Članek
Zgodovina društva
Objavljeno Apr 07, 2016

Začetki aktivnega čebelarjenja in združevanja čebelarjev v čebelarske družine segajo v leto 1906. Čebelarska družina je takrat štela 20 članov. Žal je med 1. in 2. svetovno vojno delovanje družine bilo prekinjeno zaradi odhoda čebelarjev v vojsko. Po letu 1946 pa je ČD uspešno delovala pod vodstvom dolgoletnega predsednika Rudija Ferleža. Število članov je naraščalo in tako je bilo leta 1976 vključenih 43 čebelarjev. Istega leta je bil ustanovni občni zbor občinske čebelarske zveze, v katero so se vključila ČD Šentjur, Ponikva, Dramlje, Slivnica in Planina ter tako delovala do leta 1986, ko so se posamezne družine registrirale v čebelarska društva in tako delujejo še danes.

Letia1959/60 so čebelarji združili moči in postavili družinski čebelnjak, v katerega je bilo vloženega veliko prostovoljnega dela in finančnega vložka ob pomoči občine Šentjur, takratne Kmetijske šole, zadruge in tedanjih delovnih organizacij. V čebelnjaku so se čebelarji strokovno izobraževali in izvajali krožke za osnovne šole. Ponosni smo na naše čebelarje predhodnike.

Danes ČD Šentjur, ki je bilo ustanovljeno 1906 leta, šteje 39 članov. Trudimo se, da bo čebelarstvo, ki je ena izmed najstarejših in naj tradicionalnih dejavnosti na slovenskem podeželju živelo na področju občine Šentjur še naprej.

Namen in naloga društva je:

  • da na svojem območju povezuje čebelarje,
  • skrbi za varstvo čebel pred boleznimi,
  • skrbi za izobraževanje čebelarjev in podmladka

V društvo so vključeni čebelarji in tudi tisti, ki jim čebele in narava nekaj pomenijo. Nekateri čebelarji najdejo ravno v čebelarjenju dodaten zaslužek, drugim pa predstavlja hobi.

Naše društvo dobro sodeluje z ostalimi čebelarskimi društvi v občini Šentjur.