Članek
Kako uspešno prodajati med
Objavljeno Jan 03, 2024

Čebelji proizvodi predstavljajo enega pomembnejših prispevkov civilizaciji in gospodarskemu razvoju človeštva. Čebele nam namreč dajejo veliko dragocenih proizvodov, med katerimi je najpomembnejši med. Tega so cenili že stari Egipčani, Grki, Rimljani, pa tudi ustanovitelj islama Mohamed je napisal, da med pomaga pri vsaki bolezni.

Kljub zdravilni koristnosti in učinkovitosti medu, imamo čebelarji vse večje težave pri prodaji tega in ostalih proizvodov iz čebeljega panja. Brez uspešnega trženja čebeljih pridelkov, pa ni uspešnega čebelarjenja in s tem tudi razvoja čebelarstva. Da bi bili čebelarji pri prodaji pridelkov svojih čebel čim bolj uspešni, moramo v bodoče vložiti veliko več truda v prodajo in ostale aktivnosti trženja.

Ker kupci kupujejo z očmi, med pri tem ni izjema, je pri prodaji vseh proizvodov embalaža eden od pomembnejših dejavnikov prodaje. Pri prodaji medu je najboljše uporabljati stekleno embalažo. Steklo je zdravstveno in higiensko dokazano najprimernejša snov za shranjevanje manjših količin tega čebeljega proizvoda. Prav tako kupci želijo embalažo, skozi katero je videti kristalno čisti med. Med je agresivna substanca, zato pakiranje v kovinsko embalažo ni primerno.

Za pakiranje medu je možno uporabiti tudi kakšno drugo embalažo, na primer glino. Iz nje lahko napravimo raznovrstne posode okrašene z različnimi motivi. Takšna odločitev zahteva večja začetna vlaganja, vendar ima tako pakiran med, zaradi lepšega izgleda tudi višjo ceno. Potrošniki imajo radi estetsko oblikovano embalažo, zato moramo čebelarji glede pakiranja medu vedno iskati nove rešitve in ideje. Pri tem se lahko zgledujemo pri posameznih vinarjih, ki se v zadnjih letih trudijo napraviti svojstveno atraktivno embalažo. Pa naj si bo to oblika steklenice, etikete ali pa zamaška.

Vsakemu kupcu ob pogledu na kozarec medu najprej pade v oči etiketa. Vedeti moramo, da so prvi vtisi najpomembnejši in ostanejo za vedno v zavesti. Tako lahko privlačna in lepa etiketa proda tudi manj kvaliteten proizvod, medtem ko odličen, vendar neprimerno »oblečen« proizvod, ostane neopažen.

To kaj mora biti navedeno na etiketi je stvar ustreznega zakona in zakonodajalca. Pomemben pa je način prezentacije te vsebine. Etiketa tako ne sme pokrivati več kot 30 % površine kozarca, kajti potrošnik ne želi kozarca ovitega v etiketo, ampak želi videti kristalno čisti med. Beseda MED mora biti natisnjena z največjimi črkami. Potrošnikom so všeč črke, katere so velike, jasne in v kontrastu z ozadjem. Prav tako beseda med že dolga stoletja ljudem pomeni nekaj dobrega, čistega, zdravilnega in sladkega.

Etiketo je priporočljivo opremiti s fotografijo ali risbo rastline iz katere izhaja med, oz. z lokacijo ali področjem kjer je med pridelan. Čebelarji že leta vztrajno delamo napako in namesto potrošnikom med reklamiramo samim sebi. Etikete opremljamo s fotografijami čebel, satja, čebelnjakov in ostalimi čebelarskimi stvari, katere potrošnike medu prav nič ne zanimajo. Fotografija ali risba čebele večino ljudi spominja na agresivnost in jim vzbuja strah pred piki. V kolikor že hočemo čebelo na etiketi, naj bo ta narisana kot simpatična, nasmejana in zaobljena žuželka, brez ostrih robov in žela.

Potrošnike medu bolj kot naše čebelarstvo zanima; uporaba medu, njegova hranljivost, zdravilna koristnost in prednosti v primerjavi z ostalimi sladkimi prehrambenimi izdelki. Zaradi tega moramo potrošniku vedno reklamirati potrebo po določenem proizvodu in ne proizvoda samega. Etiketa s fotografijo ali sliko koščka kruha namazanega z kristalno čistim medom, ob kateri se bodo kupcu pocedile sline, bo imela tako veliko večji uspeh, kot pa etiketa s fotografijo vašega čebelnjaka.

Da bi ohranili še sloves dobrega slovenskega medu in si pri kupcih pridobili še več zaupanja se vključimo v sistem kolektivne blagovne znamke »slovenski med kontrolirane kakovosti«. S pridobljeno zaščitno etiketo bo vaša embalaža še bolj prepoznavna in zanimiva za kupca, hkrati pa se bo bistveno razlikovala od množice medu neznanega izvora in porekla, ki se v zadnjih letih pojavlja na policah veletrgovcev. Zavedajmo se, da je najboljši tisti kupec, ki je zadovoljen z našim izdelkom. Ta bo naslednjič brez pomisleka spet takoj segel po izdelku z enako embalažo in etiketo. Upajmo da bo to naš med !

#Črnomelj #ČebelarstvoAuguštin #nasveti