so si ogledali panje in čebelje družine.

 Predstavitve na Domžalski tržnici, ki sta jo vodila čebelarja Janez Mihelič in Viktor Svetlin so se udeležili šolarji treh razredov osnovne šole Simona Jenka, velik interes pa je bil tudi med naključnimi obiskovalci tržnice.

 Večerna predstavitev domžalskih in ihanskih čebelarjev je bila na ihanski tržnici v športnem parku v Ihanu. Na stojnici so predstavili opazovalni panj ter 10 satni AŽ panj z demo izobraževalnimi sati.

 Pri čebelnjaku Franca Zajca v Preserjih so bili veseli obiska predsednikov obeh krajevnih skupnosti Preserje in Homec.

 Učenci Osnovne šole Ihan so zaradi zaključevanja ocen obiskali čebelnjak kasneje, v ponedeljek 22. junija. Predstavitev čebelarstva si je ogledalo 18 petošolcev, ki so jim še posebej predstavili delo v čebelarskem krožku in jih informirali o delovanju krožka v naslednjem šolskem letu.

 Vse obiskovalce so pogostili z medom, medenim likerjem in medenjaki, otroci pa so se odžejali z napitkom z medom in meto.

 Andrej Jus